A következő tanfolyam indul

2017. október 19.
1

Hogyan frissítsük a weboldalunkat?

Ahogyan a biztonsági mentések készítése is hozzátartozik a weboldal karbantartásához, úgy a frissítések elvégzése is. A rendszeres frissítésekkel is a biztonsági kockázatok csökkentéséhez járulhatunk hozzá, hiszen egy nyílt forráskódú, esetleg már elavult rendszer könnyen a támadások célpontja lehet. (Természetesen a frissítések adott esetben például az admin felület megújulásában, egy bővítmény esetében új funkció aktiválódásában játszanak fontos szerepet, azonban ez már csak hab a tortán.:)) Arról nem is beszélve, hogy a tárhelyszolgáltató le is tilthatja az elavult és régen frissített, nyílt forráskódú weboldalt, hiszen túl nagy biztonsági kockázatot jelentene.

A Webdesign tanfolyamon a WordPress tartalomkezelő-rendszerrel ismerkedünk meg, ezért elsősorban a WP oldalak esetében elvégzendő frissítésekhez adunk tanácsokat.

Legyen biztonsági mentésünk!

Aranyszabály, hogy készítsünk biztonsági mentést a készülő/elkészült weboldalról, frissítés előtt pedig mindenképpen! Így ha bármilyen kellemetlenség történne – akár a frissítés következtében – a biztonsági mentés birtokában visszaállítható a honlap. Azt, hogy hogyan kell biztonsági mentést készíteni, korábbi bejegyzésünkben foglaltuk össze.

Kapcsoljuk ki a bővítményeket!

Ha magát a WordPresst frissítjük a régebbi verziójáról az új verziójára, akkor ideiglenesen kapcsoljuk ki az összes használatban lévő bővítményt! (A nem használtakat pedig ajánlott törölni, mert biztonsági  réseket jelenthetnek.)

A bővítmények sok bosszúságot tudnak okozni, egész weboldalakat tudnak eltüntetni. Megtörténhet például, hogy a WP frissítését követően fehér képernyő jelenik meg a weboldal helyett. Ekkor célszerű letölteni a tárhelyről a gépünkre az összes bővítményt, majd törölni őket a tárhelyről. Elméletileg ez után már be tudunk lépni az oldalra, visszaáll a weboldal, és a bővítményeket is visszatölthetjük a tárhelyre, majd bekapcsolhatjuk őket, hogy ismét működjenek az oldalon.

Előfordulhat az is, hogy egyik-másik bővítmény „összeakad” a legfrissebb WP-vel, azaz nem kompatibilis vele. Ha a frissítést követően problémát tapasztalnánk az oldalon, akkor kapcsoljuk ki az összes bővítményt, majd sorban, egyesével kapcsoljuk vissza őket, így kiderül, hogy melyik bővítmény akadt össze a legújabb WP-vel. Az adott bővítmény frissítésével, illetve lecserélésével tudjuk orvosolni a problémát.

Azonban ha a frissítést megelőzően kikapcsoljuk a használatban lévő bővítményeket, akkor elkerülhetjük az ilyen jellegű problémákat!

 

Frissítések

A WP admin felületén a bal oldali sávban található Vezérlőpult/Frissítések menüpont alatt egyrészt láthatjuk, hogy magának a WordPressnek melyik verziója van telepítve az oldalra, szükséges-e a frissítése, másrészt kapunk egy listát azokról a bővítményekről, melyek frissítésre szorulnak, tehát amelyeknek már elérhető a legújabb verziója, továbbá a használatban lévő sablonról is kapunk frissítéssel kapcsolatos információkat. (A WP tehát mindig szól nekünk, ha megjelenik egy újabb frissítés. :))

WordPress frissítése

Fontos, hogy mindig időben (tehát nem évek múltán) és lépésekben végezzük el a WordPress frissítését, mindig az utolsó verzióról frissítsünk a legújabb verzióra. Ha a legújabb WP (a cikk írásakor: 4.5.2 verzió) van a weboldalra telepítve, akkor nincs szükség a frissítésére, azonban ha ennél régebbi verziójú WordPressen fut a honlap, akkor a Frissítés most! gombra kattintva egy kattintással tudjuk frissíteni.

