A következő tanfolyam indul

2018. január 18.
borito

Betűtípusok beszerzése és telepítése

Amikor designról/webdesignról van szó, hajlamosak vagyunk lebecsülni a fontok jelentőségét, pedig a jó font kiválasztása a design, a stílus egyik meghatározó eleme.

Gondoljunk csak a betűlogókra, amikor a font dominál, ezen van a hangsúly nagy része, hiszen a feliraton kívül nincs más design elem a logóban, legfeljebb a színekkel lehet még játszani. Ugyanennyire lehet a weboldalnál is meghatározó a kiválasztott font, ráadásul a Google Webfontnak köszönhetően ma már több száz font közül választhatunk, amiket képes megjeleníteni a weboldal, nem csak az Arial-ra és társaira vagyunk rákényszerülve.

Sajnos sok font nincs magyar nyelvre is optimalizálva, azaz nincsenek a fontkészletében magyar ékezetes betűk, mint az ú, ő, ű stb, de ezt tudjuk ellenőrizni a Google webfont oldalán, ugyanis az egyes betűkészleteknél be van mutatva, hogy milyen karaktereket tartalmaz. Ez azért is nagyon fontos, mert nem biztos, hogy minden szöveg jól mutat az adott fonttal.

googlefont

 

Természetesen nagyon fontos mindemellett az olvashatóságra is figyelni, mert bármennyire szép egy handwritten (kézzel írott) font, nem biztos, hogy nagy tömegben egyrészt jól mutat, másrészt jól olvasható. Arra is érdemes ilyen szempontból ügyelni, hogy ki a célközönség, ugyanis például egy időseknek szóló weboldal esetén mindenképpen jól olvasható fontcsaládot kell választani, és nagyobb méretet is érdemes beállítani a szöveges tartalomnak.

Ha nem weboldalra keresünk fontot, akkor nagyobb választék áll rendelkezésünkre. Bár sok igazán szuper font fizetős, azért rengeteg ingyenes fontlelőhelyet találhatunk a neten, sőt, ha egy adott stílushoz (pl. retro) keresünk betűtípusokat, és arra keresünk rá, akkor komplett gyűjteményeket is fellelhetünk.

Az egyik ilyen gyűjtőhely a kedvencünk, a PINTEREST. A Pinterestről és használatáról egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

pin2

 

Általában a különböző fontlelőhelyeken is szűrhetjük a fontokat stílus szerint. Lehet szűrni például arra, hogy talpas vagy talpatlan fontot keresünk, aztán stílus szerint, hogy nyomtatott, kézzel írott, festett, graffiti jellegű fontot keresünk, vagy éppen valamilyen eseményhez köthető, például karácsonyi fontot keresünk.

Az alábbiakban néhány ilyen ingyenes fontlelőhelyet ajánlunk, végül megnézzük azt is, hogyan lehet fontokat telepíteni a számítógépünkre, hogy aztán minden programban (pl. Word szövegszerkesztő, Photoshop, stb…) elérhetők és használhatók legyenek.

 

Font lelőhelyek

1. Dafont.com

A dafont.com az egyik kedvenc oldalam, rengeteg ingyenes fonttal és számtalan szűrési lehetősséggel.

 

dafont

 

2. FontSpace

Több mint 15 ezer font közül választhatunk, nem véletlen, hogy az oldal úgy hirdeti magát, mint az ingyenes fontok legtökéletesebb lelőhelye.

fontspace

 

3. 1001 Free Fonts

Ahogy az oldal neve is mutatja, rengeteg ingyenes font közül választhatunk, szintén sok szűrési lehetősséggel.

1001freefonts

 

4. Urban Fonts

Szintén egy ingyenes lelőhely remek fontokkal.

urbanfonts

 

Néhány helyen van lehetőség arra, hogy a font letöltése során kiválaszd: latin vagy latin-extended típusát töltöd le. Ez utóbbi egy bővített verzió, és abban vannak a magyar karakterek. Erre érdemes figyelni a letöltés során!

TIPP

Ha biztosra akarunk menni, hogy az adott betűkészlet tudja-e kezelni az ékezetes betűket, még a letöltése előtt gépeljük be (általában van ellenőrző sáv) az árvíztűrő tükörfúrógép szót. Ez az összes magyar ékezetes karaktert tartalmazza, így rögtön látjuk, hogy mi az, amit tud, és mi az, amit nem tud kezelni ez a betűkészlet.

 

A fontok telepítése

Ha megvannak a kiválasztott fontok, akkor nincs más hátra, mint telepítenünk kell őket a számítógépünkre. A fontokat jellemzően ZIP mappában tudjuk letölteni a számítógépünkre, ezt tehát a letöltést követően ki kell csomagolnunk. Ebben a mappában találjuk meg a font fájlját, magát a TrueType vagy OpenType betűkészletfájlt. A fontokat a számítógépünk operációs rendszerébe telepítjük, így azok minden programban (Word, Photoshop, stb…) elérhetők lesznek. Windows esetén a Betűkészletek mappába, MAC esetén a Fonts könyvtárba kell a fontot, azaz a betűkészletfájlt bemásolnunk, vagyis telepítenünk. Azonban legegyszerűbb, ha jobb egérgombbal kattintunk a letöltött fontfájlra, és a megjelenő lehetőségek közül a “Telepítést” választjuk. 

font-telepites

 

És máris használhatjuk az újonnan telepített fontokat bármely programban, ami a számítógépünkön fut! :)

 

Tudtad? 

True Type (.ttf), ill. Type 1 fontkészletek a Windows XP előtti időkből származnak, ún. rendszerfontok. Sok esetben nem működnek az aktuális operációs rendszerekkel, programokkal – így lehetséges az, hogy hiába van telepítve egy betűtípus a gépeden, de mégsem tudod használni, vagy eléggé hiányos.

Ezzel szemben az Open Type (.otf) betűtípus formátum platformfüggetlen, melyet az Adobe és a Microsoft közösen fejlesztett ki.  Az Open Type formátum egyik előnye tehát a platformfüggetlenség (ugyanaz a fontfájl Mac és Windows számítógépeken is használható), a másik pedig az, hogy a karakterkészletek és a kódlapok széles választékát támogatja, ami többféle nyelv használatát, valamint a szöveg magasabb szintű tipográfiai kezelését teszi lehetővé.

 

Betűkeresésre fel! :)

Hozzászólások