10 WordPress funkció, melyek létezéséről nem is tudtál?!

Ha még nem vagyunk elég járatosak, tájékozottak a WordPress tartalomkezelő rendszerben, pontosabban egy WordPress weboldalon, annak admin felületén és szerkesztő felületein, akkor számos hasznos funkció létezéséről nem is tudhatunk. Ez nem is csoda, hiszen vagy el vannak rejtve, vagy valami mögé vannak beágyazva, vagy egyszerűen nem is gondolunk arra, hogy ilyen egyáltalán létezik.

Az általunk összegyűjtött funkciókon, lehetőségeken kívül biztosan több is akad, de most első körben nézzük meg ezt a 10-et! : )

 

 

1

A WordPress honlap admin felületén beállíthatjuk, hogy az adott szerkesztő oldalon milyen további lehetőségeket lássunk, illetve ne lássunk. Mindezt az oldal jobb felső sarkában található Mit lássunk? doboz lenyitásával tudjuk szabályozni, tehát a felesleges ablakokat, mezőket el tudjuk rejteni, így nem zavarnak a szerkesztésben.

Például ha egy bejegyzés oldalán vagyunk, akkor megadhatjuk, hogy lássuk a hozzászólásokat (az ennek hatására megjelenő Interakció mezőben szabályozhatjuk a hozzászólások engedélyezését), továbbá beállíthatjuk, hogy 1 vagy 2 oszlopos legyen az oldal rendezése, vagy éppen a SEO bővítmény ablaka megjelenjen-e vagy sem, stb.

 

mitlassunk

 

 

2

A WordPress weboldal admin felületének Kezdőlapján található dobozokat szintén ezzel a módszerrel megjeleníthetjük/elrejthetjük, továbbá az adott ablak jobb felső sarkában található nyíllal lenyithatjuk és összecsukhatjuk annak tartalmát, valamint az egérrel megfogva a helyét is módosíthatjuk.

 

kezdolap_dobozok

 

 

3

Sok kezdő szembesül azzal a problémával, hogy egy szöveges tartalmat nem tud formázni, hiányolja például a bekezdés-típus vagy a betűtípus színének lehetőségét. Csak annyi a probléma, hogy nem nyitja le az Eszköztárat! Kattintsunk az Eszköztáron található Eszköztár összezárása gombra! (Az elnevezés megtévesztő, hiszen épp ellenkezőleg, lenyitjuk.) Az Eszköztár második sorában találjuk meg az említett lehetőségeket, illetve a WP ide illeszti be a szövegekhez, illetve a szövegformázáshoz kapcsolódó, általunk telepített bővítményeket, mint például a Táblázat beillesztő plugin ikonját.

 

eszkoztar_1

 

eszkoztar_2

 

 

4

A szövegek formázásában is akadnak rejtett lehetőségek. : ) Gyorsbillentyűk segítségével, vagyis az Eszköztáron található lehetőségek nélkül is végezhetünk szövegformázásokat (felsorolás, címsorok, idézet).

*rendezetlen, tehát pontokba szedett lista

 1. vagy 1) rendezett, tehát számozott lista

# h1 típusú címsor, ## h2 típusú címsor, ### h3 típusú címsor, stb

>idézet

 

szoveg_gyorsbillentyuk

 

 

5

Nem olyan régen (a WP 4.5 verziójában) jelent meg az az újítás, hogy elegendő kijelölni a belinkelni kívánt szót/mondatot, majd az Eszköztárban található hivatkozás ikonra kattintani, melynek hatására a belinkelni kívánt szónál/mondatnál megjelenik egy URL mező. Ide csak beírjuk/bemásoljuk a hivatkozást, majd az Alkalmaz ikonra kattintunk. Ha további beállításokat (pl. „Hivatkozás megnyitása új ablakban”) is meg szeretnénk adni, akkor a fogaskereket kell lekattintanunk. A már belinkelt tartalmat a ceruza ikonra való kattintással tudjuk a továbbiakban szerkeszteni, az X-re való kattintással pedig törölni tudjuk a hivatkozást. Ha kereszthivatkozást szeretnénk beszúrni, azaz a weboldal egyik oldalára szeretnénk hivatkozni, akkor kezdjük el begépelni az adott oldal címét, és a megjelenő listából ki tudjuk választani az oldalt.

