Karácsonyra hangolódva – kreatívan

Karácsonyra készülődni 40 fokban is lehet, és a kellemesen melengető őszi napsugarak társaságában is. : ) Te kreatívként mivel készülsz a karácsonyra?

         

A kereskedelem, a marketing kampányok és természetesen a design világában nem meglepő, hogy nyár közepén, a legnagyobb forróságban fotózzák be a termékeket, tervezés alatt vannak a hirdetési kreatívok, plakátok, készülnek a hangulatos ünnepi „miliők”, hogy aztán novembertől élesben is bevessék őket – a karácsonyi hajrában. : )

          

Te hogy állsz a karácsonyra való készülődéssel? : ) És most nem feltétlenül az ajándékok megvásárlására, a dekorációk kihelyezésére, az ünnepi menü összeállítására gondolunk, hanem arra, hogy a saját bizniszedben hogyan készülsz a karácsonyra?

        

Ha szabadúszó, vállalkozó vagy, és a saját ügyfeleidnek dolgozol, akkor milyen kéréseknek teszel/tettél eleget?

             

Ha a saját vállalkozásodat nézzük, akkor készülsz karácsonyi „meglepetésekkel”?

         

            

      

Nézzünk néhány példát arra, amikor ügyfeleid karácsonyi megrendeléseit teljesítheted kreatív szakemberként!

              

Lehet, hogy ügyfeleid nem is gondolnak rá, de a karácsonyt megelőző hetekben az online felületek is ünnepi köntösbe öltöztethetők, így bármilyen szolgáltatásról/termékről legyen is szó, a karácsonyi hangulat garantált a látogatók számára. És valljuk be, karácsony környékén a célközönség vásárlási kedve is nagyobb… nem árt tehát virtuálisan is megalapozni a hangulatot. Az üzletek mellett maguk az online kirakatok, tehát a weboldalak és a közösségi platformok is karácsonyi dizájnt kaphatnak, „feldekorálásra” kerülhetnek például az akciógombok, a kapcsolati és a feliratkozó űrlapok, a hírlevelek, az aktuális ajánlatot népszerűsítő popup ablakok, a profil- és borítófotók.

             

            

         

Azok a cégek, akik profi, tudatos marketinget „visznek”, a karácsonyi kampányuk része az, hogy például egy meglévő terméket/szolgáltatást értékesítenek karácsonyi kivitelben (pl. ajándékcsomagba állítják össze több terméküket/ szolgáltatásukat), vagy egy teljesen új termékkel/szolgáltatással állnak elő, vagy akár limitált kiadásokkal készülnek az ünnepekre. Bármelyikről is legyen szó, minden bizonnyal szükség lesz hozzájuk új, ünnepi csomagolástervekre, hirdetési kreatívokra, különféle promóciós termékekre.  Ki fog ebben segíteni nekik? Te! : )

             

          

            

Karácsonykor az ajándékozási kedv is megnő – cégek esetében is. : ) Ilyenkor a partnereiknek, hűséges ügyfeleiknek ajándékokkal kedveskednek, melyek jellemzően az adott céghez köthető, de legalábbis logózott ajándékokat jelentenek. „Tipikus” céges ajándékra néhány példa: naptár, határidőnapló, toll, bögre, kulcstartó, pendrive, póló, sapka, bor/pezsgő/tea saját címkével, édesség saját csomagolással/címkével, saját termék/termékválogatás díszcsomagolásban.
És bizony ezek is egyedi (ünnepi) tervezést igényelnek, tehát szükség lesz a kreatív szakemberre.

           

            

          

Vannak olyan szakemberek, vállalkozások, akiknél egész évben elérhetőek ajándékkártyák, kuponkártyák, melyek beválthatók az adott szolgáltatásra (a szakmai workshopoktól kezdve a főzősulin át egészen az online tanfolyamokig). Manapság igen népszerű karácsonyi ajándékok ezek – fiatalok és idősek számára egyaránt –, hiszen ezekkel valódi élményeket adhatunk szeretteinknek, ügyfeleinknek. Nos, ilyenkor ezeket a kártyákat sem árt ünnepi díszbe öltöztetni, szemrevalóan tálalni és hirdetni őket, így a célközönség is jobban motiválható az igénybevételükre.

