A következő tanfolyam indul

2017. október 19.

WordPress: új jelszó beállítása

Előfordulhat, hogy a jelszavaddal nem tudsz belépni (pl. elfelejtett jelszó, egyéb váratlan esemény, vírustámadás) a WordPress weboldalad admin felületére. Ebben az esetben többféle (egyszerűbb-bonyolultabb) módon is tudsz új jelszót beállítani a WordPress oldalhoz. Bejegyzésünkben 3 megoldást mutatunk.

 

jelszóemlékeztető segítségével

ez abban az esetben megoldás, ha ismerjük a felhasználónevet vagy a weboldalhoz beállított e-mail címet

 

Kattintsunk az Elfelejtett jelszó? hivatkozásra!

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérjünk új jelszót a felhasználónevünk vagy az e-mail címünk (melyet megadtunk a WordPress weboldalhoz) megadásával!

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessük a WordPress által küldött e-mailben található utasításokat! (az e-mailt arra az e-mail címre kapjuk, melyet megadtunk a WordPress oldalhoz)

FIGYELEM: Ügyelj arra is, hogy az e-mailben, amit kapsz, milyen felhasználónév szerepel, mert lehet, hogy nem éppen az, amit eddig használtál.

 

Az e-mail szövege ez lesz:

Valaki új jelszó generálását kérte az alábbi felhasználói fiókhoz:

http://domain.hu/

Felhasználónév: mintafelhasznalo

Amennyiben ezen e-mail címzettje nem érintett a kérdésben, úgy elnézést kérünk, a levelet figyelmen kívül kell hagyni, törölni lehet – ez esetben nem fog semmi sem történni.

Az új jelszó megadásához a következő címre kell ellátogatni:

<http://domain.hu/wp-login.php?action=rp&key=fkv09gQ2fkCd9QEGhOJC&login=mintafelhasznalo>

 

Adjuk meg az új jelszót!

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a phpMyAdmin felületén

Lépjünk be a cPanel felületére, majd azon belül a phpMyAdminba, és a bal oldali oszlopban nyissuk meg az adatbázisunkat. A mi esetünkben általában két adatbázist látunk itt: az information_schema adatbázissal nem kell foglalkoznunk, így a másik lesz a miénk. (Ha pedig több adatbázis is lenne, akkor az adott domainhez tartozó adatbázis nevét a tárhelyen található wp-config.php fájljában is leellenőrizhetjük.)

0_3

Keressük meg a lenyíló listában, illetve ha itt nem találjuk, akkor a jobb oldali listában az adott weboldal wp_users (vagy más előtaggal szereplő) users tábláját! Ez tartalmazza az adott WordPress oldal felhasználóit, jelszavait. Fő domaines oldal esetében ez jellemzően a wp_1users nevű tábla lesz, aldomaines oldal esetén az adott aldomainhez megadott table_prefix érték alapján tudjuk beazonosítani, pl.: wp_2users; wp_2017users

Kattintsunk rá, majd a megjelenő felületen kattintsunk a Módosítás lehetőségre!

0_4

Kattintsunk a user_pass sorban a lenyitható mezőre, és válasszuk ki az MD5-öt!

0_5

Adjuk meg ugyanebben a sorban az új jelszót!

(A további sorokban megváltoztathatjuk a felhasználónevet is, továbbá a weboldalhoz beállított e-mail címet is.)

0_6

Kattintsunk az Indítás gombra, miután elvégeztük az adatok megadását!

Ezt követően már az új jelszóval tudunk belépni a WprdPress weboldal admin felületére.

 

a sablon functions.php fájljába beírt kódsor segítségével

Lépjünk be a cPanel felületére, majd azon belül a phpMyAdminba, és a bal oldali oszlopban nyissuk meg az adatbázisunkat. A mi esetünkben általában két adatbázist látunk itt: az information_schema adatbázissal nem kell foglalkoznunk, így a másik lesz a miénk.

Keressük meg a lenyíló listában, illetve ha itt nem találjuk, akkor a jobb oldali listában az adott weboldal wp_users (vagy más előtaggal szereplő) users tábláját! Ez tartalmazza az adott WordPress oldal felhasználóit, jelszavait. Fő domaines oldal esetében ez jellemzően a wp_1users nevű tábla lesz, aldomaines oldal esetén az adott aldomainhez megadott table_prefix érték alapján tudjuk beazonosítani, pl.: wp_123users; wp_2017users

0_3

 

 

 

 

 

 

 

Jegyezzük meg az users tábla azonosítóját, pl.: 1

Ha törlődött a saját felhasználónevünk, és így nem találjuk a hozzá tartozó users táblát, akkor keressük meg az idegen felhasználónevet, és annak az azonosítóját jegyezzük meg.

Csatlakozzunk FTP klienssel a tárhelyhez, és keressük meg az adott fő domainen vagy aldomainen futó weboldal használatban lévő sablonjának functions.php fájlját!

Töltsük le a fájlt, nyissuk meg kódszerkesztőben, és az alábbi kódsort gépeljük be a fájl végére!

wp_set_password ( 'az új jelszó', 1 );

Az új jelszó helyére az új jelszó kerüljön, az 1-es helyére pedig a felhasználó azonosítója, akinek a jelszavát meg akarjuk változtatni (ezt az imént a phpMyAdminban néztük meg).

 

Mentsük a fájlt, töltsük vissza a tárhelyre, írjuk felül a korábbi verzióját, majd nyissuk meg a weboldalt, frissítsünk rá néhányszor! Ekkor lefut a parancs, és megváltoztatja a jelszót. Ezt követően ismét letölthetjük a functions.php fájlt a tárhelyről, és kitörölhetjük belőle ezt a sort, majd mentést követően visszatölthetjük.

Ha mindent jól csináltunk, akkor már az új jelszóval tudunk belépni a weboldal admin felületére.

Hozzászólások