Hasznos WordPress bővítmények – 1. rész

Szeretjük a WordPress-t, és nem csak ami a könnyű használhatóságát, szerkeszthetőségét vagy éppen a széles sablonválasztékát illeti. Miért is kedveljük még annyira? Mert számos remek, hasznos és ingyenes WordPress bővítmény (plugin) közül válogathatunk. Igazából nincs olyan weboldal „összetevő”, melyet ne találnánk meg bővítmény formájában.

 

Ezek jelentősen megkönnyítik a munkánkat, és néhány kattintással már telepíthetjük is az oldalunkra. Így mindenféle programozói és fejlesztői tudás nélkül pillanatok alatt beüzemelhetünk például egy kapcsolati űrlapot vagy egy slideshowt, de pluginokkal megoldhatjuk a keresőoptimalizálás, a biztonság vagy a jobbklikk-másolás kérdését is.

Első blokkunkban elsősorban a vizualitáshoz és a felhasználói interaktivitáshoz kapcsolódó bővítményeket gyűjtöttünk össze Nektek, következő bejegyzésünkben a technikai háttérhez köthető pluginokat mutatjuk be, a harmadik részben pedig további izgalmas bővítményekkel szolgálunk.  Mindezt a teljesség igénye nélkül tesszük, valamint a bejegyzés végén néhány tippet és jó tanácsot is adunk a bővítményekhez.

 

 

Fotógaléria

Photo Gallery by WD

ENVIRA Gallery Lite

FooGallery

 

nextgen-gallery

 

Slideshow

Soliloquy Lite

 

soliloquy-slideshow

 

 

Videó

YouTube embed plugin

 

youtube-video-embded

 

 

Kapcsolati űrlap

Contact Form 7

WPForms Lite

Ninja Forms

Contact Form Clean

 

contact-form-7

 

 

Facebook like box

Easy Facebook Like Box

Simple Facebook Plugin

Facebook Like Box

 

simple-facebook-plugin

 

 

Közösségi megosztások

AddToAny Share Buttons

Social Media Flying Icons | Floating Social Media Icon

 

addtoanyshare

 

 

Akciógombok

WordPress Button Plugin MaxButtons

 

call-to-action

 

 

Feliratkozás

Newsletter

(hírlevélre feliratkozás, hírlevél kiküldése)

WP Subscribe

(pl. MailChimp-el összekapcsolás)

Email Subscribers

(pl. új blogbejegyzésről küld ki értesítőt a feliratkozóknak)

 

email-subscribers

 

 

Tippek-tanácsok WordPress bővítményekhez

  • Az ingyenes bővítmények mellett számos megvásárolható bővítményt is találhatunk, illetve egy-egy ingyenes bővítménynek van „pro” változata is.
  • Mielőtt telepítenénk az adott bővítményt a WordPress oldalunkra, nézzük meg, hogy kompatibilis-e a jelenlegi WP sablonunkkal. (Ha a WP-n belül töltjük le a bővítményt, akkor az adott bővítmény dobozában azonnal láthatjuk, hogy a plugin „Kompatibilis a jelenleg használt WordPress verziónkkal” vagy „A most használt WordPress verzióval nincs tesztelve”.)
  • Mielőtt letöltenénk és üzembe állítanánk a bővítményt, olvassuk el a leírását és a telepítési útmutatóját is a saját oldalán. (Vannak pluginok, melyek pl. rövidkóddal illeszthetők be az oldalra, számos bővítmény további beállításokkal is rendelkezik, melyekről a leírásából tájékozódhatunk, vagy éppen widgetként jelennek meg és így állíthatjuk be az oldalon, stb.)
  • Ahogy a WP-ből és a sablonokból is a legfrissebb változatokat telepítjük, úgy a bővítményekből is a legfrissebb verziókat érdemes. (Ha a WP-n belül telepítjük a bővítményt, akkor szintén a dobozában láthatjuk, hogy mikor frissítették utoljára – ha már nagyon régen, pl. hónapokkal/évekkel ezelőtt, nem ajánlott telepíteni az oldalunkra.)
  • A csillagos értékelések és az aktív telepítések száma is jelző értékkel bír az adott bővítmény népszerűségéről, minőségéről, használhatóságáról, stb.
  • Érdemes mindig az adott céljainknak, elképzeléseinknek, weboldalunknak/sablonunknak megfelelő bővítményeket elhelyeznünk az oldalon. A bővítmények kinézete, dizájnja CSS formázással alakítható, módosítható, azonban gyökeres változtatásokat nem minden plugin esetében tudunk megtenni.

 

 


 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.