A következő tanfolyam indul

2019. november 14.

Hygge a designban – az meg mi? Mutatjuk!

Bejegyzésünkben egy igazán izgalmas életstílust és annak a grafikai tervezésben való megjelenését járjuk körül, inspiráló példák társaságában.

Ismét északra utazunk, ezúttal a dánokhoz, ugyanis a hygge (y= ü hangot jelöl) szó dán eredetű szó, melyet nem is lefordítani, hanem érezni kell. 🙂 Ha mégis körül szeretnénk írni ezt a kifejezést, akkor többek között ezekkel a szavakkal tehetjük ezt meg: jólét, megelégedettség, kényelem, melegség, barátság, ölelés, összetartozás, biztonság.

hygge_design_2

 

hygge_design_6

 

A dánok számára bármi, ami biztonságot, barátságot, jólétet/jól létet, kellemes érzést ad a mindennapokban, az számukra a „hygge”. Hygge például megölelni egy családtagot/egy barátot, a családdal együtt elfogyasztani a karácsonyi ebédet/vacsorát, barátokkal kellemesen elbeszélgetni egy kávézóban, gyertyafény mellett forró teát/kávét iszogatni/házi süteményt enni a hideg téli estéken, kedvenc könyvünket olvasni a kandalló előtt/pihe-puha plédbe burkolózva.

 

Ismerősek, ugye? Mi is „űzzük” ezeket, csak nem nevezzük nevén a „gyereket”. 🙂

 

 

 

Hogyan jelenik meg mindez a grafikai munkákban?

Korábbi bejegyzésünkben már megismerhetted a skandináv design stílust, mely az egyszerűség-letisztultság-minimalizmus triumvirátusa köré épül:

  • letisztult, sima vonalak, egyszerű formák, kifinomult alakzatok
  • sok fehér üres tér (whitespace) alkalmazása
  • egyszerű, talpatlan betűtípusok
  • tiszta, visszafogott színek

hygge_design_1

 

Nos, északon vagyunk, tehát a „hygge” stílusban készült munkákat is alapvetően az egyszerűség-letisztultság-minimalizmus jellemzi, mindezt a tiszta ábrázolással, a fehér üres terek és a semleges színek alkalmazásával erősítik, de meg vannak fűszerezve a „hygge”-al, azaz azt a jólétet, kényelmet, melegséget, barátságos, otthonos, meghitt hangulatot árasztják, melyet a hygge kifejezés takar.

 

Példákon keresztül nézzük is meg, hogy hogyan jelenik meg a „hygge” a grafikai munkákban!

 

 

 

Természet

A hygge stílusú munkákban is központi szerepet kap a természet – páratlan természeti környezet jellemzi ezeket az északi országokat, nem csoda, hogy legfőbb inspirációs forrásuk a természet. 🙂 A hygge design szinte mindig tartalmaz valamilyen organikus textúrát, natúr mintázatot, valamilyen természeti elemet, alakzatot. Növények, fák, gyümölcsök, zöldségek, rénszarvasfejek gyakran köszönnek vissza a munkákon. Az egyszerűség, letisztultság ebben az esetben is mérvadó. 🙂

hygge_design_4

 

hygge_design_7

 

Folklór, néphagyomány

A skandináv népek története, meséi, mondái, továbbá népszokásai, hagyományai, tradíciói, a régi korokat megidéző motívumai tűnnek fel a gravírozott, illusztrált, rajzolt stílusú munkákon. A skandináv dizájnhoz hasonlóan a hygge rajzok is minimalisták, hiányoznak az aprólékos részletek, nincsenek részletgazdag illusztrációk, éppen csak annyi elemet használnak, amely az adott alakzat (pl. egy tárgy, egy állat) kirajzolódásához, lényegének megragadásához szükséges, minden alkotóelem egyszerű és egyértelmű.

hygge_design_11

hygge_design_3

 

Otthonos elemek

Már jól tudod, hogy a hygge kifejezés leginkább az otthonos, kényelmes érzésre utal. Jól és nyugodtan érezzük magunkat, lazíthatunk egy ismerős helyen, például az otthonunkban, a minket körülvevő kedves, barátságos környezetben. Az északi népek – mivel sokat van náluk sötét és hideg – sokat tartózkodnak az otthonaikban, ezért azt igyekeznek barátságosan berendezni, kellemessé varázsolni. Ezek az otthont hangulatossá varázsoló elemek aztán a grafikai munkákon is gyakran előkerülnek, mint például a kötött holmik (pléd, harisnya, zokni), a konyhai eszközök (vízforraló, bögre), valamint a dekorációs tárgyak is (gyertyatartók, képkeretek).

hygge_design_10

hygge_design_16

 

Geometrikus alakzatok, hangsúlyos vonalak

A minimalista stílus az alakzatokra, a tiszta, éles, erős vonalakra támaszkodik. A hygge designban a díszítések, az ikonok, az ornamentikák is geometriai formákat mutatnak, de a túlzott szabályosságon lágyabb, íveltebb vonalakkal, görbékkel, körökkel finomítanak, tehát nem találkozunk szögegyenes vonalakkal, pontosan 90 fokos derékszögekkel. 🙂

hygge_design_13

 

Színek

A hosszú telek miatt a természet is alapvetően kopár, hiányoznak az élénk, élettel teli színek, a minimalista hygge design is semleges, visszafogott színekkel dolgozik. Ezek alkalmazásával a designerek az egyszerűséget, a letisztultságot, a minimalizmust erősítik az adott munkán. Háttérként, illetve fehér-üres-negatív térként szolgálva a munka fókuszpontjára, központi elemére irányítják a figyelmet.

hygge_design_15

A hygge designerek a „fakóság” ellensúlyozására élénk, élettel teli színekkel töltik meg munkáikat, melyeket jól lehet kombinálni a semleges, pasztellesebb, visszafogottabb színekkel. Az erős kontrasztoknak köszönhetően a munka is élettel telibb lesz, a szemlélők figyelme is jobban ráirányul az adott munkára, elemre.

hygge_design_5

 

Betűtípusok

A hygge stílus a folklór és a tradíciók köré épül, éppen ezért a betűválasztás is abszolút a régi világot idézi fel – kopottas, textúrázott, vintage stílusú, díszítőelemekkel is ellátott fontokat alkalmaznak a hygge munkákban.

hygge_design_9

hygge_design_12

 

 

A hygge tehát túlmutat a puszta esztétikán, dizájnon, sokkal inkább érzés, hangulat, testi-lelki feltöltődés. 🙂

A dánoknak tulajdonképpen szerencséjük van, hogy a kellemetlen éghajlat „összekényszeríti” őket barátságos, meleg szobákban, mert az így kialakuló társas kapcsolatok, közösségek az átlagosnál sokkal kiegyensúlyozottabb, elégedettebb, boldogabb emberekké teszik őket… 🙂 Ne csak dizájnban, hanem életformában is kövessük őket! 🙂

Hygge-gyűjtésre fel! 🙂

 

Illusztrációk forrása: Pinterest

Hozzászólások