AWWWARDS, a webdesignerek találkahelye – jártál már itt?

Találkoztál már az Awwwards®-al, a design, a kreativitás és az innováció „fellegvárával”? Érdemes időnként felkeresni az oldalt, ha éppen weboldal vagy webdesign témában lenne szükségünk inspirációra, vagy egyszerűen csak elmerülnénk az ütős honlapok tengerében. Nézzük is meg közelebbről az Awwwards-ot!

        

Az Awwwards-ot 2009-ben alapították, központja Spanyolországban, Valenciában van. Valójában egy versenytestületről van szó, melynek célja, hogy összegyűjtse, bemutassa, és egyben versenyeztesse is a kreatív, innovatív webdesignnal felvértezett weboldalakat.

 

Az Awwwards szlogenje: A díjak, amelyek felismerik a világ legjobb webes tervezőinek, fejlesztőinek és ügynökségeinek tehetségét és erőfeszítéseit.

Az Awwwards egy találkozási pont, ahol a világ (digitális) designerei összegyűlnek, megosztják egymással munkáikat és tapasztalataikat, egymástól pedig inspirálódnak, tanulnak.

    

Hogyan zajlik az Awwwards verseny?

A webdesignerek, webfejlesztők az általuk tervezett weboldalakat az Awwwards oldalán keresztül nyújtják be a versenyre. Ezzel a lehetőséggel Te is találkozhatsz, ha ellátogatsz az Awwwards oldalára, és lekattintod a Submit your site! gombot. Lehetőség van egy weboldalt megversenyeztetni, illetve lehetőség van az Awwwards életében exkluzív tagként is részt venni (pl. több projekt benyújtására, tehetségek felkutatására, üzleti kapcsolatok kiépítésére van lehetőség).

      

submit_your_site

     

    

A versenyben résztvevő honlapokat az Awwwards közössége mellett egy designerekből, fejlesztőkből, ügynökségek tagjaiból és bloggerekből/újságírókból álló nemzetközi zsűri értékeli és szavazza meg a legjobbakat a verseny első fázisában. Ezeket mi is szemügyre tudjuk venni, hiszen ezek a weboldalak a nap weboldalaként (Site of the Day) kerülnek bemutatásra az Awwwards főoldalán, melyeket év végén az Awwwards „The 365 Best Websites Around the World” című könyvében is bemutatnak. A zsűri és a felhasználók 4 szempont alapján értékelik a versenyben lévő honlapokat: design, kreativitás, használhatóság, tartalom.

    

A verseny második fázisában már a hónap weboldalát választja ki a zsűri, és ezzel egy szűrés is történik, ugyanis ezek a honlapok már pályázhatnak az év weboldala címre.

      

A verseny harmadik fázisában pedig egyrészt a 12 weboldal (a hónap legjobb weboldala kategória győztesei), valamint az Awwwards csapat által kiválasztott plusz 3 weboldal (ezek a nap legjobb weboldala kategóriából kerülnek jelölésre) közül választják ki azt az egy weboldalt, amely elnyeri az év weboldala címet. Ezt a díjat ünnepélyes keretek között, az Awwwards konferencia díjátadó ünnepségén adják át. Az év weboldala díj átadása mellett megemlítik azokat a napi weboldalakat, amelyek 6.5-nél magasabb értékelést kaptak, fejlesztői díjakat is odaítélnek, továbbá az év fejlesztői oldalát, a felhasználók által megszavazott év weboldalát, valamint az év tervezőjét/ügynökségét is díjazzák.

            

awwwards_conference

     

      

Maga az Awwwards konferencia is igen nagyszabású, 40 országból érkeznek tervezők, fejlesztők, ügynökségek képviselői, a konferencia előadói közé pedig olyan nagyvállalatok vezetői tartoznak, mint például a Google, a Microsoft és az Adobe.

       

awwwards-conferences-01 (1)

      

awwwards-conferences-01

   

     

Az év weboldalaként pedig olyan ismert márkák, cégek weboldala van számon tartva, mint például a Mercedes, a Warner Brothers, a Volkswagen és a Google oldala.

