A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Rakj rendet a Photoshopban!

Nemrég írtam egy bejegyzést arról, mik a Photoshop használat leggyakoribb hibái. Ebben az anyagban már érintőlegesen esett szó arról, hogy hogyan lehet a Photoshopban rendezetten dolgozni. Most ezt fogom kicsit bővebben kifejteni 🙂

Webdesignerként gyakran előfordulhat az, hogy nem csak mi dolgozunk az adott PSD fájllal, hanem mások is, például programozók vagy akár a nyomda. Ezért is nagyon fontos, hogy a PSD fájl jól átlátható, és könnyen használható legyen annak is, aki rajtunk kívül még dolgozik vele. Persze nem csak ezért, hanem a saját munkák könnyítése miatt is fontos a rendezett munka, hiszen könnyen megeshet, hogy amin most dolgozunk az abban a pillanatban rendezetlenül és érthető és átlátható a számunkra, na de mi van akkor, ha jó pár hónap múlva vagy akár évek múlva kell elővennünk valami miatt? Vajon akkor is át fogjuk látni a rendezetlen el nem nevezett rétegeinket? – főleg ha több tucatról van szó…

Nézzük hát sorra, hogyan dolgozhatunk rendezetten a PS-ban:

1. Alap kiindulási pont, hogy mindent külön rétege tegyünk! Legyen szó ecsetekről, alakzatokról, szövegről – bár ez utóbbi kettő alapból új rétegre kerül 🙂  – vagy például retusálásnál a különböző technikákról.

 

2. Adj nevet! Egyrészt jól beazonosíthatóan adj nevet magának a PSD fájlnak, ne névtelen1.psd legyen a neve. A legjobb, ha a munkáidat már alapból rendszerezed a gépeden is. Azaz legyen egy pl. “Munkáim” mappa, azon belül “amegbízásneve” (pl: ZöldLevélTeaház) és ha több megbízást is kaptál tőlük, akkor külön mappa a logónak, a  webdesignnak, a névjegykártyának stb. Így biztos hamarabb megtalálod amit keresel 🙂 Tehát, rendszerezve vannak a mappáid a gépeden és jól azonosítható neve is van az adott PSD fájlnak. Akkor most jöhet a fájlon belüli névadás: Adj nevet a rétegeknek! Kétszer a bal egérgombbal a réteg nevére kattintva már át is nevezheted a “Réteg1”-et. Itt is érdemes jól azonosítható de rövid nevet adni.

 

3. Csoportosíts! Egy nagyobb munkánál akár több száz réteggel is dolgoznod kell. Ez a sok réteg- hiába nevezted el őket- egy idő után átláthatatlan lesz. Ezért az összetartozó rétegeket csoportosítsd mappákba. Ezt két módon is megteheted. 1. Kijelölöd a csoportosítani kívánt rétegeket, majd jobb oldalon alul a rétegek alatt a kis mappa ikonra kattintasz, vagy pedig nyomsz egy Ctrl+G-t. A mappákat ugyanúgy tudod további mappákba rendezni mint pl. az saját gépeden is teszed azt. Azaz hierarchikus rendszerbe tudod rendezni a mappákat, rétegeket.

1

 

4. Rendszerezz színezéssel! A mappákban és rétegekben való eligazodást segítheti az is, ha a színekkel is elkülöníted őket. Nyomj egy jobb egérgombot az összetartozó rétegek, vagy mappák melletti szem ikonra és ott válaszd ki a színt, amivel jelölni szeretnéd őket.

 2

5. Töröld ki az üres és felesleges rétegeket! A munkád során sok üres réteg keletkezhet, illetve olyan rétegek is amiken a végeredményhez fel nem használt elemek vannak (pl. mégsem használt szöveg, ecset, alakzat…). Ezeket a felesleges és üres rétegeket szépen gyomláld ki. Ha nem vagy benne biztos, hogy egy látszólag üres réteg valóban üres e, akkor egyszerűen nyomj egy Ctrl gombot, miközben az adott réteg bélyegképére kattintasz. Ezzel elméletileg a rétegen lévő képpontokat jelölnéd ki, de ha nincsenek raja képpontok – azaz üres a réteg – akkor egy üzenetet kapsz, miszerint “Figyelem: Nincsenek kijelölt képpontok.”

6. Nem csak a rétegeket és fájlokat érdemes rendszerezni, hanem például az ecset-, alakzat-, mintakészletünket is. Átnevezhetjük őket, a feleslegeseket vagy amik esetleg duplán vannak törölhetjük, a gyakrabban használtakat előrébb rakhatjuk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy pl. az ecseteknél megnyitjuk az ecsetek panelt, ott megnyitjuk a jobb felső sarokban lévő fogaskerék ikont, majd ott kiválasztjuk a “Készletvezérlő” -t. Itt már elvégezhetjük a kívánt módosításokat.

keszletvezerlo

készletvezérlő

Itt jegyzem meg még, hogy érdemes mentést csinálni a különböző készleteinkről, hogy egy esetleges program vagy géphiba miatt  ha újra kell telepíteni a Photoshopot, akkor pár perc alatt kényelmesen vissza tudjuk állítani az oly sok idővel és energiával gyűjtögetett készleteinket 🙂  Ezt ugyanezen a panelon az “Ecsetek/alakzatok/minták mentése” pontban tehetjük meg.

 

Remélem segíteni fog ez a pár tanács abban, hogy rendezettebben és átláthatóbban tudjatok dolgozni a Photoshopban 🙂

Hozzászólások

 • Szucs Istvan

  Szia. Most találtam meg ezt az oldalt, és máris egy csomó hasznos dolgot olvastam!!! 🙂
  Mivel ez egy régebbi cikk, remélem kapsz értesítést, hogy hozzászóltam…
  Az lenne a kérdésem, hogy PS-ben a fontokat rendszerezni nincs-e lehetőség?
  Bármilyen munkát csinálok, hisztérikusan kerülöm a windows fontokat, valamint azt is, hogy egy-egy fontot ne használjak fel túl sokszor (bár ezt nehéz elkerülnöm, mert a kedvenceim rendre belekerülnek több munkába is…) 🙂
  Szóval rengeteg betűkészlet van feltelepítve, de a PS text eszköze szerintem rendkívűl nehézkes, mivel a mini “sample” feliraton kívül mást nem látok a fontok kinézetéből… Ha már valahogy csoportosíthatók lennének, az is jó lenne, vagy a sample szöveg méretét változtatni lehetni, vagy magát a sample szöveget. (pl. olyan szót beírni, amiben vannak hosszú ékezetes betűk)
  Ha van valami ötleted, szívesen fogadom… 🙂

  Üdv: StewX

  • Cziráki Barbara

   Szia! Nem tudok róla, hogy a PS- ban ennél jobban lehetne rendszerezni, de hogy vannak erre direkt programok, az tuti. Pl. a Nexusfont nevezetű, de még szerintem kismillió, ha rákeresel a Google- ban. Remélem, tudtam segíteni. Üdv, Barbi