A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Photoshop actions alkalmazása a gyors és hatékony munkavégzéshez

A Photoshop lehetőséget nyújt arra, hogy a gyakran használt műveleteinket, műveletsorozatainkat automatizáljuk. A műveleteket rögzíthetjük és a későbbiek során bármikor használhatjuk őket más-más képen, objektumon.

Mit is jelent ez?

Tegyük fel, hogy valamilyen munkánkhoz gyakran kell egy bizonyos, azonos kinézetű effektet használnunk egy képre (például szépia effekt, azonos textúra, ceruzarajz effekt, szövegeknél azonos árnyék effektek, vagy akár több effekt együttes használata). Mit teszünk általában ilyenkor? Minden alkalommal elvégezzük ugyanazokat a műveleteket? NEM! Photoshop akciót készítünk.

Photoshop action

A Photoshop alapból tartalmaz néhány akciót, de a netről is számtalan helyről tölthetünk le ilyeneket. A legtöbbjük általában valamilyen fotóeffekt, mint a már említett szépia, vagy valamilyen színtónus kiemelése, stb…, de igazi kis csemegéket is találhatunk köztük. Hol találhatjuk meg a műveleteket?

Mi magunk is készíthetünk akciókat, nézzük is meg, hogy hogyan:

Nyissunk meg egy új dokumentumot. Majd nyissuk meg a műveletek panelt. Itt válasszuk az alsó sorban a mappa ikont (Új készlet létrehozása) Fontos, hogy elsőként nyissunk új mappát az új rögzíteni kívánt műveletsornak, mert a rendszer csak így tud rögzíteni. Adjuk ennek a mappának a “Saját akciók” nevet. Ezután készítsük elő az akciót. Én most a példában egy bőrnyomatot fogok csinálni, ehhez beírok egy tetszőleges szöveget, tetszőleges betűtípussal és méretben.

Fontos, hogy a kiindulási kép/szöveg rétegét nevezzük el pl. “alap”-nak. Ha meg vannak az előkészületek, akkor indítsuk el a felvételt, adjuk neki a “bőrnyomat” nevet.

Ezután szépen sorjában csináljuk meg a kívánt műveleteket. (Figyelem a rögzítés mindenre kiterjed, ezért javaslom, hogy először csináljuk meg az elképzelést egy próba oldalon, és amikor már tudjuk a pontos beállítandó paramétereket, akkor rögzítsük.)

Első lépésként a háttér rétegből réteget készítünk:

Majd a háttér rétegnek egy bőr mintázatot adunk. Az alap minta fekete, ezért egy színezet/telítettség korrekciós réteggel kicsit átszínezem a bőr mintát:

Ezt követően az “alap” rétegünknek (jelen esetben szöveg rétegünknek) bevésés és domborítás effeket adunk:

Már majdnem jó, de akkor lesz tökéletes a hatás, ha az “alap” réteg kitöltését, azaz FILL értéket (NEM ÁTLÁTSZÓSÁGÁT, tehát nem az opacity- t!) 0-ra vesszük.

Most megállítjuk a felvételt!

Íme az eredmény:

No, hát igen és akkor most ez mire is volt jó?

Hát erre:

Egy új dokumentumot hozzunk létre, és készítsünk egy tetszőleges feliratot, vagy akár egy alakzatot. Nagyon fontos, hogy a rétegnek adjuk az “alap” nevet!

Ha kész, indítsuk el a bőrnyomat akciót:

És íme az eredmény egy szempillantás alatt:

A példában most maga a műveletek létrehozásának módját kívántam bemutatni egy rövid példán keresztül. Természetesen ennél jóval hosszadalmasabb és összetettebb műveletsorokat is készíthetünk, sőt mint már említettem, számtalan PS akciót tölthetünk le a netről is.

Íme néhány gyűjtemény a deviantArt-ról:

http://browse.deviantart.com/resources/applications/psactions/?order=9

Remélem tetszett ez a kis tutorial a Photoshop akciókról, és kipróbáljátok Ti is 🙂

 

Hozzászólások