   

       

Mit találunk az Awwwards oldalán? Hogyan tudjuk hasznosítani az Awwwards-ot?

Ha csak nem nevezünk be weboldalunkkal a versenybe, webdesignerként akkor is hasznát tudjuk venni az Awwwards-nak. : ) Lássuk is, hogy hogyan!

       

Az Awwwards főoldalán rögtön az aktuális nap weboldala köszönt minket. Itt láthatjuk, hogy az oldal a 4 szempont (design, használhatóság, kreativitás, tartalom) alapján milyen értékeléseket kapott, illetve magát az átlagértékelését is, továbbá külön megnézhetjük azt is, hogy a nemzetközi zsűri tagjai, illetve a felhasználók milyen pontokat adtak a weboldalra. Megtekinthetjük a háttérinformációkat (pl. zsűri részletes értékelése, felhasználók értékelései), és természetesen felkereshetjük magát az élő oldalt is.

      

ezek az értékelések jól rámutatnak a honlap erősségeire vagy éppen gyengeségeire, ezekből mi is tudunk tanulni

    

awwwards_nap-weboldala

     

    

Ha továbbhaladunk a főoldalon, akkor láthatjuk a korábbi napi weboldalakat, majd azokat a jelölt honlapokat, melyekre felhasználóként (akár a Facebook profilunkon keresztül is beléphetünk az oldalra) mi is szavazhatunk a megadott határidőig – közülük kerül ki a soron következő napok weboldalai.

         

jó és követendő példákból tehát nincs hiány, a szavazással pedig saját magunkat is tesztelhetjük (mi hogyan ítéljük meg a megadott szempontok alapján a weboldalt?), és ezekből a saját értékelésekből is tanulhatunk, jól láthatjuk azt, hogy egy következő weboldal-projektnél mire érdemes figyelnünk, miről nem szabad elfelejtkeznünk, mit érdemes hasznosítanunk, mit ajánlott megfontolnunk

      

awwwards_previous-winners

 

awwwards_nominees

       

   

Az Awwwards weboldalán továbbá kollekciókat is találunk, jó példákat láthatunk, pl. ütős navigációra, lábrész designra, kapcsolat oldalra, 404-es oldalra, termékoldalra, stb. Hasznos bejegyzéseket, cikkeket, esettanulmányokat olvashatunk, izgalmas e-bookokat tölthetünk le, de akár digitális ügynökségek és szakemberek között is keresgélhetünk. És ha még jobban elmerülnénk: még díjak, kategóriák és címkék, technológia, szín, valamint ország alapján is keresgélhetünk a weboldalak között.

 

a jó és követendő példákból sosem elég, inspirálódni mindig kell, a tanulás, új dolgok megismerése pedig sosem árt

       

awwwards_kollekcio

         

awwwards_olvasmanyok

        

         

A designerek, ügynökségek, stúdiók (ők a professzionális userek) profiljait, valamint munkáit, projektjeiket, továbbá értékeléseiket (pl. mennyi weboldaluk volt a nap/a hónap/az év weboldala, mennyiszer kerültek említésre a díjátadókon) is megtekinthetjük.

      

követendő példaként állhatnak előttünk, motiváló erőként hathatnak munkáik, nem mellesleg arculatukkal is jó példaként szolgálhatnak

           

awwwards_ugynoksegek

         

 

Látogass el Te is az Awwwards oldalára, ismerd meg a trendeket, inspirálódj kreatív és innovatív weboldalak társaságában!

       

Hazai pályán is találunk hasonló megmérettetést: Az Év Honlapja

Az Év Honlapja 25 személyreszabott kategóriával és 16 éves múltjával a legrangosabb online marketing megmérettetés hazánkban.

      

Bátran vegyük szemügyre a profi hazai weboldalakat is!

A Magyar Marketing Szövetség által szervezett verseny szakmai zsűrije minden évben a digitális marketing legújabb és legkreatívabb megoldásait keresi. Bővebb információ a pályázatról: https://www.azevhonlapja.hu/

 

       


       

Kellemes, hatékony inspirálódást kívánunk! : )

    

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.