A következő tanfolyam indul

2018. február 15.
Pixmac000053273353

Ismered a tudatos figyelem tesztet?

Ha nem, most teszteld le, mennyire tudatos, vagy éppen szelektív a figyelmed. Vigyázz, mert ha tovább olvasol a videó megtekintése nélkül, lelövöm a poént. :)

Az emberi figyelem rendkívül szelektív. Ha valamire összpontosítunk, minden mást, ami a látóterünkben zajlik, még a nagyobb változásokat is könnyedén figyelmen kívül hagyjuk, észre sem vesszük. A “gorilla- videó teszt” Christopher Chabris és Daniel Simons nevéhez fűződik, akik több önkéntes részvételével, fejükre szerelt szemmozgást követő berendezéssel figyelték, mérték, hogy a résztvevők észreveszik- e a gorillát (vagy medvét) a videóban? Meglepő, de a készülékek szerint mindenkinek a látóterében ott volt a gorilla és a szemmozgást követve rá is tekintettek, csak éppen nem észlelték, hiszen a labda- passzolásokat követték figyelemmel és számolták. Végül azt a következtetést vonták le a kísérletből, hogy ha a figyelmünket egyetlen dologra összpontosítjuk, minden mást, még a nagyobb változásokat is hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.

 

Nagyjából itt bukik meg a webes szakemberek által előszeretettel alkalmazott és a weboldal tesztelések során “jól bevált” szemmozgást figyelő eljárás/ weboldal teszt. Hiszen nem biztos, hogy ahova nézünk, ott valóban látjuk is azt, amit észre kellene vennünk, azaz nem biztos, hogy a figyelmünket is oda irányítjuk. Nem is beszélve arról a szintén bizonyos tényről, miszerint a periférikus látás pontosan olyan meghatározó, mint a centrális. Tehát nem csak azt látjuk és nem csak arra figyelünk, amire valóban nézünk, hanem a periférikus látókörünkben (a szemünk sarkából– szokták így mondani) ugyanolyan intenzitással észlelünkeseményeket.

 

Hogyan manipulálhatjuk a látogató figyelmét a webdesign- ban?

Kár is azt gondolnod, hogy a látogatók észrevesznek valamit csakis azért, mert ott van a weboldalon. Ha biztosra akarsz menni, használj figyelemfelkeltő vizuális jeleket (pl. erős színbéli kontrasztot, villogást, mozgást – ez utóbbiakat ne vidd túlzásba!), vagy hangeffekteket, vagy ezeket egyben. Félre ne érts, nem azt mondom,hogy legyen izgő- mozgó, csilli- villi az egész weboldal, amit tervezel, csupán azt, hogy egy lényeges honlap elemet, mint pl. a kihagyhatatlan ajánlatot tartalmazó boxot, érdemes lehet kiemelni erős kontraszttal, vagy vibrálással, esetleg élő szavas instrukciókkal.

 

Érdekel a webes tervezés témája? Ilyen és hasonló érdekességeket tudhatsz meg a 100 dolog, amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről című könyvből. Beszerezhető a Kiskapu Kiadó weboldalán. Webdesigner hallgatóknak “kötelező olvasmány”

 

 

Őszintén! Te elsőre észrevetted az alvajáró medvét?

Írd meg a hozzászólások között! :)

 

Hozzászólások

 • Balazs

  Nos, akkor megkezdem a hozzászólásokat.
  Nem láttam a macit, s angolul sem tudok.
  Így azt sem tudtam, hogy mit is kellene figyelni.
  Szándékosan nem olvastam el előre az alsó szövegrészt, gondoltam, én biztosan észre veszem, bármi/bárki is a hunyó.
  S legkevésbé gondoltam arra, hogy szó szerint NEM LÁTTAM A MACIT!
  Ez hihetetlen!
  Szelektíven, csak a játékosokat láttam!
  Befonom a szemöldököm!
  Balázs

 • Márió

  Én elsőre is láttam a medvéd. De lehet azért mert már egyszer találkoztam ezzel a videóval:) ( bár akkor is kiszúrtam)

 • Mese

  Nekem nem a labdamozgás volt az elsődleges amit figyeltem, hanem a “Medve” tánca… :) Csak nem értettem miért van ott a Medve a labdázók között. Mostmár értem.

 • albumandi

  Először én is azt figyeltem, hányan vannak, melyik fiú, melyik lány, kinek a fején van pánt stb.
  tehát próbáltam minden idegszálammal a játékosokra koncentrálni.
  viszont észrevettem a medvét, de csak akkor amikor a balra el elvét követve kilépett a tömegből!
  a tánca fel sem tűnt!

