A következő tanfolyam indul

2017. október 19.
retus-borító

Portré retusálás Photoshop

Ebben az anyagban szeretnék nektek egy-két technikát megmutatni, amivel portékat és egyéb képeket is tudtok majd retusálni. Most kifejezetten portékkal fogok dolgozni, de a bemutatott eszközök más területen is használhatóak természetesen. Nézzünk egy kis ráncfelvarrást :)

Az eredeti képünk ez:

Mint látjuk a kép elég jó, de a hölgy arca kissé ráncos, ezt fogjuk orvosolni.

Nyissuk meg a képet, amivel dolgozni szeretnénk, majd nyissunk a kép rétege felé egy új réteget. Többféle eszközt is használhatunk a ráncok finomítására, például a javító eszközöket, vagy folt eszközt, de én a klónozó bélyegzővel szeretek dolgozni. Tehát válasszuk a klónozó bélyegző eszközt (S). Az eszköz átlátszóságát állítsuk 15-20% ra, az ecsetnek válasszunk lágy ecsetet, az ecset mérete a kép felbontásától, méretétől függ, de én viszonylag kicsi mérettel szoktam dolgozni. Az alábbi képen egy fekete ecsettel berajzoltam, hogy kb mekkora ecsetméret szoktam használni, ha ilyen aprólékos munkát fogunk végezni.

Fontos, hogy mivel új rétegre dolgozunk, ezért a klónozó beállításainál válasszuk a mintavételnél az “összes réteg” vagy az “aktuális és alatta” lehetőséget. Ezután mintát kell venni a klónozáshoz. Javaslom, hogy kis szakaszokban dolgozzunk, apró mozdulatokkal. Mintát folyamatosan vegyünk, mindig a közeli jó területről, így területről területre finomíthatjuk a ráncokat bőrhibákat, tüntethetünk el pattanásokat, anyajegyeket, hajszálakat (ez utóbbira is majd mutatok példát). Ha kész vagyunk kb ilyen eredményt kapunk:

További finomításként új réteget nyitunk. Puha ecsetet választunk, most már lehet nagyobb kb mint a szeme. Az ecset áttetszősége maradhat 15-20%-on. Vegyünk színmintát a világosabb területről, majd az új rétegre finoman fessünk a hasonló színű területekre. A kicsit sötétebb területekre újabb színmintát veszünk, akár csak a sötét területekhez. Így szépen eltüntethetjük az apró bőrhibákat, finomíthatjuk a bőr felületét:

Ugyanígy a hölgy mellkasát is finomíthatjuk:

Van a hölgy vállánál egy kósza hajszál, azt szintén a klónozó eszközzel pikk-pakk eltüntetjük. Itt az ecset átlátszósága lehet 100%.  Ilyen volt, ilyen lett:

Ha jól megnézzük, a hölgy szeme igencsak piros, vérbő, ez nem túl szép, ezen is javítunk:

Új réteget nyitunk, majd ecset eszközt választunk. Az ecset legyen puha áttetszőség 60-80%. A réteget normál nézetről állítsuk átfedésre, vagy lágy fényre, majd fehér festőszínnel fessünk a szemfehérjére. Íme az eredmény:

 

 

 

Ha nagyon “mű” az eredmény, akkor a rétegek áttetszőségével játszva tökéletesíthetjük az eredményt:

Ilyen volt – ilyen lett:

 

Ugyanezeket a technikákat alkalmazva készült az alábbi retus is:

Eredeti kép:

Klónozással eltüntetjük a fogszabályzót:

Fogat fehérítünk (mint a szemnél):

Eltüntetjük a bőr pirosságát (ráfestéssel):

Kiemeljük az arcát és a szemeket valamint a szemöldököt intenzívebbé tesszük, mégpedig úgy, mint a fogfehérítésnél, csak most kisebb az áttetszőség 15-20%, illetve fekete festőszínt használunk.

És itt a végeredmény:

És még egy példa:

 

 

 

 

 

 

 

Ez persze csak egy pár technika, de a legtöbb és leggyakoribb retusálás elvégezhető rajta. Gyakoroljatok nyugodtan akár ezeken a képeken is (jobb egér gomb kép mentése másként), vagy akár magatokon :)

A fekete festőszínnel (átfedésre állítva a réteget) való retusálás az egyik kedvencem, mert nagyon sokrétű. Pl ha a szemet akarjuk kiemelni, vagy van egy erős vaku-visszaverődés a szemen, akkor ezzel remekül lehet korrigálni. Az arcon használva pl finom arcpírt varázsolhatunk, a bőrön pedig “barníthatunk” vele :)

Ezek az eszközök mint már írtam nem csak ilyen portré retusáláshoz használhatóak, hanem én a legtöbb grafikámnál is használom őket. Például a bal oldali a képnél a vízesés és a sziklák 1 vízesés képből készültek ötször felhasználva, forgatva, tükrözve és klónozóval összeretusálva egy vízeséssé, a másik motoros képnél a motoros körüli és az előtérben lévő sziklák készültek klónozással:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval próbáljátok ezeket az eszközöket, és meglátjátok a kedvenceitek lesznek, akár csak nekem :)

 

Hozzászólások

  • lymoni

    Nem kekeckedés, csak egy megjegyzés: fontos, hogy ha arcot retusálunk, de van mellette egy azt támasztó kéz (mint az első képen is) , akkor azt is retusáljuk, mert ellenkező esetben nagyon “kilóg a lóláb” (bocs a képzavarért ) :)