A következő tanfolyam indul

2018. július 19.

Hogyan frissítsük a weboldalunkat?

Ahogyan a biztonsági mentések készítése is hozzátartozik a weboldal karbantartásához, úgy a frissítések elvégzése is. A rendszeres frissítésekkel is a biztonsági kockázatok csökkentéséhez járulhatunk hozzá, hiszen egy nyílt forráskódú, esetleg már elavult rendszer könnyen a támadások célpontja lehet. (Természetesen a frissítések adott esetben például az admin felület megújulásában, egy bővítmény esetében új funkció aktiválódásában játszanak fontos szerepet, azonban ez már csak hab a tortán.:)) Arról nem is beszélve, hogy a tárhelyszolgáltató le is tilthatja az elavult és régen frissített, nyílt forráskódú weboldalt, hiszen túl nagy biztonsági kockázatot jelentene.

A Webdesign tanfolyamon a WordPress tartalomkezelő-rendszerrel ismerkedünk meg, ezért elsősorban a WP oldalak esetében elvégzendő frissítésekhez adunk tanácsokat.

Legyen biztonsági mentésünk!

Aranyszabály, hogy készítsünk biztonsági mentést a készülő/elkészült weboldalról, frissítés előtt (akár a WordPress-t, akár a bővítményeket, akár a sablont frissítjük) pedig mindenképpen! Így ha bármilyen kellemetlenség történne – akár a frissítés következtében – a biztonsági mentés birtokában visszaállítható a honlap. Azt, hogy hogyan kell biztonsági mentést készíteni, korábbi bejegyzésünkben foglaltuk össze. (A biztonsági mentésből történő weboldal-visszaállításban a tárhelyszolgáltató tud segíteni.)

Kapcsoljuk ki a bővítményeket!

Ha magát a WordPresst frissítjük a régebbi verziójáról az új verziójára, akkor ideiglenesen kapcsoljuk ki az összes használatban lévő bővítményt! (A nem használtakat pedig alapvetően is ajánlott törölni, mert biztonsági réseket jelenthetnek.)

A bővítmények egyébként sok bosszúságot tudnak okozni, egész weboldalakat tudnak eltüntetni.

  • Megtörténhet például, hogy a WP frissítését követően fehér képernyő jelenik meg a weboldal helyett. Ekkor célszerű letölteni a tárhelyről a gépünkre az összes bővítményt, majd törölni őket a tárhelyről. Elméletileg ez után már be tudunk lépni az oldalra, visszaáll a weboldal, és a bővítményeket is szépen sorban visszatölthetjük a tárhelyre, majd szépen sorban bekapcsolhatjuk őket, hogy ismét működjenek az oldalon.
  • Előfordulhat az is, hogy egyik-másik bővítmény „összeakad” a legfrissebb WP-vel, azaz nem kompatibilis vele. Ha a frissítést követően problémát tapasztalnánk az oldalon, akkor kapcsoljuk ki az összes bővítményt, majd sorban, egyesével kapcsoljuk vissza őket, így kiderül, hogy melyik bővítmény akadt össze a legújabb WP-vel. Az adott bővítmény frissítésével, illetve lecserélésével tudjuk orvosolni a problémát.

 

Frissítések

A WP admin felületén a bal oldali sávban található Vezérlőpult/Frissítések menüpont alatt egyrészt láthatjuk, hogy magának a WordPressnek melyik verziója van telepítve az oldalra, szükséges-e a frissítése, másrészt kapunk egy listát azokról a bővítményekről, melyek frissítésre szorulnak, tehát amelyeknek már elérhető a legújabb verziója, továbbá a használatban lévő sablonról is kapunk frissítéssel kapcsolatos információkat. (A WP tehát mindig szól nekünk, ha megjelenik egy újabb frissítés. :))

 

WordPress frissítése

Fontos, hogy mindig időben (tehát nem évek múltán) és lépésekben végezzük el a WordPress frissítését, mindig az utolsó verzióról frissítsünk a legújabb verzióra. Ha a legújabb WP (a cikk írásakor: 4.5.2 verzió) van a weboldalra telepítve, akkor nincs szükség a frissítésére, azonban ha ennél régebbi verziójú WordPressen fut a honlap, akkor a Frissítés most! gombra kattintva egy kattintással tudjuk frissíteni.

Figyelem! Új WordPress verzió jelent meg!

