(Be)Újított a cPanel!

A Webdesignsuli hallgatói által használt tárhely kezelőfelületét cPanel-nek nevezik. Néhány hónapja megújult a felülete (trendibb lett : )), a napokban pedig egy nagyon fontos lépésben is újított. Ez pedig az aldomain könyvtárának létrehozása a tárhelyen. Lássuk, hogy miről is van szó!

 

Kezdjük az alapokkal! – Hozzunk létre egy új aldomaint!

 

Az időközben megújult cPanel felületén így tudunk új aldomaint létrehozni:

Az S7 CPANEL felületén a TARTOMÁNYOK ablakon belül kiválasztjuk az Altartományok lehetőséget.

 

1

 

 

Az Altartományok létrehozása ablakban:

  • Az Altartomány mezőbe begépeljük az új aldomaint. FIGYELEM! Csak az aldomain nevét adjuk meg, tehát nem kell se www., se a fő domain neve, hiszen az aldomainhez majd automatikusan hozzákapcsolódik a fő domain.
  • Tartomány = ez maga a fő domain, tehát ez marad!
  • Dokumentumgyökér – Ha idekattintunk, akkor már automatikusan le is generálódik az aldomain könyvtára. Mi is ez a könyvtár? Egy mappaként képzeljük el, amely a teljes weboldalunkat tárolja a tárhelyen, a szerveren. Ennek a lépésnek az eredményeként ez a könyvtár magán a tárhelyen is automatikusan létrejön, azaz a tárhelyen már nem lesz más tennivalónk ezzel kapcsolatban.

 

2_

 

2

 

 

Majd rákattintunk a Létrehozás gombra. Megtörténik az új aldomain és a könyvtárának a létrehozása.

 

3

 

 

Ha a visszalépést követően lejjebb görgetünk az oldalon, akkor láthatjuk, hogy az új aldomain bekerült az aldomainek listájába.

 

4

 

  

Itt láthatjuk azt is, hogy mi az aldomain könyvtára a tárhelyen. Lsd.: Dokumentumgyökér oszlop

 

És itt jön a lényeg!

Korábban a cPanel automatikusan a public_html-en belül, tehát a fő domain gyökérkönyvtárán belül hozott létre könyvtárat az új aldomain számára.
Most alapesetben a cPanel a public_html gyökérkönyvtáron kívül hozza létre az aldomainhez tartozó könyvtárat a tárhelyen.

A példában is látható, hogy míg egy korábban létrehozott aldomain könyvtára még a public_html gyökérkönyvtáron belül van, addig a legújabb aldomain könyvtára már a public_html gyökérkönyvtáron kívül jött létre.

 

 

Nézzük meg mindezt a tárhelyen is! – Csatlakozzunk a tárhelyünkhöz FTP klienssel!

Láthatjuk, hogy az új aldomain könyvtára valóban a public_html gyökérkönyvtáron kívül van, míg a régebben létrehozott aldomain könyvtára a gyökérkönyvtáron belül van.

 

5

 

6

 

 

Ezt követően ebbe a aldomain könyvtárba kell feltöltenünk a WordPress mappa teljes tartalmát az aldomain alatt futó weboldal létrehozásához. Ennek soron következő lépéseit a hallgatóink már jól tudják! : )

 

 


 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása