A következő tanfolyam indul

2017. október 19.
borito

Betűtípusok beszerzése és telepítése

Amikor designról/webdesignról van szó, hajlamosak vagyunk lebecsülni a fontok jelentőségét, pedig a jó font kiválasztása a design, a stílus egyik meghatározó eleme.

Gondoljunk csak a betű logókra, amikor a font dominál, azon van a hangsúly nagy része, hiszen a feliraton kívül nincs más design elem a logóban, legfeljebb a színekkel lehet még játszani. Ugyanennyire lehet a weboldalnál is meghatározó a kiválasztott font, ráadásul a Google Webfontnak köszönhetően, ma már több száz font közül választhatunk, amiket képes megjeleníteni a weboldal, nem csak Arial-ra és társaira vagyunk rákényszerülve.

Sajnos sok font nincs magyar nyelvre is optimalizálva, azaz nincsenek a fontkészletében magyar ékezetes betűk, mint az ú, ő, ű stb, de ezt tudjuk ellenőrizni a Google webfont oldalán, ugyanis az egyes betűkészleteknél be van mutatva, hogy milyen karaktereket tartalmaz. Ez azért is nagyon fontos, mert nem biztos, hogy minden szöveg jól mutat az adott fonttal.

googlefont

 

 

Természetesen nagyon fontos mindemellett az olvashatóságra is figyelni, mert bármennyire szép egy handwritten (kézzel írott) font, nem biztos, hogy nagy tömegben egyrészt jól mutat, másrészt jól olvasható. Arra is érdemes ilyen szempontból ügyelni, ki a célközönség, ugyanis például egy időseknek szóló weboldal esetén mindenképpen jól olvasható fontcsaládot kell választani és nagyobb méretet is érdemes beállítani a szöveges tartalomnak.

Ha nem weboldalra keresünk fontot, akkor nagyobb választék áll rendelkezésünkre. Bár sok igazán szuper font fizetős, azért rengeteg ingyenes fontlelőhelyet találhatunk a neten, sőt ha egy adott stílust keresünk, és arra keresünk rá, akkor komplett gyűjteményeket is fellelhetünk.

Az egyik ilyen gyűjtőhely a kedvencünk, a PINTEREST. A Pinterestről és használatáról egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

pin2

 

Általában a különböző fontlelőhelyeken is szűrhetjük a fontokat stílus szerint. Lehet szűrni például arra, hogy talpas vagy talpatlan fontot keresünk, aztán stílus szerint, hogy nyomtatott, kézzel írott, festett, grafiti jellegű fontot keresünk, vagy éppen valamilyen eseményhez köthető, például karácsonyi fontot keresünk.

Az alábbiakban néhány ilyen ingyenes fontlelőhelyet ajánlunk, s végül megnézzük azt is, hogyan lehet fontokat telepíteni a számítógépünkre, hogy aztán minden programban (pl. Word szövegszerkesztő, Photoshop, stb…) elérhetők és használhatók legyenek.

Font lelőhelyek

1. Dafont.com

A dafont.com az egyik kedvenc oldalam, rengeteg ingyenes fonttal, és számtalan szűrési lehetősséggel, mint az a képen is látszik.

dafont

2. FontSpace

Több mint 15 ezer font közül választhatunk, nem véletlen, hogy az oldal úgy hirdeti magát, mint az ingyenes fontok legtökéletesebb lelőhelye.

fontspace

3. 1001 Free Fonts

Ahogy az oldal neve is mutatja rengeteg ingyenes font közül választhatunk, szintén sok szűrési lehetősséggel.

1001freefonts

4. Urban Fonts

Szintén egy ingyenes lelőhely remek fontokkal.

urbanfonts

A font letöltésénél, néhány helyen van lehetőség arra, hogy kiválaszd, pl. latin, vagy latin-extended típusát töltöd le. Ez utóbbi egy bővített verzió és abban vannak a magyar karakterek. Erre érdemes figyelni a letöltés során.

A fontok telepítése

Ha megvannak a kiválasztott fontok, akkor nincs más hátra, mint telepítenünk kell őket a számítógépünkre. A fontokat a számítógépünk operációs rendszerébe telepítjük, így azok minden programban (Word, Photoshop, stb…) elérhetők lesznek. Windows esetén a Windows/Fonts mappába kell a fontokat bemásolni. Fontos, hogy nem a letöltött font teljes mappáját kell bemásolni (telepíteni), hanem csak a mappán belüli TrueType vagy OpenType betűkészletfájlt. Vagy legegyszerűbb, ha jobb egérgombbal kattintunk a letöltött fontra és ott a “Telepítést” választjuk. 

font-telepites

És máris használhatjuk az újonnan telepített fontokat bármely programban, ami a számítógépünkön fut.

Hozzászólások