A következő tanfolyam indul

2017. október 19.
pin21-500x274

Függőségem: a Pinterest

Helyezkedj el kényelmesen, készíts be egy nagy bögre kávét, esetleg egy csésze teát és több napi hideg élelmet :) Hogy miért? Mert most megismerkedhetsz a függőség egy új formájával, ami még ráadásul hasznos is! Ez pedig nem más, mint a……PINTEREST!

Pinterest_Logo

 

A Pinterest nem más, mit egy közösségi oldal, ahol mindenki a kedvére való és inspiráló dolgokat gyűjtheti, rendszerezheti. Az oldal elsősorban a nőket célozza meg, hiszen a leggyakoribb “pin- ek” a divat, kreativitás, lakberendezés, különböző DIY (Do It Yourself, azaz csináld magad) projektek, receptek, stb… témakörökből kerülnek ki. De ezen felül gyakorlatilag nincs olyan téma, ami nem lenne megtalálható. Van itt autó, barkácsolás, filmek, kert, informatika, könyvek… minden.

Ami miatt a Pinterest Nekünk, webdesignereknek érdekes lehet az a grafika, design, webdesign, logó, tipográfia,… stb. témakörök. Ugyanis ezekben a témákban is több ezer – ha nem több millió – pin- t találhatunk. Ezeket a pin-eket egyrészt inspirációnak is használhatjuk, másrészt tájékozódhatunk a legújabb, legfrissebb trendekben, fejleszthetjük, tágíthatjuk ízlésünket.

Úgy kell elképzelni, mintha minden felhasználónak lenne egy virtuális fala. A Te a saját faladon az érdeklődési körödnek megfelelően, tetszés szerinti mennyiségű és elnevezésű “táblát” hozhatsz létre. Ezek a táblák olyanok, mint egy parafatábla, amire majd a “pin-eket” kitűzheted.

Maga a Pinterest elnevezés is ebből adódik össze: “pin = tűzni” és az “interest = érdeklődés” szavak összemosása.

A Pinterest használata szerintem végtelenül egyszerű és könnyen elsajátítható, de azért ebben a cikkben összeszedtem Neked az alapfogalmakat, és a használathoz is kapsz egy kis segítséget :)

Az alapfogalmak előtt arról, hogyan is lehetsz Pinner azaz felhasználó Te is. Roppant egyszerűen. Nyisd meg a http://pinterest.com oldalt, majd regisztrálj be. A legegyszerűbb talán Facebook felhasználóként regisztrálnod, mert ez rögtön megtörténik és ráadásul automatikusan megjelennek azok a felhasználók (pinnerek) akik az ismerőseid között vannak a Facebookon, plusz a Pinteresten is jelen vannak.

Pinterest alapfogalmak:

Pin: Maga a kitűzött kép. A pin lehet csak egy kép, amit mondjuk Te magad is feltölthetsz, pl a telefonodról a fotóid közül, vagy lehet egy weboldalnak a könyvjelzője is. Ugyanis a Pinteresten nem csak sima képet lehet kitűzni, hanem például egy Neked tetsző weboldalt, vagy akár annak egyik bejegyzését, blogját, aloldalát. Szóval gyakorlatilag úgy is használhatod, mint a böngésződ könyvjelző funkcióját. Mint ahogy a valós parafatáblán, itt is lehetnek fotók, levelek, emlékeztetők, stb.

A repin azt jelenti, hogy mások pinjeit újrapineled, tehát például megtetszik nálam egy kép, és azt kitűzöd magadhoz is, hogy neked is meglegyen. Nézzük meg, hogy is néz ki egy Pin:

pin1

Felül, a “Pin it” feliratra kattintva tudod kitűzni a saját tábláid valamelyikére. Ekkor megjelenik egy kis ablak, ahol kiválaszthatod, melyik tábládra szeretnéd kitűzni. Ha még nincs olyan táblád, mert egy új kategóriát szeretnél az új pinnek létrehozni, akkor egyszerűen nyisd le a felugró ablakban a fület, ahol a tábláid vannak felsorolva és ott az “Új tábla létrehozása” résznél már meg is csinálhatod az új táblát.A pinnek adhatsz leírást is, ha szeretnél, sőt bepipálhatod azt is, hogy a Facebookon tegye közzé, hogy Te éppen most mit tűztél ki.

Miután kitűzted a pint, megjelenik még egy ablak, ami közli, hogy rendben sikerült a kitűzés, illetve véletlenszerűen megmutatja, hogy kinek és milyen tábláján szerepel még ez a pin. Ez a funkció abban segíthet, hogy új, hasonló érdeklődésű és ízlésvilágú felhasználókat (és pinjeiket) találj. :)

A “Pin it” felirat mellett lévő szám azt mutatja, hányan tűzték már ki. A “Tetszik” felirattal vagyis a szívecskével “lájkolni” lehet a pint, ez esetben nem kerül egy táblára sem a kép, hamen bekerül a “Kedvencek” közé – ez akkor jó, ha később szeretnéd szortírozni, egyelőre csak elmentenéd. A Weboldal feliratra kattintva megnyílik maga a weboldal, ami ez esetben a fontok letöltési helye, tehát mint látható, ez esetben ez a pin könyvjelzőként funkcionál.

