Mi az RSS? Házhoz jönnek a friss hírek

Gondolom Ti is találkoztattok már ezzel a kifejezéssel, vagy legalábbis láttátok már valahol ezt a narancssárga kis ikont. Esetleg már fel is merült bennetek a kérdés, hogy mi is az az RSS? Ebben a bejegyzésben egy kicsit körbejárjuk ezt a kicsit misztikus RSS témát.

 

Az RSS a Real Simple Syndication (Igazán Egyszerű Hírszolgáltatás) rövidítése.

Egyszerűségképpen elképzelhetjük úgy is az RSS-t, mint  például egy automatikus TV újság. Képzeld el, hogy éppen híradót nézel, és egyszer csak egy felirat jelenik meg, ami figyelmeztet, hogy kezdődik a kedvenc sorozatod egy másik adón. Hát nem lenne jó? Bár hasonló funkciók elérhetőek már, pl. beállíthatsz figyelmeztetést az esti híradóra, de az RSS-nél a lényeg, hogy előre beállíthatod, hogy az esti híradóra ettől kezdve mindig figyelmeztessen.

  

Nos, az RSS hasonlóan működik, vagyis a Téged érdeklő témákról folyamatosan kaphatsz értesítést anélkül, hogy végig kellene nézned az összes oldalt, amiket rendszeresen látogatsz és olvasol.
Csak feliratkozol az adott oldal RSS-ére, és mindig megkapod az új cikkekről témákról az értesítést. Egy feed-olvasó vagy aggregátor program ellenőrizni az RSS-t használó weboldalakat helyetted és megjeleníteni a frissített cikkeket.
Sok fórumnál is van ilyen lehetőség, így nem kell folyamatosan bújni őket, hogy van e változás, mer kapsz róla értesítést.

 

 

Most kérdezhetnéd, hogy miért is jó ez neked? Hiszen csak beteszed a kedvenc oldalaidat a könyvjelzők közzé és kész, bármikor meglátogathatod őket.

Valójában, az RSS olyan, mint egy könyvjelző, de azért mégis több annál. (a Firefox böngészőben élő könyvjelző a magyar neve)

Alap esetben, ha egy weboldalon tetszik a téma, és szeretnél a későbbiekben is információkat szerezni onnan, akkor berakod a könyvjelzők közé az oldalt, vagy rosszabb esetben később megpróbáltuk előbányászni az előzmények közül. Ezzel egyrészt az a gond, hogy a könyvjelzők között egy idő után nem fogsz tudni eligazodni a rengeteg link miatt, másrészt az előzményekben tárolt linkek végesek.

Viszont, ha feliratkozunk egy RSS-re, akkor az eltárolódik a gépünkön, és egy kezelésére alkalmas program időnként automatikusan lekérdezi a különböző webhelyeket,és ha van valami újdonság akkor azt jelzi.

 

Az RSS kezelésére alkalmas program lehet egy speciális szoftver, vagy ami talán egyszerűbb, maga a böngészőnk:

Firefox böngésző (magyar)

Google Reader (szerettük nagyon, de sajnos megszűnik : ( )

 

A programtól és az adott weboldaltól (illetve annak RSS-étől) függően lehet, hogy csak egy címet kapunk, lehet, hogy címet és egy kedvcsinálót, de akár az egész cikket is elolvashatjuk. A feed olvasásnak az a borzasztó kényelmes előnye, hogy akár több száz weboldalt is követhetünk egy központi helyről.

 

Innen tölthetsz le magad is RSS ikonokat: RSS ikonok

Itt pedig találhatsz RSS-hez kapcsolódó WordPress pluginokat a weboldaladra: RSS WP plugins

Néhány szuper weboldal webdesign témában, melyeknek RSS értesítőjére igazán érdemes feliratkozni:

http://www.designfloat.com/

http://www.1stwebdesigner.com/

http://webdesignledger.com/

  

 


 

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A felhasználói élmény fokozásra ún. cookie-kat használunk. Reméljük, nem gond számodra, ha mégis, kattints a további infó gombra.
OK, üzenet bezárása