A következő tanfolyam indul

2019. október 17.

„Moody floral” – avagy virágozzuk fel alkotásainkat!

Manapság igen nagy népszerűségnek örvendenek a szebbnél-szebb virágok, a burjánzó növények a grafikai munkákon és weboldal dizájnban egyaránt. Bejegyzésünkben ennek egy szeletét, a „moody floral” stílust járjuk körbe.

A „moody floral” a virágokkal való tervezést takarja, egy különleges tervezési tendencia. Nagy, buja virágok, melankolikus hangulattal körbelengve. Színhasználatát alapvetően a sötétebb tónusok jellemzik, mint például a mély vörös, a különböző bogyós termések színei (bodza, áfonya), a sötét kék, a sötét zöld és a különféle fekete, szürkés árnyalatok. Hűvös színek, de igazán stílusosak és lenyűgözők – a maguk sajátos hangulatában.

 

A virágokkal való tervezés eredetének feltárásához utazzunk vissza a múltba!

Már az ókori egyiptomiak is virágokat használtak a díszítésben és a designban, melyekről a falfestmények és a kőbe vésett emlékek is tanúskodnak. A virágok mint szimbólumok szerepet játszottak a vallásban is – például Isis istennőt vízi liliomként ábrázolták, de az egyiptomi kultúrában szimbolikus jelentőséggel bírt még többek között a rózsa és a szarkaláb is.

Az ókori Görögországban is jelen voltak a növények, gondoljunk csak a műalkotásokban megjelenő növénymotívumokra, vagy a babérkoszorúkra, de mindennapos jelenség volt, hogy virágszirmokat szórtak az ágyra, a padlóra.

Az ókori rómaiaknál is elterjedtek voltak a koszorúk, a győzteseket, hadvezéreket megillető borostyánkoszorúk, továbbá rendezvényeiken is gyakran használták a sötét színű rózsákat, ibolyákat, jácintokat.

Az ókori Kínában az orvostudomány és a vallás keltette életre a „virágos trendet”. Mindig friss, vágott virágok kerültek az oltárokra, a szent helyekre, és természetesen festményeken, hímzéseken, faragványokon is feltűntek a növénymotívumok. Az orchideák és a liliomfélék a termékenységet, a bambusz és a körtefa a hosszú életet szimbolizálták, a leginkább tisztelt virág pedig a pünkösdi rózsa volt, mely a jólétet és a szerencsét jelképezte.

Hogy hogyan került Európa a „virágos design trend”?

Szinte minden korszakban fel-feltűntek a virágok:

A keresztes hadjáratok idején a katonák – visszatérve a Közel-Keletről – trópusi növényeket hoztak magukkal.

A középkorban a kolostorokban, templomokban kerültek elő a virágok, a szerzetesek maguk termesztették őket.

A reneszánsz idején lendült fel és szó szerint élte virágkorát a „virágos trend”. A festményeken visszaköszöntek a vázába tett virágok, a kompozíciókban feltűntek a trópusi gyümölcsök, és igen meghatározó volt az erős színkontrasztok alkalmazása.

A 18-19. században pedig már igen széles körben elterjedt a virágokkal való tervezés, a virágmodell következetességének biztosítása érdekében még hivatalos szabályok is életbe léptek.

A modern időkben a sötét és virágzó design először a dekorációkban (pl. esküvők dekorációja) tűnt fel, majd gyorsan utat talált magának a lakberendezéstől kezdve a grafikai tervezésen át a weboldalakig.

 

 

A “moody floral stílus” jellemzői:

hűvösebb, mélyebb, sötétebb árnyalatok (kék, zöld, bordó, lila)

maguk a virágok, a kompozíciók világosabb, pasztellesebb árnyalatúak

merész minták, mintázatok

színek kontrasztja dominál

minták kontrasztja dominál

látványos, lenyűgöző elrendezések

melankolikus, elmélkedő, rejtélyes, misztikus hangulat lengi be a kompozíciókat

klasszikus, időtlen, vintage megjelenés jellemzi az alkotásokat

redők, ráncok, volumenes textúrák alkalmazása

természetes anyagok alkalmazása

 

 

 

 

A stílus különleges, egyedülálló hangulatát tehát az egyszerre hűvös és borzongató, ugyanakkor megnyugtató színtónusok, a figyelmet megragadó kontrasztok, a sötét háttéről drámaian kiemelkedő, szinte 3D hatású, óriási botanikai illusztrációk és az egyedi textúrák adják. A stílus magát az élővilágot idézi fel, arra emlékeztet, hogy ennek mi is a része vagyunk.

 

Lássuk is néhány szemrevaló példát, avagy hogyan kelnek életre a virágok az arculat, a grafikai munkák, a weboldalak, a lakberendezés és a divat világában!

 

 

 

 

Illusztrációk forrása: Pinterest

 

 

Melyik soron következő alkotásodat készíted el ebben az igazán különleges stílusban? 🙂

 

Hozzászólások