                 

          

                

          

És mi a helyzet a saját vállalkozásodban? Mivel készülsz a karácsonyi időszakra?

A fentebb felsorolt ötletek természetesen a Te vállalkozásod esetében is működhetnek – még akkor is, ha csak kicsiben. : )

         

      

Nézzük a további ötleteket!

           

Ügyfeleidnek küldhetsz például saját készítésű karácsonyi üdvözlőlapot akár e-mailben, akár postán. Utóbbi talán még kedvesebb ajándék, hiszen így kézzel fogható, emlékbe eltehető aprósággal leped meg őket – ha díjazzák a szép, igényes, dizájnos munkákat.

Letölthető hasznosságokkal is megajándékozhatod ügyfeleidet, követőidet, hírleveled feliratkozóit. Ilyen lehet például egy hasznos tanácsokat-tippeket tartalmazó e-book, ingyenes e-mail kurzus egy héten keresztül érkező leckékkel, feladatokkal, letölthető és nyomtatható munkafüzet/tervezőfüzet, motivációs napló.

Sőt, akár saját tervezésű jegyzetfüzettel, tervezőfüzettel, kalendáriummal is előállhatsz. Ennek nyilván lesz némi nyomdai költsége, de ezzel valódi értéket adsz hűséges ügyfeleidnek.

             

             

           


         

Nem is megyünk messze – a saját „házunk tájáról” is mutatunk két hallgatói (karácsonyi) projektet:

         

Joó Timi hallgatónk együttműködve egy céggel, gyerektakarókra, párnákra tervezett ünnepi grafikát.

             

Valami olyan kezdeményezésen törtem a fejem, amivel több emberhez eljuthat a tevékenységem. Bevállaltam egy nagyobb nyereményjátékot decemberre, ami kimondottan a családok évéhez lesz köthető, így komolyabb célközönséget is várok.

Azt találtam ki, hogy lehetne a nyeremény egy ovis takaró és párna, viszont SAJÁT tervezéssel! Kimondottan a tél és a karácsony ábrázolása a cél a mesés világával, letisztult módon! Tetszett mindenkinek az ötlet, meg is csinálják nekem, el is készült a grafika, már a textilnyomdában van az anyag. Ami a különlegessége, hogy a saját tervezésű kabala pandám a főszereplője a grafikának.

               

               

            

               

          

Újabb téli csodát hoztam, a kérés volt, hogy készítsek téli mesevilágos borítóképet. : ) Elég mesevilágosra sikeredett, nemde?
A cég mesés gyerektakarókat, törölközőket és párnákat készít elsősorban, ezért akasztottam fel az egyik takarójukat. : ) 

                  

       

            

Csitáry-Hock Tamás limitált kiadású, “Lélekajándék” című könyvének borítója és belső lapjainak betördelése, dizájnolása is Timi munkája.

            

Igyekeztem a finom egyszerűségre, amelyben érezhető a lényeges! 

Erre a megjelenésre vagyok a legbüszkébb! Ilyen sorokat kapni pedig felemelő érzés: „Nagyon jó Veled együtt dolgozni! A nyolc év alatt (sőt, hozzávehetem a korábbi könyveimet is, és így már 14 év) igazából Te vagy az első, akivel ennyire jól tudok együtt dolgozni!”

              

                

         

         

            

Berencsiné Berényi Tímea hallgatónk sem tétlenkedett, már nyáron karácsonyi címkéket, csomagolásokat tervezett. : )

          

Nekem már augusztusban meg kellett terveznem a karácsonyi címkéinket, mert szeptember közepén lement egy karácsonyi katalógus fotózás… sőt, ügyfélnek terveztem már júliusban is karácsonyi címkét…

Én karácsonyi címkéket készítettem, majd termékfotóztunk, most pedig a képek utómunkálatain dolgozok gőzerővel, hogy a fotózáskori ragyogó napsütést/indián nyárt igazi téli hangulattá varázsoljam.

             

         

           


         

Jó készülődést, kreatív karácsonyi alkotásokat kívánunk! : )

       

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.