A következő tanfolyam indul

2019. szeptember 19.

Ingyenes képlelőhelyek, amiket szeretünk

Amikor egy munkához fotókat keresünk, valószínűleg egy képügynökség oldalán fogunk szétnézni, főleg mivel a képet legálisan szeretnénk használni. A Google képkeresője nem valószínű, hogy jogtisztán használható képeket hoz fel találatnak, sőt inkább jobb, ha ezekkel nem is próbálkozunk, mert szerzői jogvédelem alatt állhatnak.

A képügynökségekről

Sokféle képügynökség létezik. Van, ami ingyenes, van ahol fizetni kell a képekért, és van, ahol mindkét verzió megtalálható. Van olyan, ahol például a fizetős képek mellett időnként kapunk nagyméretű stock fotókat a regisztrációért cserébe, esetleg olyan is akad, ahol az adott kép kis méretben ingyenes, nagyobban már fizetős, stb.

Sok mindent mérlegelni kell, hiszen például weboldalhoz a kis felbontás miatt a kisebb képek is jók lehetnek, viszont nyomtatásra, ahol 300 dpi-s felbontással kell dolgozni, oda csak a nagyméretű képek jók.

Fizetni, de mennyit?

A legtöbb ügynökségnél több fizetési mód áll a rendelkezésünkre, többféle csomag van, a heti 10-20 képtől a havi 4-5 képig. De sok esetben egyenként is vásárolhatunk képeket. Havi vagy egyszeri nagyobb díjat kell fizetni, amiért cserébe bizonyos számú kreditet kapunk, és azt tudjuk tetszés szerint felhasználni. A kisebb képek 1-2 kreditesek, a nagyobbak vagy például a vektor fájllal együtt lévők akár 30 kreditesek is lehetnek.

Érdemes tehát jól átgondolni, mikor és milyen képet vegyünk meg. A legtöbb esetben segítség lehet, hogy ingyenesen letölthető a kép, amely kisméretű és vízjelezve ugyan, de így ki tudjuk próbálni, hogy az adott kép megfelel-e a projektünkhöz. Így nem kell feleslegesen megvenni a képet, aztán kiderül, hogy mégsem jó…

 

Nézzünk néhány képügynökséget és képlelőhelyet!

Felhívom a figyelmet arra, hogy a képek jogszerű felhasználhatóságát, ún. licenc jogát mindenki ellenőrizze letöltés előtt az adott weboldalon, mert ez mindenütt más és más lehet.

Dreamstime

Fizetős és ingyenes képeket is találhatunk, az ingyenes képek regisztráció után érhetőek el.

 

dreamstimecomfre

 

 

FreeImages

Régebben sxc.hu néven futott az oldal, mely jól utal rá, hogy eredetileg magyar kreáció. Elég jó minőségű és nagyméretű képeket is találhatunk itt ingyen, mindenképpen érdemes a kedvencek közzé tenni.

 

freeimage

 

 

Every Stock Photo

Ingyenes képek vegyes minőségben. Vannak köztük jól használható fotók, de sok a nem túl mutatós kép is.

 

everystockphotoc

 

 

Free Photos Bank

Ingyenes jó minőségű képek elég nagy méretben is. A letöltés még regisztrációhoz sincs kötve!

 

freephotosbankco

 

 

Picjumbo

Totál ingyenes, nagyméretű és tényleg jó képek. Kötelező darab 🙂

 

picjumbo

 

 

Freepik

Nálam az első számú kedvenc képlelőhely. Ingyenes képek és szuper jó grafikák, vektorok stb. Aranybánya 😀

 

freepik

 

 

Albumarium

A neve is utal rá: albumokba rendezve találjuk meg a kiváló minőségű, nagyon hangulatos fotókat. És akár saját albumot is kreálhatunk, melybe saját fotóinkat tölthetjük fel.

 

albumarium

 

 

DesignerPics

Személyes és kereskedelmi használatra egyaránt engedélyezett fotók tárháza. Kategóriákba rendezve is megtaláljuk a fotókat.

 

designerpics

 

 

PhotoPin

Kulcsszavas kereséssel keresgélhetünk a Creative Commons licenc-el bíró ingyenes fotók között.

 

photopin

 

 

Depositphotos.com

Ha pedig igazán klassz, valódi stock fotókat szeretnénk vásárolni olcsón és jogtisztán, akkor a depositphotos.com a nekünk való. Jó szívvel ajánlom, válogass bátran!

 

depositphotos

 

 

Jó fotógyűjtögetést kívánunk! 🙂

Hozzászólások