A következő tanfolyam indul

2017. október 19.
kiemelt_kep

Ismerkedés a Photoshop “Egyedi alakzat” azaz “Shape” eszközével

Aki már olvasta valamelyik bejegyzésemet a Photoshopról vagy tutorjaimat, illetve már jártasabb a Photoshopban, az már találkozhatott a “shape” vagy “egyedi alakzat” elnevezéssel. Jómagam is sokáig inkább az ecseteket használtam logókhoz és egyéb anyagokhoz, de ahogy egyre inkább megismertem a PS eszközeit és lehetőségeit, mondhatni kedvenc eszközömmé váltak az egyedi alakzatok. Ecseteket ma már legfeljebb grafikákhoz használok. Ahhoz, hogy például jó minőségű logót tudjunk készíteni Photosopban is, vektorosan kell dolgoznunk. Ehhez pedig ugye nem használhatunk ecseteket, hiszen azok pixlesek. Bár a Photoshop alapvetően pixelgrafikus program, van benne jó néhány vektoros eszköz is. Ilyenek a fontok és az alakzatok. Az alap alakzat eszközök a téglalap, a lekerekített téglalap, az ellipszis, a sokszög, a vonal és az egyedi alakzat eszközök. Itt találhatjuk meg őket:

 

Az alap eszközökkel – mint ahogy a nevük is mutatja – alap geometriai formák rajzolhatóak meg. Azonban az egyedi alakzattal gyakorlatilag bármilyen formát megrajzolhatunk vektorosan.

Az egyedi alakzatoknak csak úgy, mint például az ecseteknek van egy alap készlete – ami látszik -illetve egy bővített alap készlete, amit a Photoshop tartalmaz. Ahhoz, hogy a teljes alap készletet lássuk, nyissuk meg a felső szerkesztő sorban az egyedi alakzat eszközt, majd a jobb felső sarkában lévő fogaskerékre kattintsunk. Itt válasszuk ki lalul a “Mind” lehetőséget, így betöltődik a teljes alapkészlet:

 

Számtalan ingyenes helyről le lehet tölteni egyedi alakzatokat, melyeket ugyanitt tudunk betölteni, így növelve a saját készleteinket.

Egyedi alakzatokat ugyanakkor mi magunk is készíthetünk több módon is.

Egyrészt például, ha toll eszközzel megrajzolunk egy alakzatot, akkor azt a Szerkesztés/Egyedi alakzat meghatározása menüpont segítségével el tudjuk menteni.

Nézzünk egy példát. Itt egy teás kanna, amiről szeretnék egy egyedi alakzatot készíteni.

 

Ha gondoljuk, jelöljük és maszkoljuk ki az alakzatot, ha úgy könnyebb lesz a körberajzolás – de ez a pont ki is hagyható:

 

 

Ezután toll eszköz segítségével körberajzoljuk a kannát, majd ha bezárult a körvonal jobb egér gombot nyomunk, majd ott kiválasztjuk az egyedi alakzat meghatározását. Így el is mentettük az alakzatot, amit ezután bármikor könnyen használhatunk, bármekkora méretben, hiszen vektoros alakzatról van szó.

 

Egyedi alakzatokat nem csak toll eszközzel készíthetünk, hanem például szövegből is. Mint már írtam a PS-ben a szöveg szintén vektoros, így ebből szintén könnyen készülhet egyedi alakzat.

Ez kétféle képen is történhet. Vagy a szöveg rétegen állva jobb egér gomb és “Alakzattá alakítás” majd Szerkesztés/Egyedi alakzat meghatározása (de ebben az esetben a szöveg réteget ténylegesen alakzattá alakítottuk), vagy pedig a szöveg rétegen állva jobb egér gomb és “Munkagörbe létrehozása” majd szintén Szerkesztés/Egyedi alakzat meghatározása.

 

Illetve létrehozhatunk Egyedi alakzatot képről körberajzolás nélkül is.

Vegyünk egy elég bonyolult alakzatot. Most egy PNG fáljal fogok dolgozni a gyorsaság kedvéért, ami már alapból ki van vágva, azaz a fa áttetsző háttéren van.

 

Lássuk be, ezt elég nehéz lenne körberajzolni :) Ezért a következő képen járunk el:

Ctrl billentyű lenyomása mellett a fa réteg bélyegképére kattintunk, ekkor kijelölődnek a körvonalak. Ezután fontos, hogy lépjünk valamilyen kijelölő eszközre pl. varázspálca. Majd jobb egérgombbal kattintsunk a kijelölt fára. Itt válasszuk a munkagörbe létrehozását (tűrés lehet 0,5), ha ez megvan, akkor Szerkesztés/Egyedi alakzat meghatározása. És kész is vagyunk :)

 

Az alakzatok és köztük az egyedi alakzatok további lehetőségeiről (színezés, kitöltési lehetőségek, keretezés…) bővebben olvashattok egy korábbi bejegyzésből, amelyben alakzatok segítségével gombokat készítettünk. Photoshop varroda – avagy gombok Photoshop pattern segítségével.

Ingyenes letöltőhelyek:

http://www.deviantart.com/?q=photoshop+shape

http://www.shapes4free.com/

http://myphotoshopbrushes.com/custom_shapes/

Remélem hasznosnak találtátok ezt a kis anyagot az egyedi alakzatokról és ezután bátrabban fogjátok őket használni :)

 

 

Hozzászólások