Munkakörnyezet webdesignereknek otthon | Otthoni iroda

Szabadúszó webdesignerként általában elmondható, hogy otthon, kötetlen munkaidőben dolgozunk. Azonban nem mindegy, hogy milyen az a környezet, milyen segédeszközeink vannak, amik megkönnyíthetik a munkánkat. Most saját tapasztalatból merítve összeszedtem néhány hasznos tanácsot. Persze nem mindenkinél oldható meg minden, de akár 1-1 pont is jó tipp lehet. : )

  

1. Saját iroda

Szerencsés esetben van az otthonunkban egy saját irodánk, egy külön helyiség. Nem kell túl nagy és jó, ha van természetes fény. Ha van rá lehetőségetek, akkor mindenképpen célszerű valahogy kialakítani egy külön szobát az irodának, hogy ne a nappali vagy a háló legyen tele a dolgainkkal. Jó, ha az ember a nap végén csak bezárja az ajtót és eltűnt a “munkahely”. : ) Ha végképp nincs egy szoba ilyen célra, elég egy sarok is, térelválasztóval vagy lapfüggönnyel leválasztva a nappaliból/ hálóból, vagy bármely szimpatikus helyiségből. Végső soron még egy zárható szekrény is megteszi, figyeld csak ezeket az ötleteket:

 

mini iroda

 

mini iroda

 

 

2. Berendezés

Célszerű úgy kialakítani a berendezést is, hogy nagy asztalfelület legyen és sok-sok tároló, fiókok, polc. A nagy asztalfelület jól jön a tervezés és esetleges papírmunka miatt, de alap esetben egy jó íróasztal is megfelelő. Bár nem mondhatnám, hogy túl sok papírral és irattal jár ez a munka, de azért jó, ha mappákba, iratrendezőkbe rendezve tudjuk tárolni azokat. Lehet megbízónként szortírozni, vagy akár úgy is, hogy külön a szerződéseket, külön a tárhelypapírokat, jelszavakat, stb…

A berendezés fontos része a jó irodaszék is. Bár nem tűnik fontosnak, és úgy gondolod, felesleges, de én mindenképpen javaslom, hiszen naponta 8-12 órát is ülnöd kell akár. Nagyon nem mindegy, hogy azt egy jó irodaszékben, vagy az ebédlő székén töltöd.

 

Az IKEA honlapján remek ötleteket kaphatsz az otthoni iroda berendezéséhez, akár kevéske költségvetésből akarod kihozni, akár a maximumra törekszel.

 

otthoni iroda

 

 

3. Számítógép

Használhatunk normál, asztali gépet, de lehet laptopot is használni. A legideálisabb ha van asztali gép és van mellette egy laptop is, ha mindenképpen szükség van rá, tudjuk azt is használni például ha ügyfélhez kell kimennünk. A számítógépet érdemes szakemberrel összerakatni, így biztos, hogy a szükséges igényeknek teljesen megfelel majd a rendszer. A szakembernek el kell mondani, mire fogod használni, milyen programokat fogsz rajta futtatni. A legnagyobb teljesítményt a grafikai és játék programok igénylik, főleg ha például egyszerre futtatod a Photoshopot, az Illustratort, a netet és még 1-2 más programot. Ezt bizony bírnia kell a gépnek. Ehhez jó RAM (min. 4- 6 GB) és megfelelő videókártya szükséges. Az asztali gépek azért is jobbak, mert könnyen cserélhetőek az egyes elemek és többnyire bővíthető is bármikor a mindenkori technikai követelményeknek megfelelően.

 

Jó ha van legalább két meghajtód (vagy egy merevlemez, két partícióra osztva), egy DVD íród és jó nagy memóriád. Esetleg egy külső merevlemezt is be lehet szerezni később és időnként arra kimenteni a munkáinkat, vagy archiválni a régebbi ügyfeleknek készített munkákat.

A számítógép fontos eleme a monitor is. Ebből számtalan méret létezik, én javaslom egy nagyobb, mondjuk 1680*1050-es, jobb monitor beszerzését. Jobb a “szélesvásznú” monitor, mert ha azon tervezel akkor látod az oldalsó részeket is, míg ha normál monitort használsz, azt nem látod, így lehet, hogy rossz háttérméretet használsz. Amit Te jónak látsz, másnál rosszul jelenhet meg.

A grafikai programoknál is jól jön a nagyobb monitor főleg, ha apróbb részletekkel is kell dolgozni.

 

 

4. Egyéb eszközök

Nyomtató: Természetesen jó ha van egy nyomtatód, főleg ha színes, továbbá másol és szkennel is. Ez utóbbi funkciókkal ellátott nyomtatókat multifunkciós készüléknek is nevezik. Ebből nem szükséges nagyon drágát venni. Például egy HP Deskjet 1050-es nyomtatót ami nyomtat, másol és szkennel is, akciósan akár kb. 10.000-ért is meg lehet venni. A hipermarketek akciós újságjaiban érdemes keresgélni.

Digitális rajztábla: Szintén nem szükséges, de jó ha van. Én nem használom folyamatosan, inkább csak akkor, ha valamilyen aprólékosabb munkát kell csinálni, mert akkor jól jön a precízebb vonalvezetés. Digitális rajztáblában a Wacom márkát ajánlom, kezdőként a Bamboo termékcsaládjuk megteszi és elérhető árban is kapható.

Táblagép: szintén jó, ha van a háznál.  Nagyobb felület mint egy mobil, így jobban használható netezésre, levelezésre bárhol, bármikor. OP rendszertől függően sok hasznos applikáció is használható ami megkönnyíti a munkánkat. Nem beszélve a jelenleg olyan divatos responsive webdesign megjelenésének csekkolásáról. : )

Fali tábla: Nekem két táblám is van, egy parafa tábla, ami tele van fontos jegyzetekkel (így legalább nem az asztalon vannak szanaszét ) és egy filccel írható tábla. Ez utóbbit arra használom, hogy egyrészt a folyamatban lévő munkákat felírom rá, másrészt az ötleteimet gyűjtöm rajta, például a blogbejegyzések témáira. A webdesignsuli irodában (amit januárban újítottunk fel- képek majd hamarosan) egy mágneses tábla is helyet kapott. Photoshopnak álcázott mágnesekkel rögzítjük rá a dokumentumokat, nézd csak: : )

 

DSC_0025-med

  

 


 

Remélem, hasznos volt a bejegyzésünk és Te is látod már, hogy egy otthoni iroda kialakítása nem feltétlenül nagy költségvetés, vagy sok hely kérdése, sokkal inkább kreatív kihívás. Sok sikert és örömöt hozzá! : )

 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.