WordPress 4.5.2–hu_HU verzióra történő frissítés automatikusan lehetséges, vagy a telepítőcsomag letöltését követően a telepítés kézzel végezhető el:)

Frissítés most! gomb

2

 

Ha mi nem végezzük el ilyen formában a WP frissítését, akkor egy idő után automatikusan frissülni fog, melyről a megadott e-mail címre értesítő e-mail is érkezik. Ezzel már nincs teendőnk.

Ha nem ragaszkodunk az automatikus frissítésekhez, akkor azt megfelelő kódsorok, parancsok segítségével le is tilthatjuk, de ebben az esetben nekünk kell a frissítésekről gondoskodunk.

 

Ha nem a WordPress weboldal admin felületén frissítjük egy kattintással a WP-t, akkor a tárhelyen keresztül manuálisan is el tudjuk végezni a frissítését.

  • Ehhez töltsük le a legfrissebb verziójú WordPress-t a WordPress oldaláról, majd a ZIP mappát csomagoljuk ki.
  • FTP kliens segítségével csatlakozzunk a tárhelyünkhöz, a weboldal könyvtárában keressük meg a wp-inculdes és a wp-admin nevű könyvtárakat, majd ezeket töröljük. A számítógépünkön található legfrissebb wordpress mappából a wp-inculdes és a wp-admin mappákat (teljes tartalmukkal együtt) töltsük fel a tárhelyre.
  • Van még egy könyvtár a tárhelyen, ez a wp-content könyvtár, ezt ne töröljük! A számítógépünkön található wordpress mappában keressük meg a wp-content mappát, és ezt is teljes tartalmával együtt töltsük fel a tárhelyre, így felülírva a tárhelyen az eredeti wp-content könyvtárban található korábbi tartalmakat.
  • A számítógépünkön található wordpress mappa minden további tartalmát töltsük fel a tárhelyre, felmásolva az új fájlokat, felülírva az eredeti fájlokat. A wp-config.php adatbázis fájl nem fog felülíródni, ugyanis a wordpress mappában csak wp-config-sample.php fájl van, ez kerül fel a tárhelyre, ez nem írja felül a wp-config.php fájlt.
  • Ezt követően lépjünk be a WordPress weboldal admin felületére, és ha a rendszer kéri az adatbázis frissítését, akkor ezt végezzük el a „WordPress adatbázis frissítése” gombra kattintva.


 

Bővítmények frissítése

A frissítésre szoruló bővítményeket egyesével, de akár egyszerre az összeset is frissíthetjük.

Ha nem töröljük a kikapcsolt, inaktív pluginokat, akkor azokat is frissítsük, hiszen a használaton kívüli bővítmények ugyanúgy rajt vannak a tárhelyen, tehát ezeken keresztül is hozzáférhetnek a honlaphoz.

A következő bővítmények frissítése már elérhető. Be kell jelölni a frissítendő bővítményt, majd kattintás a “Bővítmény frissítése“ feliratra.

Bővítmények frissítése gomb

(A bővítményeket közvetlenül, a Bővítmények/Telepített bővítmények oldalon is frissíthetjük az adott bővítmény sorában található „frissítés most” hivatkozásra kattintva.)

3

 

Ahogyan a WordPress-t, úgy a bővítmények frissítését is elvégezhetjük manuálisan. Ez akkor igazán ajánlott, ha az adott bővítmény egyik-másik fájljában (pl. nyelvi fájl) már végeztünk módosításokat, és ezeket meg akarjuk óvni a felülírástól.

A lépések hasonlók: a bővítmény saját oldaláról letöltjük a plugin legfrissebb verzióját, kicsomagoljuk a ZIP mappát, majd csak azokat azokat a fájlokat, mappákat töltjük fel belőle a tárhelyre (a frissítendő plugin saját könyvtárába), melyek szükségesek a frissítéshez, tehát a megóvandó fájlokat nem írjuk felül az új fájlokkal, a régi fájlokat viszont igen.

Ha nem történtek korábban egyedi módosítások, akkor a bővítmény friss verzióját tartalmazó, kicsomagolt ZIP mappa teljes tartalmát feltöltjük a frissítendő plugin saját könyvtárába, felülírva a bővítmény korábbi fájljait, mappáit.