Hát nem sokkal egyszerűbb így menteni egy nekünk tetsző oldalt, hogy egy képhez tudjuk kötni, mintha csak simán a könyvjelzőkbe mentenénk, ahol egy idő után már nem is tudjuk követni, mit miért tettünk oda?

Board azaz Tábla: ahova kitűzöd a képeket. Több táblád lehet, amiknek adhatsz nevet, leírást. A táblák gyakorlatilag a pinek rendszerezésére szolgálnak. Készíthetsz egyet a logóinspirációknak, webdesignhoz, a munkáidhoz, vagy a példánál maradva fontokhoz. Sőt, ezeket akár stílus szerint külön gyűjtögetve csinálhatsz: retro fontok, handwritten fontok, vintage fontok, hipster fontok, stb táblákat is. Csak rajtad áll, hogyan szeretnéd rendszerezni a pinjeidet :) Itt például a Webdesignsuli Font gyűjtemény tábláját láthatod, benne az összegyűjtött és az érdeklődők figyelmébe ajánlott, klassz fontok pinjeivel:

pin2

Itt egy kicsit térjünk ki a “követésre”. A Pinteresten kétféleképpen válogathatsz a fent lévő pinek között. Követéssel és kereséssel.

Követés során beállíthatod, hogy követsz egy adott felhasználót, vagy akár a felhasználó egy-egy tábláját követed csak. A fenti képen látható jobb oldalon felül a “Tábla követése” felirat. Erre kattintva már követed is a “font gyűjtemény” táblát.

A Felhasználó nevére kattintva meg tudod nézni a profilját, azaz, hogy milyen táblái vannak és persze azon belül miket pinelt. A “Követés” gombra kattintva már követheted is :) Katt ide, vagy a képre és kövess:

pin3

 

Na most mire jó a követés? Arra, hogy a Pinterestbe bejelentkezve, a kezdő oldaladon az általad követett táblák, felhasználók pintjeit fogod majd látni. Íme az én kezdőoldalam ebben a pillanatban:

pin4

 

Ez majd mindig frissül és mindig láthatod, hogy az általad követettek miket pineletek. És ha egy Neked tetsző pint találsz, már ki is tűzheted a saját tábládra. Azokat érdemes követned, akiknek bejön a stílusa, szimpatikus az ízlése, tetszenek az eddig pinjei.

Keresés a Pinteresten

Mint azt már említettem az egyik módszer a Neked tetsző pinek felkutatására a követés, a másik pedig a keresés. A Pinteresten a keresés is roppant egyszerű.

Kereshetsz kategóriák szerint, mégpedig úgy, hogy felül a keresősáv jobb szélén van egy ikon három vízszintes vonallal. Arra ha rákattintasz, megjelennek a kategóriák, mint például gyerek, lakberedezés, divat, design, művészet, kreatív hobbi, stb. Én személy szerint a saját kedvenc kategóriáimon felül a “népszerű” és az “összes” kategóriát szeretem még nézegetni, mert ezek vegyesek és van bennük minden. Sőt, ilyenkor megjelennek alkategóriák is, amiket megnyitva tovább keresgélhetünk. Ezeket az alkategóriákat viszont már követhetjük is!

pin5

Például most nekem felhozta véletlenszerűen a logók alkategóriát, ami tetszik, így most megnyitom azt és a követés gombra kattintva követni is fogom. Mint láthatjátok a rendszer ajánl fel további alkategóriákat véletlenszerűen, ezzel szűkíthetjük az érdeklődési körünknek megfelelően a logók kategóriát és ha úgy szeretnénk akkor csak a Logódizájn kategóriát követjük.

pin6

 

Kereshetsz kulcsszóra is, amit a keresőmezőbe kell beírnod. Ajánlott az angol nyelvű keresés :)

Profil beállítások, táblák kezelése

Jobb oldalon felül a saját fotódra kattintva megnyithatod a profilodat, ahol megtalálod a tábláidat, pinjeidet. Itt a nagy plusz jelre kattintva hozhatsz létre további táblákat is, illetve szerkesztheted is azokat. Megadhatod például milyen kategóriába tartozik a táblád, adhatsz hozzá leírást, sőt akár meg is oszthatod úgy, hogy beállíthatod, ki adhat hozzá ehhez a táblához rajtad kívül pineket.

pin8

Titkos táblák: Készíthetsz titkos táblákat is, amiket beállíthatsz úgy, hogy az ide tűzött pineket csak Te látod, de akár megoszthatod úgy is, hogy csak az általad kiválasztott felhasználók (pinnerek) látják majd.

 

Hasznos tippek

  • • pinelj bátran, de azért válogatva, mert egy idő után már el fog árasztani a sok pin
  • • a pinek bármikor törölhetők és a követett táblákról, személyekről is egy kattintással leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik amiket kitűz
  • • nem biztos, hogy egy pin esetén maga a mögöttes tartalom (weboldal) fog Téged érdekelni, lehet, hogy csak a pin képe tetszik, vagy annak csak egy része
  • • használd inspirációnak
  • • legyen ez az új könyvjelződ
  • • próbálj ne függővé válni 😀
  • • kövesd a Hasznosságok webdesign- hoz című táblánkat is

 

 

Hozzászólások