A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Ingyenes pattern (háttérminta) gyűjtemény

Itt egy remek oldal, ahol sokféle hátteret és mintázatot tölthetsz le. Használd őket weboldalra, bannerhez, névjegykártyákhoz, grafikákhoz…

A Subtle Patterns oldalán listázva találjuk meg a különféle mintázatokat, textúrákat.

subtlepatterns

 

Jó néhány összegyűjtött Subtle Patterns-t tudunk egyben is letölteni erről az oldalról:

https://github.com/subtlepatterns/SubtlePatterns


Az oldalon a felsorolás felett van egy Clone or Download gomb – kattints rá, majd válaszd a Download ZIP lehetőséget. Csomagold ki a számítógépre letöltött ZIP mappát, és így máris 100-150, PNG formátumú mintázatod lesz. Ezen a mappán belül találsz egy tömörített mappát – ezt is csomagold ki, ugyanis ebben a mappában ezeknek a mintázatoknak a .pat (pattern) formátumú verzióját találod meg.

Ha a PNG formátumú „mintázatot” nyitod meg a Photoshopban, akkor először mintázatként kell meghatározni. Ehhez menj a Szerkesztés/Mintázat meghatározása lehetőségre, majd tetszés szerint nevezd el a mintázatot. Ez a kép mintázatként bekerül a meglévő mintázatok közé, tehát már mintázatként tudod használni.

A mintázattal kitöltendő objektumhoz Rétegstílust kell adni, azon belül a Mintaátfedés lehetőséget kell választanunk, majd a megjelenő ablakban a mintázat mellett látható kis nyíllal lenyitjuk a mintázatok-gyűjteményt, és kiválaszthatjuk a mintázatot (itt már megtaláljuk az új mintázatot), melynek az egyéb tulajdonságait is megadhatjuk (pl. opacitás, minták mérete).

Ha a PAT fájlt szeretnéd hasznosítani, akkor a mintázatot be kell tölteni. Ehhez a mintázattal kitöltendő objektumhoz a már ismert módon adj Rétegstílust, azon belül pedig a Mintaátfedés lehetőséget válaszd ki. A megjelenő ablakban a Mintázat kis ablakában látható nyíllal nyisd le a mintázatok-gyűjteményt, majd kattints a jobb oldalon látható kis fogaskerék ikonra, és válaszd ki a Mintázat betöltése lehetőséget. A számítógépeden található PAT fájlt töltsd be új mintázatként. A betöltést követően a meglévő mintázat-gyűjtemény ezekkel az új mintázatokkal egészül ki, szabadon használhatóak.

1

2

3

5

4

 

 

Mintázásra fel! 🙂

 

Hozzászólások