A következő tanfolyam indul

2018. július 19.

Rajzoljunk Mimit! – hallgatónk bemutatja

Rendhagyó bejegyzéssel készültünk, ugyanis ezúttal Kindl Anett hallgatótársatok útmutatóját „tolmácsoljuk”. Anett az első modulzáró feladatban a Mimi gyermekruhabolt számára tervezett komplett arculatot, és mivel remekül sikerült az egyedi tervezésű és készítésű logója, így megkértük, hogy mutassa meg nekünk, hogyan rajzolta meg Mimi-t? 🙂

Ezzel a technikával Te is bármilyen illusztrációt tudsz készíteni. 🙂

 

 

Ebben a tutorialban megmutatom Nektek, hogyan kelt életre Mimi, a Mimi gyermekruha bolt logója. 🙂

A névből adódóan számomra egyértelmű volt, hogy egy kislány figuráját szeretném megrajzolni. Így hát elővettem a vázlatfüzetemet és elkezdtem firkálni. Több verzió is készült (ezektől most megkíméllek titeket). Amiket használhatónak ítéltem, azokat digitalizáltam (scanner, vagy a telefonod segítségével könnyen megteheted), hogy fotóként tudjam őket használni a számítógépemen, sablonként tudjam beilleszteni őket az Illustrator programba.

Az Illustrator programban nyitottam egy új dokumentumot, majd a File/Place (Fájl/Elhelyezés) menüponttal beillesztettem a vázlatomat. A skicc kiválasztásakor ne felejtsük el bepipálni a Template (Sablon) lehetőséget, így a vázlat sablonként nyílik meg a munkaterületen. Ennek köszönhetően a skicc a háttérben marad, így könnyen “át tudjuk rajzolni”.

Én segítségül hívtam a digitális rajztáblámat a rajz továbbfejlesztéséhez, mert nem voltam teljesen elégedett a vázlattal. Így a Paintbrush (Ecset) eszközt használtam a következő beállításokkal:

 

A saját digitális rajztábla tesztünkről korábbi bejegyzésünkben olvashatsz. 🙂

 

Akinek nincs ilyen táblája, az a Pen (Toll) eszközzel könnyedén körberajzolhatja az adott mintát, pl. az alábbi beállításokkal:

 

Nem törekedtem rá, hogy zárt körvonalakat rajzoljak, pontosan azért, hogy aprólékosabban ki tudjam majd színezni a rajzot és különböző vonalvastagságokat tudjak beállítani az egyes vonalakhoz, amint összeáll a rajz.

Az Illustratorban görbékkel dolgozunk, például az Ecset vagy a Toll eszköz segítségével is görbéket rajzolunk. A görbék lehetnek zártak (pl. a kör), ezeknek tudunk adni kitöltést, ki tudjuk színezni az adott alakzatot (pl. kört), és ha adott alakzatnak van körvonala, kontúrvonala, akkor  a körvonal színét is meg tudjuk adni. A görbék lehetnek nyitottak, amelyek kezdő- és végpontja különböző pontra esik (ilyen pl. egy hullámvonal), ebben az esetben kitöltést nem tudunk adni, csak a görbe (pl. hullámvonal), tehát a körvonal színét tudjuk módosítani.

 

A lány megrajzolása után a Layer (Rétegek) palettán kikapcsoltam a Template layer (a sablon) ikonját, hogy ne zavarjon a további munka során. És íme az elkészült rajz:

 

Miután a vonalakból (nyitott görbékből) összeállt a lány alakja, a Selection tool (Kijelölő) eszköz segítségével jelöljük ki egyesével a módosítani kívánt vonalakat, és a felső menüsorban állítsuk át a Stroke (Körvonal/Ecsetvonás) vastagságát a kívánt méretűre. Én a vonalak többsége esetében 0,25 pt-os vastagságú vonalat használtam.

Itt például jól látszik, hogy az arc vonala a két vége felé szélesedik. Ez a korábban említett grafikus tábla és az ahhoz használt beállítások miatt van. Azonban ha a felső menüsorban az Ecsetvonás jellemzőinél Változó szélességű profilt állítunk be ehhez a körvonalhoz, akkor hasonló hatást érhetünk el.

 

Például a lány szempilláinál én is a Pen (Toll) eszközt használtam, és a vonalak alakján is változtattam, változó szélességet állítottam be hozzájuk:

 

A lány szeplőihez használhatod az Ellipse (Ellipszis) eszközt, de ha olyan hatást szeretnél elérni, mint én, akkor a fentiekben említett Paintbrush (Ecset) eszközzel tegyél le egy-egy pöttyöt.

 

A lánykát alkotó vonalakon tehát így megyünk végig, tetszőleges vonalvastagságot és/vagy változó szélességű profilt beállítva hozzájuk. Végül jól látszik a különbség a kezdeti állapot és a végeredmény között: sokkal légiesebb és elegánsabb lett a lányka. 🙂

 

Ezek után a feliratot készítettem el, szintén egy légies stílusú kézírásos betűtípussal.

 

A felirat rétegét a kislány mögé igazítottam, mintha az M betűn csücsülne. Ehhez viszont el kellett tüntetnem az M betű egy részét, ami elvileg nem látszik a szoknya miatt. A Selection tool (Kijelölő) eszközzel kijelöltem a feliratot, majd a jobb egérgombot megnyomva a Create Outlines (Körvonal létrehozása) menüpontot választottam.

 

Így már az Eraser (Radír) eszközzel ki tudtam törölni az M betűből azokat a részeket, melyekre nincs szükség (tehát amelyek a szoknya takarásában vannak). Fontos, hogy a feliratban csak az M betű legyen kijelölve, hogy csak az M betűből tudjunk törölni, a többi betűt sértetlenül hagyjuk.

