A következő tanfolyam indul

2017. október 19.

WordPress: wp-config.php fájl létrehozása egyszerűbben

A tanfolyam során több aldomaines oldalt is létrehozunk, gyakorló weboldalakat készítünk. Minden egyes aldomainre feltelepítjük a WordPress-t a jól ismert lépések alapján, majd regisztráljuk a WordPress weboldalt, és már kezdhetjük is a munkát.

Azonban még a legelső aldomain létrehozása előtt létrehoztuk az adatbázist a cPanelen, megadva az adatbázis nevét, létrehozva és az adatbázishoz társítva egy felhasználót, valamint megadva egy jelszót. (A fő domainhez EGY ADATBÁZIS tartozik – ennek tábláit használják (különböző értékekkel) az egyes aldomainek.)

A következő lépésben létrehoztuk az aldomaint a cPanelen, majd FTP kliens segítségével a tárhelyen ennek az aldomainnek a könyvtárába feltöltöttük a legfrissebb WordPresst.

 

Visszatértünk a számítógépen tárolt wordpress mappához, megkerestük benne a wp-config-sample.php fájlt, megnyitottuk kódszerkesztőben, és megadtuk/módosítottuk benne az adatbázis adatokat:

/** Adatbázis neve */

define(‘DB_NAME’, ‘adatbazis_neve’);


/** MySQL felhasználónév */

define(‘DB_USER’, ‘adatbazis_felhasznalo’);


/** MySQL jelszó. */

define(‘DB_PASSWORD’, ‘jelszo’);

 

És mivel aldomainről van szó, így lejjebb görgetve a fájlban az adatbázis tábla értékét (tetszőleges betű/szám) is megadtuk, hiszen tudjuk: A fő domainhez EGY ADATBÁZIS tartozik – ennek tábláit használják (különböző értékekkel) az egyes aldomainek. Ezért fontos az, hogy új aldomain létrehozásakor módosítsuk a wp-config.php fájlt, a MySQL adatbázis adatok megadása mellett egyedi adatbázistábla értéket, azaz table_prefix értéket adjunk meg benne.

$table_prefix  = ‘wp_123’;

Az adatok megadása után wp-config.php néven másként mentettük a fájlt.

Visszatértünk az FTP kliensbe, és frissítettük a számítógépen tárolt wordpress mappa tartalmát, az azt mutató “ablakot”, majd megkerestük az imént mentett wp-config.php fájlt, és feltöltöttük az aldomain könyvtárába.

(Ha már a sokadik aldomainünk volt, akkor nem ijedtünk meg a megjelenő „hibaüzenet” miatt, mert bizony felül kellett írnunk a már létező wp-config.php fájlt, hiszen az már eleve szerepelt az aldomain könyvtárában, de még az előző aldomain adataival.)

 

Ezt a folyamatot jelentősen leegyszerűsíthetjük, lerövidíthetjük az idejét az alábbi lépésekkel:

Ezek a lépések megtörténtek:

  • az adatbázis létrehozása, adatainak gondos feljegyzése
  • az első aldomain létrehozása
  • a legfrissebb WordPress telepítése az új aldomain könyvtárába

És most jön a lényeg:

Nyissuk meg böngészőben a weboldalt:

aldomain.domainneved.hu/wp-admin/install.php (vagy aldomain.domainneved.hu/wp-admin)

Ekkor a következő üzenet/figyelmeztetés fogad, hiszen nem történt meg az előzőekben is ismertetett módon a wp-config.php fájl létrehozása, illetve abban az adatbázis adatok (adatbázis neve, felhasználónév, jelszó) és az aldomainhez tartozó adatbázis tábla (table_prefix érték) megadása, egyszóval nem található a tárhelyen a WordPress oldal működéséhez szükséges adatbázis kapcsolatokat és egyéb konfigurálást is magában foglaló adatbázis fájl.

Kattintsunk a Konfigurációs fájl létrehozása gombra!

1

Láthatjuk, hogy miket fog kérni, illetve mit kell tenni, de kattinthatunk is a Rajta! gombra

2

Adjuk meg a megjelenő ablakban a szükséges adatokat!

3

adatbázis neve

felhasználónév

jelszó

— ezek a cPanelen általunk megadott adatok

adatbázis szerver/kiszolgáló címe: a mi tárhelyszolgáltatónk esetében ez marad (más tárhelyszolgáltató esetében érdemes utánanézni, megérdeklődni, hogy mi az adatbázis kiszolgálójának címe

tábla előtag: megadjuk a tetszőleges értéket, pl.: wp_123

 

Kattintsunk az adatok megadása után a Mehet! gombra, és ha minden jól adtunk meg, akkor erről meg is kapjuk az üzenetet:

4

Kattintsunk a Elkezdeni a telepítést gombra, és a már korábban megismert regisztráló felület fogad minket.

5

 

Természetesen ha nem aldomaines oldalról van szó, hanem közvetlenül a fő domainre (esetünkben a public_html gyökérkönyvtárba) telepítjük a WordPress-t, akkor ugyanígy elvégezhetjük a wp-config.php fájl létrehozását – a különbség csak annyi, hogy nem kell table_prefix értéket (tábla előtag) megadnunk, hiszen a fő domainen hozzuk létre a weboldalt.

Hozzászólások