A következő tanfolyam indul

2017. szeptember 21.
kiemelt_kep

Photoshop varroda – avagy gombok Photoshop pattern segítségével

Már korábban is beszéltünk Photoshop pattern -ről és a témát most is tovább feszegetném, mégpedig egy kis tutorial segítségével, amiben bemutatom, hogyan is lehet őket használni, színezni, vésni, stb.

PhotoShop Pattern tutorial

1 . Nyissunk meg egy 600*300 pixel méretű, 72 dpi felbontású új dokumentumot.

2. Ellipszis eszközzel/Ellipse Tool (nem összekeverendő az ellipszis kijelölő eszközzel) a Shift gombot nyomva tartva készítsünk egy 160 px méretű kör formát. A felső szerkesztő sorban vegyük  le a forma körvonalát, a kitöltésnél pedig szín helyett válasszunk valamilyen tetszőleges szövet jellegű mintát.

3. Ezután a kör rétegéhez két korrekciós réteget adunk. Az egyik a görbe (levels) korrekciós réteg, amivel egy kicsit kontrasztosabbra vesszük a mintát, majd egy Színezet/telítettség korrekciós réteget adunk hozzá, amivel átszínezzük a patternt (fontos a korrekciós rétegek sorrendje, vagyis, hogy a kör rétege fölött a görbe és a felett a Színezet/telítettség réteg legyen, mert más az eredmény, ha felcseréljük), majd a két korrekciós rétegből vágómaszkot készítünk, azaz a rétegek közzé – ALT-ot nyomva tartva – kattintunk. Erre azért van szükség, mert a korrekciós rétegek minden alattuk lévő rétegre kifejtik hatásukat, viszont vágómaszkként csak a kör rétegére hatnak.

4. A kör rétegéhez Bevésés és domborítás effekteket adunk az alábbi beállításokkal:

• sima Bevésés és domborítás

• textúra bevésése

5. Egy újabb kört rajzolunk ellipszis eszközzel – ez lesz a varrás – , de a beállításoknál most a kitöltést vesszük le, a körvonalat sötétszürkére állítjuk, 1,49 pt-re vesszük a vonal vastagságát és a vonalat szaggatottra állítjuk.

Ezután a varrásnak is adunk egy Bevésés/domborítás effektet az alábbi beállításokkal.

6. Az első kör réteghez a gombhoz adjunk maszkot (Layer/Layer Mask/Reveal All), majd ecsettel (29-es, kemény) feketével fessünk gomblyukakat a gomb maszkjára. (Ha a maszk alapszíne fekete, akkor CTRL+I –vel az inverzére – fehérre – válthatunk).

7. Adjunk a háttérnek is valamilyen anyag textúrát. Én egy viszonylag világos – szinte fehér – mintát választottam, de mint látható a görbe korrekciós réteggel közép szürkére állítom. (Szintén fontos, hogy itt is az adott réteg fölé tegyük a korrekciós réteget. Most nincs szükség vágómaszkká alakítássá, mert az a legalsó réteg.

8. Próbáljunk ki egy új gombon egy fa mintázatot. Készítsünk ellipszis formát, majd a lenti beállításokkal  adjunk hozzá bevésés és domborítás effektet.

A már ismertetett módon színezzük és textúrázzuk.

Két újabb kisebb ellipszissel készítsünk gomblyukakat. Vegyük le a körvonalat és a kitöltést is.  Egyesével a gomblyukak bélyegképeire kattintva – CTRL gomb lenyomása mellett készítsünk kijelölést róluk, majd a nagy gombnak adjunk maszkot, a maszkra fessünk a kijelölésben feketével – így csinálva meg a lyukakat. Hogy erre miért volt szükség?, Mert  a  gomblyukak ellipszisének a lentiek szerint másfajta bevésés effektet adunk.

9. A gombokat varrjuk is fel :) Az ecsetet állítsuk kb 4-es méretre, a festőszínt pedig feketére, ezután szabadkézi toll eszközzel rajzoljunk kicsit íves cikk-cakk vonalakat, majd – új rétegen állva – jobb egér gomb és görbe vonalazása/ecsettel. Ha kész vagyunk még egy kis árnyék a cérnának és kész is vagyunk. :)

Remélem tetszett ez a  kis Photoshop pattern tutorial és bátran használjátok ezután a patterneket :)

Kiegészítés:

Előfordulhat, hogy nem mindenki ezeket a beállítási lehetőségeket látja a PS-ben, mint amik a tutorial képernyőfotóin vannak. Ez azért van mert én cs6-tal dolgozom. A korábbi verziókban nem volt olyan lehetőség, hogy az alakzatoknak ( pl ellipszis eszköz) így adjunk mintázat átfedést, mint a tutorialban. A régebbi verziókban az alakzat rétegen állva mintázatátfedéssel tudjuk ezt megoldani. Szaggatott és pontozott vonal beállításra sem volt eddig lehetőség, ez is a CS6 újdonsága. Szaggatott vonalat macerásabb készíteni a régi verzióban, de pontozott vonalat egyszerű: válasszunk ceruza eszközt (az ecset eszköz párja), majd az ecset beállításait nyissuk meg, és ott válaszuk a sima pontot tetszőleges méreteben, majd a közt állítsuk nagyobbra (alul látod az állítás eredményét). Ezután, ha toll eszközzel megrajzoljuk az alakzatot (pl téglalap, kör, szabad alakzat), majd ha kész, jobb egér gomb/alakzat vonalazása, ceruza eszköz. Így pontozott vonallal körberajzolja a megrajzolt alakzatot.

Kiegészítés 2 :

Felhívnám még valamire a figyelmeteket. Megjegyzem, hogy ez csak a CS6-os verzióra érvényes, hiszen mint fent is jeleztem, az alakzatok szaggatott körvonalazása funkció CS6 újdonság.
Az alap vonal készleten felül magunknak is állíthatunk be szaggatott vonalat az alábbi képen láthatjátok is (az adatok csak példák, ezeket tetszőlegesen változtathatjátok).

Megnyitjuk a vonalak beállításainak lehetőségeit, majd a további beállításokra nyomunk, ott bepipáljuk a szaggatott vonalat, és tetszés szerinti értékeket adhatunk meg, így 3 egymás melletti vonal méretének és a köztük lévő távolság állításával egyedi szaggatott vonalat készíthetünk. :) Sőt, el is menthetjük!!!

Hozzászólások