A következő tanfolyam indul

2019. szeptember 19.

Webdesign trendek 2014-re

Itt az új év, ideje hát megnézni mik is lesznek a 2014- es webdesign trendek. Sok elem megmarad a tavalyi évről és van 1-2 új belépő is. Nézzük hát sorra a legfontosabbakat!

Webdesign trend 2014

 

1. RESPONSIVE WEBDESIGN

Ez már tavaly is rajta volt a listán és várhatóan marad is, hiszen ma már gyakorlatilag kötelező, hogy a weboldalakat több felületre is optimalizáljuk. Például asztali monitorok, laptop monitor, táblagépek, okostelefonok. Ami talán újdonság, hogy belépnek újabb eszközök (méretek), mint például az iPad mini. De hamarosan itt lesznek például az okos órák. Ki tudja hol a határ. Az alap méretekre való optimalizálás azonban ma már elengedhetetlen.

2. MIX & MATCH TIPOGRÁFIA – KEVERJÜK ÉS ILLESSZÜK A FONTOKAT!

Már egy ideje divat a tipográfia, azaz a fontokkal, feliratokkal való design-olás. Idén ami újdonság, hogy legyen minél nagyobb méretű és a teljesen különböző font stílusokat együtt használjuk oly módon, hogy mégis ütős összképet alkossanak. Nem könnyű, nézzünk csak néhány példát:

                                             

3. ÓRIÁSI MANIPULÁLT KÉPEK

Tavalyról szintén megmaradtak a nagy képek, háttérképek, ami újdonság, hogy különböző effektekkel bolondítják meg a képeket. Elmosódás, antikolás, különböző filterek használata.

4. ANIMÁLT GIF-EK

A látogatottság növelésére és különböző elemek kiemelésére remek eszköz az animáció.                        

5. LARGE HERO AREAS – NAGY KIEMELT TERÜLETEK

Kicsit fura az elnevezés, de a lényege, hogy nagyobb területeket különítünk el például nagy manipulált fotó hátterekkel 🙂 és ezekre a területekre csak egy kisebb feliratot, linket, stb. helyezünk el. Ez a technika elsősorban one page oldalaknál működik jól.

                       

6. EGYSZERŰ SZÍNHASZNÁLAT

Monokróm, vagyis egyszínű oldalak, letisztult színhasználat, azaz ténylegesen egy vagy 2 szín használata maximum fehér vagy fekete színnel kombinálva.

                         

7. FÓKUSZBAN A MOBIL

Ma már nem csak a reszponzív megjelenés jelenti azt, hogy az oldalunkat felkészítjük a mobil használatára. Egyre több cég és vállalat saját mobilapplikációt készít kifejezetten mobil felülettel.

 

8. FLAT DESIGN

A Flat design lényege – gyakorlatilag ahogy a neve is mutatja (“lapos” design) –, hogy elhagy minden külcsínt és effektet, mint például a vetett árnyék, színátmenetek, ragyogás effektek, stb. Nem térbeli megjelenítésre törekszik, hanem szó szerint lapos. Egy teljesen letisztult, színeket és tipográfiát előtérbe helyező irányzat. A grafika is nagyon kezdetleges jellegű. A legelső képviselői az Apple tervezői voltak, akik megalkották az új iOS7 designt.

               

9. VIDEÓK HASZNÁLATA

Eddig is sok videóval találkozhattunk, de most még inkább trendi a videó használata mégpedig a szöveg helyett… Talán a felgyorsult életvitel az oka, hogy nincs időnk olvasgatni…

                        vagy akár háttérként.

10. FELEJDS EL A SIDEBART!

A letisztult design, a full width (teljes szélességű) oldalak mind arra mutatnak, hogy az oldalsáv ideje leáldozóban. A legtöbb blog és magazin oldalon még előszeretettel használják, de más jellegű weboldalakon már egyre kevésbé.

 

Reméljük ezzel a kis összefoglalóval segítettünk, hogy jobban átlásd a 2014 webdesign trendeket 🙂

 

Te hogy látod, van valami amit kifelejtettünk? Szólj hozzá, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

 

Hozzászólások

 • hajcsi

  A 4-es pontban lévő animált gif-ekről lehetne bővebb infót kapni?
  Hogyan tudom beilleszteni weboldalba, egyáltalán hogyan tudok “hozzájutni” 🙂 egy olyan kis animációhoz, mint az a csepp? Stb, stb?

  Köszi! 🙂

 • Cziráki Barbara

  Kedves Hajcsi!

  Az animált gif- eket ugyanúgy lehet weboldalba illeszteni, mint bármely más képfájlt (.jpg vagy .png fájlokat), hiszen ez is csak egy képfájl, aminek .gif a kiterjesztése. Elkészítését pl. a webdesign tanfolyamon is oktatjuk, Photoshop programban. Nem túl bonyolult és mégis látványos. Egyébként a neten is találhatsz sok- sok animált gif fájlt, azonban sajnos ezek többsége elég giccses, izgő- mozgó, csilli- villi illusztráció- amik a ’90- es években voltak divatosak. Az animált gif most reneszánszát éli, újra divatba jött, de teljesen más stílusban, mint korábban.
  Remélem, tudtam segíteni.

  Köszönettel és üdvözlettel,
  Cziráki Barbara
  webdesigner oktató

 • Krisztián

  “A legelső képviselői az Apple tervezői voltak akik megalkották az új iOS7 designt.”
  Ez hatalmas butaság.

  Biztos nem első volt, de a Windows Phone 7 volt a trendteremtő. De Androidon és Weben is már teljesen megszokott volt a flat design az iOS7 bejelentésekor.

  http://techsamurais.com/?p=1232

  • Cziráki Barbara

   Köszi a kiegészítést Krisztián! Igazából arra gondoltunk, hogy az Apple tette ezt a trendet igazán népszerűvé- valóban helytelen volt a megfogalmazás, még egyszer köszi a kiegészítést!