Figyelem! Új WordPress verzió jelent meg!

WordPress 4.5.2–hu_HU verzióra történő frissítés automatikusan lehetséges, vagy a telepítőcsomag letöltését követően a telepítés kézzel végezhető el:)

Frissítés most! gomb

2

 

Bővítmények frissítése

A frissítésre szoruló bővítményeket egyesével, de akár egyszerre az összeset is frissíthetjük.

Ha nem töröljük a kikapcsolt, inaktív pluginokat, akkor azokat is frissítsük, hiszen a használaton kívüli bővítmények ugyanúgy rajt vannak a tárhelyen, tehát ezeken keresztül is hozzáférhetnek a honlaphoz.

A következő bővítmények frissítése már elérhető. Be kell jelölni a frissítendő bővítményt, majd kattintás a “Bővítmény frissítése“ feliratra.

Bővítmények frissítése gomb

(A bővítményeket közvetlenül, a Bővítmények/Telepített bővítmények oldalon is frissíthetjük az adott bővítmény sorában található „frissítés most” hivatkozásra kattintva.)

3

 

Sablon frissítése

A frissítésre szoruló sablon(ok)ról szintén kapunk egy listát. (Azonban biztonsági okokból célszerű, ha csak az a sablon elérhető az oldalon, amelyik használatban van, a többit érdemes törölni, mert biztonsági réseket jelenthetnek.)

FIGYELEM! A sablonokat tilos egy kattintással, egyszerűen a Sablonok frissítése gombra kattintva frissíteni!

Már a WordPress is felhívja arra a figyelmünket, hogy „A korábbi sablonmódosítások el fognak veszni. Javasoljuk a származtatott sablonok használatának megfontolását a módosításhoz.”

Míg magának a WordPressnek a frissítése elsődleges feladat, addig a weboldal sablonját nem szükséges mindig mindenáron frissítenünk. Ha mégis frissítésre kerülne sor, akkor egyrészt nem szabad frissíteni a sablon CSS fájlját (style.css), másrészt azokat a fájlokat, melyekben módosításokat végeztünk. Ha ezekre ráfrissítünk, akkor minden addigi beállításunk elveszik, tehát jelentősen megváltozthat a honlap kinézete és működése.

4

 

 

+ Ha valamilyen hiba miatt nem tudnánk a WordPress-t automatikusan frissíteni, akkor a manuális frissítéséhez kell folyamodnunk.

A WordPress manuális frissítésének lépései:

  • Kapcsoljuk ki a használatban lévő bővítményeket!
  • Töltsük le a WordPress hivatalos oldaláról a legfrissebb WP-t a gépünkre!
  • FTP klienssel csatlakozzunk a tárhelyhez!
  • Menjünk a weboldal gyökérkönyvtárába, és a wp-content könyvtár, a .htaccess és a wp-config.php fájlok KIVÉTELÉVEL jelöljünk ki mindent, majd töröljük ki őket (jobbklikk-törlés)!
  • Töltsük fel a számítógépünkre a frissen letöltött wordpress mappa teljes tartalmát a tárhelyre, a wp-content könyvtár, a .htaccess és a wp-config.php fájlok mellé! (Ha a feltöltés közben üzenetet kapnánk a létező fájlok felülírásával kapcsolatban, akkor nyugodtan írjuk felül a létező fájlokat!)
  • Írjuk be a böngészőbe: www.domain.hu/wp-admin! Ezt követően két dolog történhet: vagy azonnal átirányít minket a WP belépési oldalra, vagy arról tájékoztat, hogy szeretné frissíteni az adatbázist. Engedélyezzük a frissítést, ez után jelez, hogy minden rendben van,  és már be is léphetünk a WP admin felületre.
  • Kapcsoljuk vissza az ideiglenesen kikapcsolt bővítményeket!

 

Frissítésre fel – csak okosan! :)

Hozzászólások