16 fontlelőhely – Te már ismered őket?

Betűtípusokból sosem elég! Éppen ezért összegyűjtöttük a legjobb ingyenes és fizetős fontletöltő oldalakat! : )

(Web)designerként az egyik legfontosabb „alapanyagaink” a betűtípusok. Minden munkához más-más betűtípus illik, arról nem is beszélve, hogy minden munkához – legyen szó logótervezésről, névjegykártya-, szórólap- vagy plakátkészítésről, vagy akár a weboldal tipográfiájáról – a szöveges tartalmakhoz minden esetben egyedi betűtípusokat használunk. A színekhez hasonlóan a betűtípusok is jelentősen hozzájárulnak munkáink egyediségéhez.

A betűtípusok az információk megjelenítésén túl vizuális-esztétikai élményeket is nyújtanak, továbbá érzéseket, hangulatokat tükröznek, képesek befolyásolni az olvasót, érzelmeket kiváltani belőlük, felerősíteni az általuk megjelenített szavak értelmét és üzenetét. Mindent összevetve tehát a betűtípusoknak is van pszichológiájuk.

Adott munkánkhoz különféle – például betűcsaládok szerint talpas, talpatlan, kézírásos vagy kalligrafikus – betűtípusok közül válogathatunk, attól függően, hogy az adott téma mit kíván. Ezeket a betűkészleteket pedig fontlelőhelyekről szerezhetjük be.

Nézzük a legjobb fontletöltő oldalakat! : )

INGYENES BETŰTÍPUS-BESZERZŐ HELYEK

# Google Fonts

A weboldalak szöveges tartalmaihoz ún. webfontokat használunk. Egy komplett készletet kapunk webes megjelenítésre alkalmas, böngészőkkel kompatibilis betűkből a Google webfontok oldalán.

# Dafont

Kedvencünk. : ) Számtalan ingyenes betűtípus közül válogathatunk. Különféle „témák”, stílusok alapján is szűrhetünk az adott fontokra.

# Fontspace

Ezen a nagyszerű oldalon több mint 100.000 betűtípus közül válogathatunk. Itt bőven van lehetőség elmerülni a különféle betűtípusok között. : )

# 1001 Fonts

Ahogyan azt az oldal neve alapján is sejthetjük, több ezer betűtípus közül válogathatunk, számtalan szűrési lehetőséggel.

# 1001 Free Font

Az oldal elnevezéséből is látjuk, hogy az oldalon igen nagy számban, ingyenesen böngészhetünk és tölthetünk le kedvünkre jobbnál jobb betűtípusokat.

# Simply The Best

Az előzőekhez hasonlóan rengeteg betűtípusból, akár ismert, népszerű betűtípusokból is csemegézhetünk ingyenesen.

A lelőhely főoldalán különböző stílusok (pl. 3D, rajzfilm betűtípusok, stb.) alapján kerülnek listázásra a fontok – ezzel is megkönnyítve számunkra, hogy könnyen, gyorsan megtaláljuk az adott témájú munkához megfelelő betűtípust.

# Font2U

Szintén egy szuper betűtípus-lelőhely, rengeteg keresési lehetőséggel, nem mellesleg a főoldalon rendszeresen vezetik az egyes betűkészletek esetleges frissítéseit.

# Pixelbuddha

A jobbnál jobb fontok mellett további ingyenes és fizetős „alapanyagokat”, például ikonokat, illusztrációkat, grafikákat és egyéb design elemeket is találunk.

INGYENES ÉS FIZETŐS BETŰTÍPUS-BEGYŰJTŐ OLDALAK

# Urbanfonts

Ingyenes és fizetős fontok közül egyaránt válogathatunk.

# Font Squirell

A Font Squirell oldalán ingyenes és fizetős fontok mellett egy webfont-generátort is találunk, mellyel hagyományos betűtípusokból készíthetünk a böngészők által is támogatott webfontot – a generátor az elkészített fontok „bekötéséhez” szükséges kódsort is elkészíti.

# Myfonts

Több mint 130.000 betűtípus közül válogathatunk kedvünkre. Ennyi font közül már biztosan meg lehet találni a megfelelőt. : )

FIZETŐS FONTLELŐHELYEK

# Envato Elements

Betűtípusok mellett például illusztrációk, hátterek, különféle sablonok és még sok más „designer-kellék” is található az oldalon.

# Creative Market

Az Envato Elements-hez hasonlóan szinte minden szükséges „alapanyagot” megtalálhatunk, természetesen betűket is.

# FontShop

Fizetős betűtípusok tárháza.

# Adobe Fonts

Az Adobe Fonts előfizetés után biztosít hozzáférést a betűkészletekhez, azok használatához. A betűtípusok már közvetlenül a weboldalakon is használhatók vagy szinkronizálhatók az Adobe Creative Cloud segítségével az előfizető számítógépén található programokkal.

# Fonts.com

A fentiekhez hasonlóan nagy számban találunk szuper fontokat.


Te melyik lelőhellyel egészítenéd ki a listát? : )

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.