A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Hogyan legyen egyszerre kreatív és felhasználóbarát a 404-es oldal?

Biztosan Ti is landoltatok már 404-es oldalon egy rossz link vagy éppen félregépelés miatt egy-egy weboldalon való szörfölés közben. Sok kreatív 404-es oldallal találkoztatok? Nos, a legtöbb vállalkozás nem is fordít gondot ilyen oldal létrehozására, az egyedi és ötletes megoldások száma pedig igen csekély.

A következőkben a hasznos tanácsok mellett inspiráló példákkal is szolgálunk kreatív, nem mellesleg felhasználóbarát 404-es oldal tervezéséhez. Ha a weboldal látogatója ilyen oldalon találja magát, már eleve csalódott, ezért is érdemes gyorsan a segítségére sietnünk! 🙂

  • A 404-es oldalon is használjuk az adott vállalkozás arculati színeit, logóját, jellegzetes karaktereit, ikonjait, hiszen így a látogató megnyugodhat, hogy teljesen azért nem tévedt el a világhálón, csak a keresett tartalmat éppen nem találja az adott weboldalon.
  • Közérthető magyarázattal is szolgáljunk az eltévedt látogató számára, hogy miért is került ilyen oldalra. Az automatikus hibaüzenetek, sablonszövegek helyett mindezt frappáns mondatokkal is megfogalmazhatjuk.
  • A magyarázat mellett útmutatással is segítsük, hogy hogyan tud elnavigálni erről az oldalról, hogyan tudja megtalálni a keresett tartalmat, hogyan tud visszajutni a főoldalra. A 404-es oldalon érdemes tehát főoldalra mutató linket, kereső dobozt, fontos kulcsszavakat, címkéket, népszerű tartalmakat, oldaltérképet elhelyezni, melyek segítik és meggyorsítják a keresést, és a 404-es oldal mielőbbi elhagyását.

Az adott weboldal témája/vállalkozás profilja természetesen a 404-es oldalon is visszaköszönhet, sőt köszönjön is vissza!

404_oldal_1

Egy szakmánkba vágó 404-es oldal:

404_oldal_2

Egy játékos weboldal igazi kincsesbánya lehet 404-es oldal szempontjából is:

404_oldal_3

404_oldal_4

404_oldal_5

Nagy művészi gonddal kidolgozott 404-es oldal:

404_oldal_7

Játékkal is elfelejtethetjük az eltévedt látogató bosszúságát:

404_oldal_6

És persze a humoros megoldások sem maradhatnak el  a 404-es oldalakon:

404_oldal_8

404_oldal_9

 

A 404-es oldalaknak (is) csak a fantáziánk szabhat határt, amelyek megalkotásához webdesign ismereteinket is bevethetjük.  Webdesign tanfolyamunkon még több trükköt megismerhetsz!

Hozzászólások