A következő tanfolyam indul

2019. szeptember 19.

A Responsive Web Design (RWD) a jövő?

Pár évvel ezelőtt, mielőtt berobbantak az okostelefonok, táblagépek, és egyéb internetezésre alkalmas készülékek, elég volt, ha a weboldalak az éppen aktuális monitor méretekhez igazodva készültek.  Azonban a  legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy 2014-ben többen fognak valamilyen mobil eszközről, táblagépről internetezni, mint asztali számítógépről.

Emellett a tendencia mellett már nem lehet elmenni, és bizony a webdesigner-eknek ezen igényeket is ki kell elégíteniük. Az internetezésre alkalmas készülékek felbontása azonban nagyon széles skálán mozog, több tucat képernyőmérettel kell számolni.

Mit lehet tehát olyankor tenni, ha valaki különböző platformokon is böngészhető, azokon tökéletesen megjelenő tartalmat akar megjeleníteni? Vagy , vagy responsive weboldalt készíttet.

Az első megoldás, hogy csináltat külön weboldalt mobileszközökre, és esetleg  egyet táblagépekre ez viszont nem igazán kölséghatékony, hiszen minél több felületre készül webdesign, annál inkább a zsebébe kell nyúlni a megrendelőnek.

A másik megoldás a responsive webdesign (RWD), aminek lényege, hogy a weboldal felismeri, hogy milyen eszközzel nyitják meg, és az annak megfelelő felbontással, képernyőmérettel jelenik meg. A képernyőhöz igazodnak az ablakok, képméretek, az elrendezés, a betűméret stb.

Responsive weboldalt kétféle képen is készíthetünk. Amennyiben csak a webdesign-t kell elkészíteni, tehát az weboldalt programozó írja, akkor az alap terv mellé, több kiegészítő tervet is kell készíteni, amely bemutatja, hogy a különböző eszközökön, hogy jelenjen meg az oldal.

Íme néhány responsive webdesign:

További RWD weboldalak megtekinthetőek az alábbi linkeken:

http://mediaqueri.es/

http://www.thedesignwork.com/responsive-web-design/

 

Ma már vannak azonban responsive sablonok is, melyek alapból fel vannak készítve a többféle platformon való böngészésre. Íme néhány ízelítőnek:

Az alábbiakban néhány premium és free responsive wordpess sablont találhattok:

Premium:

http://themeforest.net/search?utf8=%E2%9C%93&order_by=sales&term=responsive&gclid=CJ7F3u2Vl7QCFQNd3god_xAAMg

http://www.hongkiat.com/blog/premium-wordpress-responsive-themes/

Free:

http://www.hongkiat.com/blog/free-responsive-wordpress-themes/

http://wpmu.org/top-10-free-responsive-wordpress-themes/

http://speckyboy.com/2012/10/25/10-free-minimal-and-responsive-wordpress-themes/

Premium/Free:

http://www.dessign.net/

 

És hogy honnan tudhatod, hogy egy adott oldal responsive-e?

Zárd össze a böngésződet kisebbre, vagy akár a sarkánál fogva kezd el csökkenteni az ablak méretét. Ha az ablak méretezésével a betű méret, kép méretek és az elrendezés is folyamatosan változik, akkor responsive oldallal van dolgod.

 

Hozzászólások

 • Orsi

  Nagyon igaz, mindenképp tartani kell a lépést ebbe az irányba is. Már 2013-ban is érdemes lesz tájékoztatni az ügyfeleket erről, és rákérdezni, hogy milyen oldalt szeretne, mert ami nem reszponzív, az bizony az elavult kategóriába tartozik…
  És ugyanez igaz webáruházak esetén is, érdemes az alapokat elsajátítani.

 • Barna Mónika

  Az hogy egy oldal responsive legyen, a sitebuilder feladata úgy leprogramozni, nem a designeré? vagy igen? Egy designer szerintem egyet tervez, a sitebuildernek pedig úgy kell leprogramozni, hogy mindegyikre jó legyen. Rosszul gondolom? Kérlek javíts ki nyugodtan.

  Üdv. Mónika

 • Barna Mónika

  Ja nem olvastam a cikked elejét pedig ott a válasz! Bocsika!