A következő tanfolyam indul

2018. július 19.

Hogyan készítsünk biztonsági mentést a weboldalunkról?

Miért is van szükségünk a weboldal biztonsági mentésére? A technika ördöge nem alszik, bármikor „elszállhat” a honlap, ezt előre nem tudhatjuk, még rosszabb esetben pedig akár vírusok és hackerek is megtámadhatják az oldalt. Továbbá egy, az adott sablonnal nem kompatibilis bővítmény is okozhat kellemetlenségeket, azonban elég csak egy hajszálnyit „belepiszkálnunk” az egyik fájlba, és máris volt-nincs weboldalunk. A legjobb megoldás tehát a megelőzés, ha bármilyen kellemetlenség történne (persze ne történjen!:)) a biztonsági mentés birtokában (egy kis segítséggel) teljes egészében visszaállítható a honlap.

Többféle módon is készíthetünk biztonsági mentést a weboldalunkról, bejegyzésünkben ezeket mutatjuk be.

Biztonsági mentés készítése a tárhelyen

A Webdesign tanfolyamon a tárhely cPanel felületével ismerkedünk meg, ezt használjuk, ezért az ezen a webkiszolgáló felületen történő biztonsági mentés készítésének lépéseit mutatjuk be. (Természetesen minden tárhelynek van saját vezérlő felülete, ahol szintén készíthető biztonsági mentés.)

 • Miután bejelentkeztünk tárhelyünk cPanel felületére, a FÁJLOK nevű dobozon belül kattintsunk a Biztonsági mentés lehetőségre.
 • A megjelenő oldalon a Teljes biztonsági mentés címsor alatt kattintsunk a Teljes webhely biztonsági mentés letöltése gombra.
 • A megjelenő Teljes biztonsági mentés generálása című részben, a Biztonsági mentés célja lehetőség alatt hagyjuk az alapértelmezett „Kezdőkönyvtár” opciót. Továbbá megadhatjuk, hogy milyen e-mail címre kapjunk értesítést, ha elkészült a biztonsági mentés, illetve azt is választhatjuk, hogy „A biztonsági mentés befejezéséről a rendszer ne küldjön e-mail értesítést”.
 • Ezt követően kattintsunk a Biztonsági mentés generálása gombra. Néhány perc múlva el is készül a weboldal összes fájlját és konfigurációját tartalmazó archívum. Ez az ún. backup, mely egy .tar.gz kiterjesztésű fájl. Ezt a friss biztonsági mentést a Visszalépés lehetőségre kattintva, a Biztonsági mentés oldalon, a Letölthető biztonsági mentések cím alatt találjuk, és akár gépünkre is lementhetjük.

(Ide fognak kerülni az újabb biztonsági mentések is, készítésük dátumával. Ezek egyébként a tárhely gyökérkönyvtárába kerülnek, és mivel nagy helyet foglalnak, a tárhely gyorsan megtelhet, ezért javasolt max. 1-2 friss biztonsági mentést tárolni, a többi pedig törlésre, illetve lementésre kerülhet.)

2

Tárhelyen lévő fájlok mentése + adatbázis mentése

Ebben az esetben két lépésben történik a biztonsági mentés készítése – egyrészt a tárhelyen lévő fájlokat kell lementeni, másrészt az adatbázist is exportálni kell. A weboldal esetleges visszaállításához is ez a két dolog kell: fájlok+ adatbázis. 🙂

 • FTP kliens segítségével csatlakozzunk a tárhelyünkhöz, és a weboldalunk összes mappáját és fájlját tartalmazó könyvtár teljes tartalmát (pl. ha fő domainen fut az oldal, akkor a public_html könyvtár teljes tartalmát, illetve ha aldomainen, akkor a public_html könyvtáron belül az adott aldomain könyvtárának teljes tartalmát) jelöljük ki, majd töltsük le a számítógépünkre egy külön (pl. a weboldal nevével) létrehozott mappába.

 

Maga az adatbázis tartalmazza a weboldal tartalmát (pl. szöveges tartalmak, bejegyzések és képek URL-je), tehát ezért fontos, hogy erről is készítsünk biztonsági mentést.

