Miként kerül a weblap az internetre?

Hogyan kerül fel egy weboldal a netre? És milyen domaint válasszunk? Na, erről szól ez a cikk.

 

Emlékszem, amikor 7 éve elkezdtem webdesignernek tanulni, nagyon élveztem a kódolós órákat. HTML leíró nyelven pötyögtünk hosszú-hosszú kódsorokat az iskolai számítógépen. Csak hogy értsd: a HTML leíró nyelv azt írja le a böngészőnek, hogy mit jelenítsen meg. Egy webdesignernek ezt jól kell ismernie, mert ez a web alapja. Ezért minden iskolában ezzel kezdik az oktatást. Azonban ezeket a kezdetleges kis projekteket mind a tantermi számítógépeken fejlesztettük. Engem viszont mindig is az izgatott, hogyan fog mindez az internetre felkerülni? Miként működik az a varázslat, hogy a világon bárhonnan lekérve az adott webcímet, az én kezdetleges kis weboldalamat fogják látni? : )

 

 

Na, itt jön képbe a webtárhely, a domain és az FTP

Ma már sokkal fejlettebb módszerekkel készítjük a weboldalakat a Profi Otthoni Webdesign Tanfolyamon, nem pusztán HTML alapon. De a “webre kerülés” módja ma is ugyanaz, mint régen: kell egy webtárhely, egy domain és egy FTP kliens. Vegyük csak sorra őket:

 

Webtárhely és domain

Ezeket általában együtt szerzi be az ember, egy szolgáltatótól. Én az ügyfeleim számára és a webdesigner hallgatóink számára is az egyik legmegbízhatóbb hazai szolgáltatótól rendelem meg ezeket, a domain-tarhely.net-től. A kínált csomagjuk minden igényt kielégít és az ára is kedvező. Ha megrendeljük a tárhelyet és a domaint, rövidesen megkapjuk a hozzáférést a tárhely admin felületéhez, amire szükségünk is lesz, amikor FTP-n feltöltjük a már elkészített weboldalunkat. Na, de ne siessünk ennyire előre. Vizsgáljunk meg egy lényeges kérdést:

 

Hogyan válasszunk domain nevet?

Bizony, ez nem mellékes! Kezdjük ott, hogy eldöntjük, milyen végződésű legyen? .hu, .com, .net, stb… ? Sőt, tudtad, hogy már ún. beszédes végződésekkel is rendelhetsz domaint? Mik ezek? Pl.: .club, .guru, .cat, .travel, stb… (Csak zárójelben jegyzem meg, az én saját hobbi fotós weboldalamnak is egy ilyen új domain végződést választottam: www.czirakib.photo) Általánosságban véve elmondható, hogy a .hu domain ára a legkedvezőbb, a nemzetközi domaineké magasabb, míg a beszédes végződésű domainek a legdrágábbak.

 

Ha a végződésről döntés született, akkor jön a neheze. : ) Mi legyen maga a domain? Én két szempontot ajánlok figyelembe venni a domain név választáshoz:

1. Van-e a cégnek, vállalkozásnak, magánszemélynek egy olyan márkaneve, amit népszerűsíteni kíván? Pl. házi készítésű szörpöket gyártunk és van egy márkanevünk, amihez logónk is van, sőt ez szerepel minden italunk címkéjén: Szörpy. Nem kérdés tehát, hogy a domain www.szorpy.hu lesz (de ha akarnánk, ékezetesben is elérhető lenne, viszont sokkal bonyolultabb a kezelése, ezért mindenképpen ékezet nélkül ajánlom választani a domaint). Ez a domain könnyen megjegyezhető, rövid és beviszi a márkanevet az emberek fejébe, tehát kész telitalálat. : )

 

2. Ha nincsen ilyen márkanév, vagy név, akkor válasszunk beszédes domaint. Pl. a Szabó és Társa Kft. domainje ne www.szaboestarsa.hu legyen, hanem ha ők fa nyílászárók gyártásával foglalkoznak, akkor legyen www.fanyilaszarok.hu.

Megrendelés előtt a .hu domaineket itt tudjuk ellenőrizni 100% biztossággal, hogy még szabad- e? Egy nemzetközi domain ellenőrző itt érhető el. Ha már foglalt az adott domain, esetleg próbálkozhatunk kötőjellel, pl. www.fa-nyilaszarok.hu vagy más végződéssel.

 

 

FTP kliens

A kis domain kitérő után kanyarodjunk vissza a weboldal netre való feltöltéséhez. Ha tehát megvan az előre elkészített weboldal, a webtárhely a hozzáféréssel együtt és a domain, akkor jöhet az FTP kliens. Ez egy fájlkezelő, amin keresztül a weboldal fájljait a saját számítógépünkről feltöltjük a webtárhelyre. FTP kliens pl. a Total Commander vagy a FileZilla. Nagyon egyszerű a használatuk és feltöltés után a weboldal máris elérhető a neten, beírva az adott webcímet. Megjegyzem, a modern weboldalakkal ezen túl még egyéb tennivalónk is akad, hiszen az adatbázist is konfigurálnunk kell, de erről részletesen tanulunk majd a webdesign tanfolyamon.

 

 


 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.