Továbbá: ha a bővítmény fejlesztői publikálták a változtatások listáját (pl. a „changelog” vagy a „readme” szöveges fájlban, esetleg a plugin saját oldalán), és csak néhány fájl változott, akkor elegendő csak ezeket feltölteni a tárhelyre, felülírva a korábbi fájlokat.


 

Sablon frissítése

A frissítésre szoruló sablon(ok)ról szintén kapunk egy listát. (Azonban biztonsági okokból célszerű, ha csak az a sablon elérhető az oldalon, amelyik használatban van, a többit érdemes törölni, mert biztonsági réseket jelenthetnek.)

FIGYELEM! A sablont tilos egy kattintással, egyszerűen a Sablon frissítése gombra kattintva frissíteni abban az esetben, ha egyedi módosításokat hajtottunk végre a fájljaiban, például a megjelenésért felelős style.css fájljában!

Már a WordPress is felhívja arra a figyelmünket, hogy „A korábbi sablonmódosítások el fognak veszni. Javasoljuk a származtatott sablonok használatának megfontolását a módosításhoz.”

Ha a használatban lévő sablon frissítésére kerülne sor, akkor tehát nem szabad frissíteni a sablon azon fájljait, melyekben módosításokat végeztünk (pl. style.css fájl, header.php, footer.php, nyelvi fájl, stb). Ha ezekre ráfrissítünk, felülírjuk őket, akkor minden addigi beállításunk elveszik, tehát jelentősen megváltozhat a honlap kinézete és működése.

4

 

Ahogyan a WordPress és a bővítmények esetében, úgy a WP sablon esetében is alkalmazható manuális frissítés, azaz a tárhelyen nem írjuk felül az általunk módosított fájlokat, csak azokat, melyekben nem végeztünk egyedi módosításokat.

Azonban úgy is eljárhatunk, hogy az új sablon fájljaiban is elvégezzük azokat a módosításokat, amit a korábbi sablon fájljaiban is elvégeztünk, és már ezekkel együtt töltjük fel az új sablon mappáját a tárhelyre, vagy a régi sablon módosított fájljait letöltjük a tárhelyről, ezeket bemásoljuk az új sablon mappájába, felülírva annak fájljait, és már így töltjük fel az új sablon mappáját a tárhelyre.

Ebben az esetben két út is járható: előzetesen töröljük a régi sablon könyvtárát a tárhelyen, de ha ettől tartanánk, akkor egyszerűen nevezzük át a régi sablon könyvtárát (pl. sablonneve-prev), és ezt követően töltsük fel az új sablont, így felülírással sem kell „bajlódni”, ha a friss sablon pedig jól funkcionál, akkor ennek a régi sablonnak a könyvtárát törölhetjük is.

Ha nem töröljük a régi sablon könyvtárát és nem is nevezzük át, akkor az új sablon feltöltése során felülírás történik. Ez azonban azért nem szerencsés, mert így maradhatnak olyan régi fájlok is a sablon könyvtárában, amelyre egyáltalán nincs szükségünk.

 

Ha nem végeztünk egyedi módosításokat az alkalmazott sablon fájljaiban, akkor egyszerűen feltöltjük a friss sablon mappáját a tárhelyre – előzetesen töröljük a régi sablon könyvtárát, vagy átnevezzük a régi sablon könyvtárát.

Továbbá: ha a sablon fejlesztői publikálták a változtatások listáját (pl. a „changelog” vagy a „readme” szöveges fájlban, esetleg a sablon saját oldalán), és csak néhány fájl változott, akkor elegendő csak ezeket feltölteni a tárhelyre, felülírva a korábbi fájlokat.

 

TIPP

A sablonok többsége tartalmaz egy ún. Egyedi CSS (Custom CSS) lehetőséget. Ezt általában a Testreszabás menüben találjuk. Ha itt végezzük el a sablon megjelenésére vonatkozó formázásokat, és nem a sablon style.css fájljában, akkor a sablon esetleges frissítése során ezek a módosítások nem íródnak felül, nem vesznek el, biztonságban maradnak. Ennek a módszernek az a további előnye, hogy nem csak, hogy gyorsabban tudjuk formázni a sablont (nem kell a style.css fájlban kutakodni), de így a sablon eredeti formázásait is rögtön felülírjuk, és ezek az egyedi formázások lesznek az érvényesek.

 

 

Frissítésre fel – csak okosan! 🙂

Hozzászólások