 • A cPanel felületéhez tartozik egy ún. phpMyAdmin felület, melynek segítségével könnyedén elvégezhetjük az adatbázis exportálását. A phpMyAdmint-t a cPanel ADATBÁZISOK nevű dobozában találjuk. (Ehhez is tartozik felhasználónév és jelszó, melyet a tárhelyszolgáltatótól kaptunk meg, illetve általában ezek megegyeznek a tárhely belépési adataival.)
 • Miután beléptünk a phpMyAdmin felületére, a bal oldali sávban láthatjuk a weboldalunk adatbázisát (általában az information_schema nevű adatbázis felett). (Jobb esetben egy weboldal egy adatbázist használ, tehát itt nem is találunk több adatbázist.) Kattintsunk az adatbázisra, így megjelenik annak teljes tartalma mind a bal oldali sávban, mind a táblázatban.
 • A táblázat alatt pipáljuk ki a Mind kijelölése opciót, majd kattintsunk a felső menüsorban található Exportálás lehetőségre.
 • A megnyíló felületen (Táblák exportálása a “XYZ” adatbázisból) az Exportálás módszerénél hagyjuk aktívan az alapértelmezett Gyors módszert, a Formátum pedig szintén maradjon az alapértelmezett SQL formátum, majd kattintsunk az Indítás gombra. Az .sql kiterjesztésű fájl automatikusan letöltődik a gépünkre.

 

Ha aldomainen futó weboldalról szeretnénk biztonsági mentést készíteni, akkor a phpMyAdmin felületén a bal oldali sávban a fő domainhez tartozó adatbázison belül találjuk meg az aldomainhez tartozó adatbázis táblákat. Ha bizonytalanok lennénk az adott aldomainhez tartozó adatbázis táblákban, azaz milyen table prefix érték tartozik az adott aldomainhez, akkor ennek a wp-config.php fájlban utána tudunk nézni. A tárhelyen lévő aldomain könyvtárában, a WordPress fájljai között  megtaláljuk a wp-config.php fájlt, ebből pedig ki tudjuk nézni mind az adatbázis nevét (define(‘DB_NAME’, ‘adatbazisodneve’), mind a table prefix értéket ($table_prefix  = “valami_”;). Az adatbázison belül tehát ezzel az értékkel/elnevezéssel kezdődő táblákat kell exportálnunk (pl. ha az aldomainhez tartozó table prefix érték ez: wp_456, akkor az összes ezzel az értékkel kezdődő táblát ki kell jelölnünk és ezeket kell exportálnunk).

3

+ Tippek:

Ha WordPress weboldalunk van, akkor biztonsági mentést készítő bővítmények is a rendelkezésünkre állnak. Ilyen például a WordPress Database Backup plugin, ennek  segítségével anélkül tudjuk menteni az adatbázist, hogy nem kell a phpMyAdmint felkeresnünk, és abban elvégezni az adatbázis exportálását. Egy e-mail címet is be lehet állítani, hogy bizonyos időközönként erre a címre küldje el mellékletben a lementett adatbázis táblákat. A WordPress Database Backup plugin telepítése után a WP admin felületén az Eszközök/Backup menüpontban tudjuk beállítani, hogy milyen táblákat mentsen el és milyen időközönként tegye ezt. További backup pluginok, például: VaultPress, BackupBuddy, BackWPup, BackUpWordPress.

 

+ Tanácsok:

 • Megbízható, minőségi szolgáltatást nyújtó tárhelyszolgáltató is folyamatosan készít biztonsági mentést a saját szerverükön tárolt weboldalunkról. Azonban emiatt ne dőljünk nyugodtan hátra, szánjunk időt és energiát a saját biztonsági mentéseink elkészítésére!
 • Ajánlott a weboldal biztonsági mentését bizonyos időközönként (pl. havonta) megismételni. Ha a honlap gyakrabban is frissül új tartalommal, akkor akár hetente is lehet biztonsági másolatot készíteni.
 • Ha WordPress weboldalunk van, akkor mentést készíthetünk az oldalakról, a bejegyzésekről, hozzászólásokról, egyedi mezőkről, navigációs menükről, továbbá a bővítményekről, a Médiatárban lévő fotókról, stb. Ehhez az admin felületen kattintsunk az Eszközök/Exportálás menüpontra. Választhatjuk a Kiválasztás exportálásra – Minden tartalom lehetőségre, illetve egyesével is végezhetünk mentéseket (pl. Bejegyzés, Oldalak, Kapcsolati űrlap, stb). Az Export fájl letöltése gombra kattintva egy XML kiterjesztésű fájlt kapunk, amely egyrészt egyfajta biztonsági mentésként szolgál (természetesen ebből nem lehetne az egész weboldalt visszaállítani), másrészt használható egy másik WordPress oldal Importáló funkciójából, a tartalom költöztetésére erről az oldalról.
 • A szöveges (Szöveg vagy HTML) típusú widgeteket ajánlott külön is lementeni, így biztosan nem tűnnek el.

4

 

Biztonsági mentés-készítésre fel! 🙂

Hozzászólások