 • Betty

  Én másodszorra sem láttam… 😀

 • skyberg

  Hát, igen! Én a labdákat és a passzolást figyeltem és nem tűnt fel a medve, csak az ismétlésnél. Régebben már láttam ezt és ugyan így jártam!

 • szineskep

  Nem vettem észre a medvét,pedig régebben már láttam hasonlót ott egy gorilla jött be képbe. Gondoltam,hogy ilyesminek történnie kell mégsem láttam.

 • Vizipacka

  Én egyből észere vettem a medvét, ahogy bejött, táncolt, és elvonult…

 • Bobi

  Másodszor sem láttam a medvét, a háttérre koncentráltam, azt hittem ott ment át valahol :)

 • csillam9

  Én sem láttam elsőre a medvét, azt viszont eltaláltam hányat passzolnak 😀

 • Niki1013

  Én a medvét láttam, és fogalmam sem volt hányat passzolnak :)

 • kata72

  Nem vettem észre !! :(

 • Gregorio

  HAHÓ! A lestoppolt videó állóképe rendkívül bölcsen pont az apillanat, amikor a megfejtés a képernyőn van. Pillanat alatt elolvastam, és aztán vártam-figyeltem a medvét, miközben végigszámoltam a passzokat is. Igaz, nekem 12 jött ki…

 • Kriszt@

  Én igazából ott leragadtam, hogy összesen 1 játékos volt teljesen fehérben, és azon gondolkoztam vajon ez e a beugratás a videóban. Véletlenül sem vettem észre a medvét a kisfilmben, viszont a videóban “moonwalking” medvéről van szó, a bejegyzésedben pedig már “alvajáró” medvéről van szó. :)

 • Klára

  Hm… ahogy fentebb írva vagyon a szemem sarkából, de elsőre észrevettem a besétáló
  fekete alakot. Igaz én egy sikoly álarcos mukinak néztem hirtelenjébe. :-)
  A lassításnál láttam, hogy medve jelmezben van. Vagyis valami hasonlóban.

 • nericsara

  Megszámoltam a sötét és a világos játékosokat, láttam, hogy két labda van, aztán passzolások közben észrevettem, hogy a sötét játékosok többen vannak, ekkor leállt a videó. Az újabb bejátszásnál már arra figyeltem, hogy miért számoltam több sötét játékost játék közben, mint az elején. Hát ezért… :)

 • Péter

  Nem először találkozom ezzel a könyvvel, így megrendeltem. :)

 • Horxandra

  Először nem értelmeztem rendesen a kérdést, nem tudtam, hogy mit is kell figyelni. Aztán a videó nézése közben mivel “csak úgy” néztem mi lesz ebből észre is vettem a medvealakot. Ezután felfogtam, mit is akar a kérdés, és ez alapján újranéztem. Lekötöttem a figyelmem, nem is érzékeltem a macit.

 • Zsanett

  Sziasztok!

  Soha nem láttam még ezt sőt ehhez hasonló videót sem.
  Koncentráltam, hogy megfigyeljem a játékosok ruháit, azok színeit. Szinte pislogás nélkül néztem a videót, aztán már csak az tűnt fel, hogy eggyel több sötét ruhában lévő egyén van a videón. Néztem pár másodpercig, és csak azután esett le, hogy nem is játékos volt! 😀
  De tényleg klassz :)

 • Renczes Attila

  Sajnos illetve nem sajnos ezt a tesztet már ismertem, úgyhogy tudtam mire is kell még figyelnem. :) Jó pár évvel ezelőtt találkoztam ezzel a teszttel először. Egy 30 fős osztálynak volt levetítve ez a kisfilm. A döbbenetes az volt a dologban, hogy mindenki ill. majdnem mindenki 29 fő azon vitatkozott, hogy hány passz volt látható a videón (köztük én is), egyetlen egy embert kivéve…. az az egy ember volt az osztály legrosszabb és leglustább tanulója, aki nagy ívben le…, szóval nem számolt, csak annyit mondott a végén, hogy az a majom mit keresett a videón.
  Mi meg erre – MILYEN MAJOM??? :)

 • Debreczeni.127

  Én egyből kiszúrtam, hogy mit keres ott a beöltözött plusz 1 fő áttáncikálva magát a többiek közt. Azonnal észrevehető, kilóg a sorból kapásból, a plusz 1 forma belépése oldalról, mondjuk ha beállt volna játszani a többiekkel, lehet nem tűnt volna fel… 😀

 • TTT

  :) nem tudok angolul, így nem tudtam pontosan mit “kell” nézni. A medvét besétálni nem láttam, de kiszúrtam, amikor középre ért. 😉

 • Timus

  Én nem láttam, csak azután hogy elolvastam a szöveget végig.
  Csak a játékosokra koncentráltam, de újra megnézve, pont fordítva volt,csak a medvét láttam :) a játékosokat nem :)

 • Eperné Mankovics

  Nem tudok angolul, de mind a kétszer láttam a medvét, amint be állt középre, utána ki vonult. A labda átadásokat nem számoltam.

 • sandor

  Nem tudtam mire kell figyelni, de a medvét azt láttam. Nem koncentráltam, csak néztem a videót.

 • Poppycat

  Én nem vettem észre. 😀 Ennek a feladatnak csak úgy van értelme, hogy a fehér csapat passzolgatásait számolod és közben észre (sem) veszed a betáncoló medvét. Úgy, hogy az egészet nézed és nem egy részletre koncentrálsz nem nagy kunszt észrevenni a medvét.

 • Földy István

  Sajnos én sem láttam a medvét, a passzokat számoltam össze, ez elvette a figyelmemet! :)
  Ha nem tudtam volna, hogy számolni kell a passzokat, akkor észre vettem volna a medvét! Ez a figyelem elterelés! 😀

 • Tóth István

  Mivel nem tudok angolul csak néztem ki kinek passzol!
  A medvét akkor vettem észre amikor középen táncolt, de nem láttam bejönni sem kimenni!

 • Merényi Oszkár

  Én sem láttam a macit…
  De a kiskapu kiadós linken sem semmit…
  A lap nem jelenithető meg…
  Ezt látta valaki?

  • Cziráki Barbara

   Kedves Oszkár!

   A Kiskapu kiadó linkje valóban nem működik helyesen, most javítom és ezen a linken már elérhető: http://bit.ly/1xkLiTO

   Köszönettel és üdvözlettel,
   Cziráki Barbara

 • Flo

  Nem láttam. :-)

 • Zsuzsanna0216

  Elsőre észrevettem a medvét. Annyira bizonytalan voltam abban, hogy konkrétan mire is koncentráljak, hogy cikázott a szemem egyik labdáról a másikra, néztem a cipőket, a ruhákat, a fejpántokat, az adogatásokat, és egyszer csak beúszott a képbe a medve. Észleltem, és közben arra gondoltam, hogy na itt a figyelemelterelő elem, és hogy most csúszok le a lényegről.

 • Zsolt

  Érdekes, hogy ilyenkor ki vagyok hegyezve egy adott helyzetre és minden idegszálammal észre akarok venni valamit. A medvét azonnal észrevettem, de a labdapasszokról ne kérdezzetek.

  Nem tudom, hogy jó helyen kérdezem-e:
  Hatvan évesen is lehet valakiből jó dizájner?

 • Melinda Molnár

  Igen, észrevettem elsőre. nagyon koncentráltam…Nem tudom mennyire játszik közre, hogy egy hasonló elven alapuló autó reklámot néztem meg pár órával ezelőtt…

 • Gábor Fehér

  Nem láttam, csak miután elolvastam a szöveget. Megdöbbentő, hogy tényleg mikre kell figyelni. Kezd ez a suli egyre izgisebb lenni, várom a folytatást! :)
  üdv mindenkinek!

 • Dávid Danyi-Erdős

  Nem láttam (de legalább a 13-at jól számoltam), csak már miután a videóban felhívták erre a figyelmem. Jó kis feladvány.

 • Veronika Vajda

  A medvét láttam, de a passzoknál már az elején elveszítettem a fonalat… akkor ez mire utal?

 • Ágnes Fernbach

  Láttam a medvét és a passzokat is meg tudtam számolni.

 • Georgina Sipos-Goór

  A feladatot sajna nem hallottam, de nem akartam újra kezdeni a videót. Láttam, hogy a fehérek fehérnek és a feketék feketének passzolnak. Azt is láttam, hogy egy fekete valahogy kimaradt. Mégsem láttam ezt az egyet medvének! :p

 • Veronika Bozori

  Nagyon jó a videó! Bár én sem vettem észre elsőre a medvét :-)

 • Manka Farkas

  Észrevettem a medvét, de arra már nem tudtam figyelni, hogy táncol, vagy mit csinál, mert a labdákra koncentráltam, és sikerült jól megszámolnom a passzokat!🐻🐵

 • GABRIELLA SIPOS

  Észrevettem a medvét első nézésre! 😀

 • Teréz Kálmán

  Észrevettem a medvét, amikor először láttam :-)

 • Mónika Várnoki

  Kb, bármire rákérdezhettek volna, mert nagyjából a medve kizökkentett a passzok számolásából és az addig megfigyelt egyéb “lényegtelen” részletek megfigyeléséből. Totál meglepődtem, hogy ez most mi 😀