 


A lánykához már csak a színek és minták hozzáadása van vissza. Mivel nem rajzoltam zárt körvonalakat, az alakzatok kitöltése funkciót nem is tudtam használni, de ez nem is baj, mert nem szerettem volna, ha a kitöltő szín hozzáérne a körvonalakhoz. Így megrajzoltam újra a különböző alakzatokat, körvonal nélkül, csak kitöltéssel (ilyen például a lány arcának formája, a lány haja, a ruha felső része). Ehhez a Pen (Toll) eszközt használtam. Ezeket az alakzatokat csak nagyjából rajzoltam meg és csak később igazítottam a végleges helyükre. Na, de ne szaladjunk ennyire előre! 🙂

Először is nyitottam egy új réteget. Én szeretek mindent külön rétegre tenni (ahogyan egyébként a Photoshopban is dolgozunk), mert ha nincs rá szükségem, akkor csak egyszerűen kikapcsolom a láthatóságát és a továbbiakban nem zavar. Ha újra szükségem van rá, akkor pedig láthatóvá teszem. Tehát ezen az új rétegen a Pen tool (Toll) eszközzel megrajzoltam a zárt alakzatokat, mint például a szoknya felső részét, zöld kitöltő színnel, körvonal nélkül.

 

Mivel ezt a zárt alakzatot csak nagyjából rajzoltam meg, kicsit finomítani kellett a széleken. Ehhez kijelöltem az alakzatot, majd kiválasztottam a Pen (Toll) eszköz mellett található Curvature (Görbület) eszközt.

Ez az eszköz az Illustrator CC verziójától érhető el.

Bővebben itt olvashatsz róla: https://helpx.adobe.com/hu/illustrator/using/curvature-tool.html

 

Így az alakzat körül megjelent a kijelölés vonala és a szerkesztő(horgony)pontok.

Ha ezzel az eszközzel rákattintunk az egyik ilyen szerkesztő(horgony)pontra, akkor arrébb tudjuk mozgatni oda, ahová nekünk szimpatikus. Ha a görbére kattintunk vele, akkor pedig új szerkesztő(horgony)pontokat lehet adni az alakzathoz. Így biztosan olyan formája lesz az adott alakzatnak, amilyet mi szeretnénk. (Én nagyon sokat használom ezt az eszközt, hogy pontosan olyan alakú görbéket és alakzatokat kapjak, amilyeneket elképzeltem.)

 

A szoknya és a masni kitöltéséhez a tökéletes mintázatot az interneten találtam, majd letöltés után már használhattam is. Ehhez a Swatches (Színtárak) panelen rákattintottam a Swatch Libraries menu (Színmintakönyvtárak menü) ikonjára, majd az Other Libraries (Egyéb könyvtárak…) lehetőséget választottam. Itt a számítógépre lementett mintázatot tudjuk előhívni.

 

Az általam talált mintázat kiterjesztése .ai volt. Mivel én egy egész mintázatcsaládot töltöttem le (ezen “család” tagjait foglalja magában ez az AI formátumú fájl), a megnyíló ablakból ki kellett választanom a megfelelő mintázatot.

Arra figyelj, hogy ha vektoros mintázatot használsz, és arrébb mozgatod a kitöltött alakzatot, akkor változik a mintázat!

 

A masni esetén nemcsak a mintázatot használtam, hanem rajzoltam bele egy-egy íves alakzatot és kitöltöttem szürke színnel, mintha árnyék lenne. A lány hajába pedig sárga és néhány fehér “csíkot” tettem, ezzel is kicsit megtörve a “tömény” hajkoronát, és így a tincsek is jobban kirajzolódnak, érvényesülnek.

 

A lányka arca következik.

Több lehetőség is van arra, hogy megtaláljuk a megfelelő bőrszínt. Az egyik, hogy keresünk egy mások által elkészített színpalettát pl. a Pinteresten vagy színpaletta-készítő felületeken, de van egy sokkal egyszerűbb megoldás is. Nyissuk meg újra a Swatches (Színtárak) panelen a Swatch Libraries menu (Színmintakönyvtárak menü) ikont. A megnyíló ablakban látjuk, hogy sokféle témában már előre összegyűjtöttek nekünk színeket. Ezek között ott van a Skintones (Bőrszínek) palettája is. Kattintsunk rá, és a megnyíló lehetőségek közül válasszuk ki a nekünk tetsző bőrszínt.

 

Miután a bőrszín is megvolt, szerettem volna élettel telibbé varázsolni a lány arcát, így a rózsaszín foltok, azaz arcpír rajzolása mellett döntöttem. Egy csigavonalat rajzoltam a Paintbrush (Ecset) eszközzel – ezt még egérrel is könnyű megrajzolni, hiszen nem kell túl szabályosra, pontosra.

Figyelj rá, hogy nem kell kitöltőszín, csak körvonal színt állíts be, ebben az esetben ez rózsaszín lesz.

Az ecset beállításokat pedig itt találod, mely egy külön ablakban nyílik meg. Én ezt választottam:

 

Ha a folt túl nagy, akkor jelöld ki és méretezd át a sarokpontok segítségével. Ha ez megvan, akkor hagyd kijelölve, nyomd le az Alt-ot, kattints rá és másold le a foltot az arc másik oldalára. Valahogy így:

 

Befejezésül pedig cipőcskét rajzoltam a lányka lábára, alakzatok megrajzolásával, szintén csak kitöltő színnel, körvonal nélkül dolgoztam.

 

A célom egy elegáns, mégis cuki logó tervezése volt. Remélem, hasznosnak találod ezt a tutorialt és segít abban, hogy Te is el tudd készíteni a saját Mimidet! 🙂

 

 

Köszönjük szépen Anett! 🙂

 

 

 

Hozzászólások