A következő tanfolyam indul

2017. szeptember 21.
freepic

Ingyenes képlelőhelyek, amiket szeretünk

Amikor egy munkához fotókat keresünk valószínűleg egy képügynökség oldalán fogunk szétnézni, főleg mivel a képet legálisan szeretnénk használni. A Google képkeresője nem valószínű, hogy jogtisztán használható képeket hoz fel találatnak, sőt inkább jobb, ha ezekkel nem is próbálkozunk, mert szerzői jogvédelem alatt állhatnak.

A képügynökségekről

Sokféle képügynökség létezik. Van, ami ingyenes, van ahol fizetni kell a képekért, és van, ahol mindkét verzió megtalálható. Van olyan, ahol például a fizetős képek mellett időnként kapunk nagy méretű stock fotókat a regisztrációért cserébe, esetleg olyan is akad, ahol az adott kép kis méretben ingyenes, nagyobban már fizetős, stb.

Sok mindent mérlegelni kell, hiszen például weboldalhoz a kis felbontás miatt a kisebb képek is jók lehetnek, viszont nyomtatásra, ahol 300dpi-s felbontással kell dolgozni, oda csak a nagyméretű képek jók.

Fizetni, de mennyit?

A legtöbb ügynökségnél több fizetési mód áll rendelkezésünkre, többféle csomag van, a heti 10-20 képtől a havi 4-5 képig. De sok esetben egyenként is vásárolhatunk képeket. Havi vagy egyszeri nagyobb díjat kell fizetni, amiért cserébe bizonyos számú kreditet kapunk és azt tudjuk tetszés szerint felhasználni. A kisebb képek 1-2 kreditesek a nagyobbak, vagy például a vektor fájlal együtt lévők akár 30 kreditesek is lehetnek.

Érdemes tehát jól átgondolni, mikor és milyen képet vegyünk meg. A legtöbb esetben segítség lehet, hogy ingyenesen letölthető a kép kis méretben vízjelezve ugyan, de így ki tudjuk próbálni, hogy az adott kép megfelel- e a projektünkhöz. Így nem kell feleslegesen megvenni a képet, aztán kiderül, hogy mégsem jó…

Nézzünk néhány képügynökséget és képlelőhelyet

Felhívom a figyelmet arra, hogy a képek jogszerű felhasználhatóságát, ún. licence jogát mindenki ellenőrizze letöltés előtt az adott weboldalon, mert ez mindenütt más és más lehet.

Dreamstime

Fizetős és ingyenes képeket is találhatunk, az ingyenes képek regisztráció után érhetőek el.

http://www.dreamstime.com/free-photos

dreamstimecomfre

FreeImage

Régebben sxc.hu néven futott az oldal, mely jól utal rá, hogy eredetileg magyar kreáció. Elég jó minőségű és nagy méretű képeket is találhatunk itt ingyen, mindenképpen érdemes a kedvencek közzé tenni.

http://www.freeimages.com/

freeimage

Every Stock Photo

Ingyenes képek vegyes minőségben. Vannak köztük jól használható fotók, de sok a nem túl mutatós kép is.

http://www.everystockphoto.com/

everystockphotoc

 

Free Photos Bank

Ingyenes jó minőségű képek elég nagy méretben is. A letöltés még regisztrációhoz sincs kötve!

http://www.freephotosbank.com/

freephotosbankco

Picjumbo

Totál ingyenes nagy méretű és tényleg jó képek. Kötelező darab :)

http://picjumbo.com/

picjumbo

Freepic

Nálam az első számú kedvenc képlelőhely. Ingyenes képek és szuper jó grafikák, vektorok stb. Aranybánya 😀

http://www.freepik.com/

freepic

Depositphotos.com

Ha pedig igazán klassz, valódi stock fotókat szeretnénk vásárolni olcsón és jogtisztán, akkor a depositphotos.com a nekünk való. Jó szívvel ajánlom, katt a képre és válogass!
Depositphotos

Hozzászólások