Hogyan legyen egyszerre kreatív és felhasználóbarát a 404-es oldal?

Biztosan Ti is landoltatok már 404-es oldalon egy rossz link vagy éppen félregépelés miatt egy-egy weboldalon való szörfölés közben. Bejegyzésünkben a hasznos tanácsok mellett inspiráló példákkal is szolgálunk kreatív, nem mellesleg felhasználóbarát 404-es oldal tervezéséhez.

  

Sok kreatív 404-es oldallal találkoztatok?! Nos, a legtöbb vállalkozás nem is fordít gondot ilyen oldal létrehozására, az egyedi és ötletes megoldások száma pedig igen csekély. Márpedig ha a weboldal látogatója váratlanul 404-es oldalon találja magát, már eleve csalódott, ezért is érdemes gyorsan a segítségére sietnünk! : )

 

#

A 404-es oldalon is használjuk az adott vállalkozás arculati színeit, logóját, jellegzetes karaktereit, ikonjait, hiszen így a látogató megnyugodhat, hogy teljesen azért nem tévedt el a világhálón, csak a keresett tartalmat éppen nem találja az adott weboldalon.

 

#

Közérthető magyarázattal is szolgáljunk az eltévedt látogató számára, hogy miért is került ilyen oldalra. Az automatikus hibaüzenetek, sablonszövegek helyett mindezt egyszerűen, érthető módon, de akár frappáns mondatokkal is megfogalmazhatjuk.

 

#

A magyarázat mellett útmutatással is segítsük, hogy hogyan tud elnavigálni erről az oldalról, hogyan tudja megtalálni a keresett tartalmat, hogyan tud visszajutni a főoldalra mint kiinduló oldalra. A 404-es oldalon érdemes tehát főoldalra mutató linket, kereső dobozt, konverziót elősegítő akciógombot (pl. webshop esetén “Tovább vásárolok!” feliratú gombot), fontos kulcsszavakat, címkéket, népszerű tartalmakat, friss blogbejegyzéseket, oldaltérképet, vagy akár kapcsoltfelvételi lehetőséget elhelyezni, melyek segítik és meggyorsítják a továbbjutást, a 404-es oldal mielőbbi elhagyását.

 

 

A 404-es oldalaknak (is) csak a fantáziánk szabhat határt, amelyek megalkotásához grafikai tervezési és webdesign ismereteinket is bevethetjük, a dizájn és kreatív megoldások tárháza igen gazdag. : )

 

Lássunk néhány felhasználóbarát és kreatív 404-es oldalt!

– avagy milyen lehet egy 404-es oldal?

  

 

# arculati elemekkel, a célközönség által jól ismert “szereplőkkel” (pl. tárgy, kabala) megtűzdelt

 

 

 

 

# márkára/vállalkozásra szabott, valósághű

 

 

 

# célközönségre szabott

 

 

 

 

# egyszerű, lényegre törő

 

 

 

# informatív

 

 

 

# szemléltető, illusztratív, szimbolikus

 

 

 

 

 

# beszédes ikonokkal

 

 

 

 

# jelenetet, történetet bemutató

 

 

 

# vicces, szórakoztató

 

 

# meghökkentő

 

 

 

# érzelmekre ható

 

 

 

# monokróm

 

 

 

# színes, élénk, kontrasztos

 

 

 

 

# stílusos (pl. textúrákkal, mintázatokkal, apró geometriai formákkal)

 

 

 

 

 

# letisztult, átlátható, üres negatív térrel (white space) kidolgozott

 

 

 

 

# animált 

 

 

# további lehetőség és akár többféle lehetőség feltüntetésével

 

 

 

 

 


 

Kreatív és felhasználóbarát 404-es oldalakat kívánunk! : )

 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.