 

url1

 

url2

 

  

6

A WordPress bizonyos támogatott honlapok linkjeit automatikusan beágyazza az oldalba (WP 4.4 verziója óta), azaz nemcsak egy hivatkozást kapunk (mint amilyen pl. egy belinkelt szó/mondat), hanem az adott weboldalról behúzott konkrét tartalmat. Ilyen például egy YouTube videó, egy Instagram poszt vagy egy Twitter bejegyzés. Nincs más dolgunk mint az oldalra bemásoljuk az adott tartalom linkjét, és a WP máris behúzza magát a tartalmat, például egy videót, mely közvetlenül meg is nézhető a weboldalon, tehát a videó megtekintéséhez nem navigál át minket a YouTube-ra.

 

youtube_1

 

youtube_2

 

 

7

Ha van blog a honlapon, és van egy, a blogbejegyzéseket (pl. időrendben/téma szerint) összefoglaló oldal (pl. Blog), akkor szabályozhatjuk, hogy egy-egy bejegyzésből mennyi, milyen hosszú bevezető szöveg jelenjen meg ezen az oldalon. Alapértelmezetten megjelenik valamennyi szöveg, de ha éppen nem egy teljes mondattal zárul, akkor … -al fejeződik be ez a bevezető szöveg – amennyi éppen kifér az adott sablonban. Ennek szabályozásában segít a ’Bővebben…’ tag. Az adott bejegyzés szerkesztő oldalán a bevezető soroknak szánt szöveg végére álljunk a kurzorral, majd az eszköztárban található ’Bővebben…’ tag ikonjára kattintva illesszük be ezt a taget.

Jellemző, hogy a bevezető után egy „Tovább” („Tovább olvasom”, „Érdekel”) gomb található magán az összefoglaló (Blog) oldalon, melyre kattintva eljutunk a bejegyzés oldalára, tehát teljes egészében elolvashatjuk a blogbejegyzést.

 

bovebben_tag_1

 

bovebben_tag_2

 

 

8

A WordPress weboldalon belül néhány alapértelmezett képszerkesztési funkció is a rendelkezésünkre áll. A Médiatárban kattintsunk a szerkeszteni kívánt fotóra, majd a megnyíló ablakban a fotó alatt található Kép szerkesztése gombra kattintva eljutunk a fotó szerkesztési felületére, ahol lehetőségünk van a képet elforgatni, átméretezni és körbevágni. Az elvégzett módosításokat a Mentés gombra való kattintással menthetjük el.

 

kepszerkesztes

 

 

9

A widgeteket „fogd és vidd” módszerrel tudjuk aktiválni, azaz a kiválasztott widgetet a bal oldalról a jobb oldalra húzzuk át a WP admin felületén, a Megjelenés/Widgetek oldalon. Ha esetleg nehézséget okozna (pl. touchpad vagy érintőképernyő miatt) ez a módszer, akkor elég csak rákattintani az adott widgetre, és a lenyíló listából – szintén kattintással – ki tudjuk választani, hogy hol helyezkedjen el a widget, majd a Widget hozzáadása gombra kattintva a widget át is kerül a bal oldalról a jobb oldalra, azaz aktiválódik.

 

widget

 

 

10

Ha meg szeretnénk nézni, hogy egy másik sablonnal hogyan is nézne ki a weboldal, de emiatt nem szeretnénk az aktuális, bekapcsolt WP sablont egy kattintással lecserélni, akkor kockázatok és következmények nélkül ezt is megtehetjük. A WP admin felületén a Megjelenés/Sablonok oldalon – a sablon telepítése után – a sablon ablakán kattintsunk az Élő nézet gombra. Ekkor a weboldal és annak teljes tartalma az új sablonnal jelenik meg, tehát láthatjuk, hogy hogyan is nézne ki az oldal ezzel a sablonnal.

 

sablon

 

sablon2

  

 


 

Ti még milyen rejtett funkcióról tudtok? : )

 

2 hozzászólás a témában - “10 WordPress funkció, melyek létezéséről nem is tudtál?!”

 1. Viktória Piller

  Lehet, hogy csak számomra új, de tanulás közben, amikor a css fájlban vagy a többiben valamit át kellett javítanunk, megőrültem, hogy végig kell pásztázzam a szememmel, hogy megtaláljam a javítandó részt. Aztán találtam rá a Ctrl+F-re, a keresőre, így máris sokkal könnyebb a dolog. 🙂

  1. Webdesignsuli Oktató

   Ez nem közvetlenül WordPress téma és funkció, de köszönjük a hozzászólást. 🙂
   Igen, ez a legegyszerűbb módja a kód, kódsorok keresésének, én csak ezt alkalmazom. 🙂

   Üdv,
   Bianka – Webdesignsuli oktató

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása