A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Photoshop stílusok (style-ok) használata

A Photoshopban több olyan eszköz van aminek a használatával nem kis időt és energiát spórolhatunk meg, ha ismerjük és használjuk őket. Ilyenek  a Photoshop stílusok (style-ok). Ha még nem ismertétek, vagy eddig nem használtátok, most megmutatom Nektek hol találhatóak, mire jók és hogy készíthetünk saját stílusokat.

Mint a PS legtöbb eszköze, a stílusok is tartalmaznak alap készleteket. Ezeket az ecsetekhez és mintázatokhoz hasonlóan lehet betölteni: a panel jobb felső sarán lévő fogaskerék ikonra kattintva választhatunk az alapkészletekből.Rákérdez, hogy felülírja-e a már benn lévőket, esetleg kiegészítse vagy mégsem. Én kiegészíteni szoktam. (Amitől persze végtelen hosszú lesz a bennlevő lista, úgyhogy néha nem árt “tisztogatni” ott is, mert lassítja a programot.)

Az “stílusok betöltése” lehetőséggel új, letöltött stílusokkal is bővíthetjük készletünket.

Ha betöltjük az összes alapkészletet, már akkor is elég sok stílusunk lesz:

Példaként íme néhány stílus ugyanarra a szövegre:

De stílusokat nem csak szövegnek adhatunk, hanem alakzatoknak is, így pillanatok alatt készíthetünk például különböző gombokat a weboldalainkhoz:

Igen ám, de mi van akkor, ha mondjuk tetszik egy stílus, de valamit mégis szeretnénk rajta megváltoztatni? Semmi gond. Ezekben a stílusokban pont az a szép, hogy tetszés szerint alakíthatóak. Mint látjátok ha kiválasztunk egy stílust, akkor gyakorlatilag az különböző módon beállított rétegstílusokból adódik össze. Ebben a példában kicsit megváltoztatjuk a bal felső piros gomb világos színárnyalatát, és árnyékot is adunk neki, azaz módosítjuk  a bevésés/domborítás és a vetett árnyék rétegstílust:

Szintén a mintákhoz, alakzatokhoz és ecsetekhez hasonlóan mi magunk is készíthetünk saját stílust. Most egy példán keresztül egy Jeans-stílust fogunk készíteni. Én már előre elkészítettem a stílust, és egyesével bekapcsolgatva megmutatom minden egyes rétegstílus beállítását.

1. Nyissunk meg egy új dokumentumot és egy vízszintes szöveg eszközzel írjunk le egy tetszőleges szöveget/alakzatot. (Én most mily meglepő a “Jeans” szót használom 🙂  )

2. Mintázatátfedés (a használt farmer pattern innen letölthető)

3. Színátmenet átfedés

4. Szatén

5. Bevésés és domborítás

6. Körvonalazás

7. Vetett árnyék

Ha készen vagyunk, akkor a stílusoknál megnyitjuk a szerkesztőt (fogaskerék ikon) majd az “új stílus”-t választjuk. Itt megadunk egy tetszőleges egyedi nevet és mentjük. Ezután már ez a stílus is benne lesz a többi között. Próbáljuk is ki 🙂

Új dokumentumot nyitunk, majd beírunk egy tetszőleges szöveget. (ha több sor lesz, akkor azokat külön-külön rétegre írjuk)

És az adott rétegen állva kiválasztjuk a stílusok közül a saját készítésű Jeans-stílust:

Mint látható, egy gombnyomásra kész a farmer hatású feliratunk 🙂

Remélem tetszett ez a kis bemutató és tutorial és kedvet kaptatok hozzá, hogy Ti is kipróbáljátok a stílusok használatát 🙂

Rengeteg ingyenesen és fizetősen letölthető stílust találhattok  a neten, íme néhány:

Deviantart

http://designbeep.com/2012/03/06/40-free-photoshop-layer-styles-to-save-your-time/

http://www.brushesdownload.com/styles.asp

http://www.photoshoplayerstyle.com/

 

 

Hozzászólások