A következő tanfolyam indul

2019. szeptember 19.

Színpaletta-készítő helyek

Design munkáink – legyen az egy logó, egy plakát, egy szórólap – egyik legfőbb alapanyagai a színek. Mindenhez kellenek színek, a szöveges és vizuális (illusztrációk, fotók) tartalmakat a színek keltik életre, adnak hozzájuk plusz értéket, jelentést. Az, hogy milyen színekkel dolgozunk, többek között függ a témától, az adott vállalkozás arculati színeitől, az előírt, kért színektől. Azonban ha nincs „szorosan megkötve a kezünk”, akkor színek tekintetében (is) mindig jól jönnek azok a felületek, programok, melyek segítségével színek, árnyalatok között keresgélhetünk, válogathatunk, egyedi, általunk összeállított színpalettákat készíthetünk. Bejegyzésünkben ilyen oldalakat gyűjtöttünk össze.

Colourlovers

colourlovers

colourlovers2

Kulcsszavak, árnyalatok, telítettség, fényesség vagy akár népszerűség alapján is kereshetünk színeket. A színpaletták közül pedig szintén téma, valamint színkódok és színárnyalat-párok alapján válogathatunk. Ezeket mi magunk is elkészíthetjük, ugyanis minden szín RGB és hexakódja meg van adva, továbbá fotók színeiből generált színkombinációkat is összeállíthatunk. Saját színpalettáinkat elnevezhetjük, megoszthatjuk a színrajongók közösségével, illetve mintaként le is tölthetjük őket PNG formátumban.

 

Adobe Color CC

adobe_color_cc

Ezen az oldalon a színkör segít nekünk színpalettákat összeállítani. Előzetesen azt is beállíthatjuk, hogy milyen szempont – például monokrómia, színellentét, színharmónia – alapján kínálja nekünk a színeket. Az összeállított színpalettáinkat el is menthetjük.

 

Colourcode

colourcode

Itt szintén szűrők (például analógia elve) szerint válogathatunk össze színeket. Az egér mozgatásával pedig nagyon könnyen és egyszerűen változtathatjuk a felkínált színárnyalatokat.

 

Paletton

paletton

Hasonló elven működik, mint az imént bemutatott utóbbi két eszköz, annyival kiegészülve, hogy itt például a telítettség és a fényesség értékének a beállításával is módosíthatjuk a színeket.

 

Colormunki

colormunki_paletton

A Pantone színeiből láthatunk sok-sok árnyalatot, valamint ezekből állíthatunk össze palettákat, továbbá kész színpaletták közül is válogathatunk.

 

Color Hailpixel

color_hailpixel

Ha színkereséshez nagyon egyszerű és kényelmes eszközre vágyunk, akkor ez az! 🙂 Az egérmutató mozgatásával újabb és újabb színek tűnnek elő, lefele-felfele mozgatásával pedig az adott szín sötétebb-világosabb változatai jelennek meg. A kiválasztott színeket kódjukkal együtt egy kattintással el is menthetjük.

 

Palettable

palettable

Ezen a felületen szintén az egérkattintással- és mozgatással tudunk színeket generálni, miután lenyitottuk a színskálát.”Lájkolással” menthetjük el a szimpatikus, munkáinkban alkalmazni kívánt színeket, természetesen hexakódjukkal együtt.

 

Coolors

coolors

Alapértelmezett színpalettát tudunk átalakítani, az egyes színeket árnyalat – telítettség – fényesség alapján tudjuk módosítani, de akár RGB vagy CMYK színmód alapján is. A felületen lehetőségünk van fotók színeiből is színpalettát generálni. Palettáinkat pedig többféle formában is tudjuk menteni, exportálni.

 

Canva color generator

canva_color_generator

Ezen az oldalon az általunk feltöltött fotóból pillanatok alatt színpalettát generálhatunk.

 

Pictaculous

pictaculous

Ezen a felületen szintén az általunk feltöltött fotókból készíthetünk színkombinációkat.

 

Colorhunter

colorhunter

Ezen az oldalon szintén az általunk feltöltött fotókból készíthetünk színpalettákat.

 

0 to 255

0to255

Ez a felület különösen arra alkalmas, ha egy szín világosabb-sötétebb árnyalatait szeretnénk megtekinteni. Az adott szín kiválasztása után megkapjuk annak teljes színskáláját (0-255 színárnyalat, a fehértől egészen a feketéig), az egyes színek kódjait pedig kattintással tudjuk menteni, másolni.

 

ColorHexa

colorhexa1

colorhexa2

Ha beírjuk a szín kódját (hexakód vagy RGB értékek) vagy pontos megnevezését (dark red), akkor az adott színről mindent megtudunk. Például azt, hogy milyen a színt alkotó színárnyalatok aránya RGB és CMYK színmódban, árnyalat, telítettség, fényesség értéke, továbbá különböző értékeket olvashatunk ki egy táblázatból, láthatunk színpalettát, hozzá hasonló színeket, az árnyalatait, a tónusait, stb. A színvakság szimulátor segítségével még azt is megnézhetjük, hogy a színvakok hogyan látják az adott színt.

 

Ismerték még színpaletta-készítő helyeket? 🙂

Hozzászólások