A következő tanfolyam indul

2017. október 19.

Átirányítás www-s domainről www nélküli domainre – így lehet!

Egy újabb, sokakat érdeklő (érintő) témát járunk körbe: átirányítások, pontosabban: a weboldal URL-jének átirányítása előnyben részesített URL-re, www-s domain név átirányítása a www nélküli változatra 301-es átirányítással. Ezek elsősorban technikai kérdések, sok esetben szakember segítségét vagy megerősítését kell ezek elvégzéséhez igénybe vennünk, azonban jó, ha elméleti síkon tisztában vagyunk ezekkel, és szükség esetén mi is tudunk lépéseket tenni az adott „ügyben”.

 

www-vel vagy nélküle?

Ma már egyre többen a www nélküli domain névre, URL címre, weboldal címre esküsznek. Egyrészt a modern szerverek és szoftverek már részletesen beállíthatóak, így igazából nincs szükség a www előtagra. A honlap akkor is betöltődik, ha www nélkül vagy azzal együtt írjuk be az URL címet.  Másrészt mai felgyorsult világunkban mindenki az egyszerűségre, a könnyű megjegyezhetőségre, a minél kevesebb karakter begépelésére törekszik. Sokan pedig SEO szempontból vallják azt, hogy a honlap címe csak egy verzióban legyen elérhető – a keresőrobotok esetleges duplikációként való értelmezése miatt, stb. A keresőrobotok viszont már régóta elég intelligensek ahhoz, hogy tudják: a www-vel és www nélkül is elérhető weboldalak azonosak.

www

Hol tudjuk megadni, hogy www-val vagy nélküle szerepeljen a domain név?

WordPress weboldalak esetén az oldalra való belépést követően egyszerűen meghívjuk a domain.hu/wp-admin/options.php fájl felületét, majd megkeressük a  home és site url nevű mezőket, és megadjuk a domainünk www vagy www előtag nélküli verzióját, végül az oldal alján található mentés gombbal rögzítjük a változásokat. (Mindezt akár a phpMyAdmin felületen is elvégezhetjük.)

FIGYELMEZTETÉS: A www-s vagy az anélküli verziók cserélgetése nem ajánlott, így már a weboldal indulásakor érdemes rögzíteni a pontos domain nevet. A csere ugyan nem zavarja meg különösebben a keresőt, de csökkentheti a domain (és ezáltal weboldalunk) felé adott bizalmat, mely végső soron az oldal keresőben való megjelenésének helyét ronthatja.

 

Ha a Google-t és a keresőrobotokat tartjuk szem előtt, akkor érdemes megadnunk az előnyben részesített domain nevet. Ezt a korábban Webmester eszközként ismert, ma már Search Console néven elérhető fiókunkban tudjuk megtenni, a domain név hitelesítése után (a Search Console  a Google Keresés találataival kapcsolatos adatok figyelemmel követésében segít nekünk).

search_console

Az előnyben részesített (kanonikus) domain az a domain, amelyet a webhely oldalainak indexeléséhez kívánunk használni. Az előnyben részesített domain az a verzió, amelyet a keresési eredményekben a weboldalunkkal kapcsolatban szerepeltetni kívánunk. Ha például az előnyben részesített domain a http://www.domain.hu, és a webhelyünkre mutató linkek között http://domain.hu formátumút talál a Google kereső, akkor azt a linket úgy fogja követni, mintha http://www.domain.hu formátumú lenne. Ha nem adunk meg előnyben részesített domaint, akkor a kereső a domain www és nem www verzióit külön oldalakra mutató külön hivatkozásként kezelheti.

Miután beállítottuk az előnyben részesített domaint, célszerű 301-es átirányítással átirányítani a forgalmat a nem preferált domainről, hogy más keresőmotorok és a látogatók is tudják, hogy melyik verziót részesítjük előnyben.

 

301-es átirányítás

A 301-es átirányításokkal tudjuk többek között továbbküldeni a bejövő forgalmat az egyéb URL-címekről az előnyben részesített, kanonikus URL-címre. 

301

 

+ INFO: a 301-es átirányítással egyébként még két dolgot tudunk megoldani: weboldalunkat új domainre szeretnénk költöztetni, és az átállást minél zökkenőmentesebbé szeretnénk tenni; két webhelyet vonunk össze, és biztosítani szeretnénk az elavult URL-címekre mutató linkek átirányítását a megfelelő oldalakra.

https://support.google.com/webmasters/answer/93633?hl=hu

https://webshark.hu/hirek/301-es-atiranyitas/

 

Hogyan végezhetjük el az átirányítást?

átirányítás .htaccess segítségével

htaccess2

Szerencsére a WordPress maga hozza létre a .htaccess fájlt, így ezt a tárhelyen, az adott domain könyvtárában meg is találjuk. Letöltést követően megnyitjuk kódszerkesztőben, majd a legelejére (vagy a legvégére) bemásoljuk az alábbi kódsorok egyikét, természetesen a saját domain nevünket beírva a minta domain név helyére.

A www-s domain átirányítása www nélküli domainre:

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.azendomainem.hu [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://azendomainem.hu/$1 [L,R=301]

</IfModule>

 

A www nélküli domain átirányítása www-s domainre:

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^azendomainem.hu [NC]

RewriteRule ^(.*)$ http://www.azendomainem.hu/$1 [L,R=301]

</IfModule>

 

Az átirányítás helyességét például ezeken a felületeken tudjuk leellenőrizni:

http://www.redirect-checker.org/index.php

és még a Facebook fejlesztőknek szánt felületén is le tudjuk ellenőrizni:

https://developers.facebook.com/tools/debug/

 

url

 

 

 

Források:

https://support.google.com/webmasters/answer/44231

http://www.tutorial.hu/htaccess-atiranyitas/

Hozzászólások