A következő tanfolyam indul

2019. november 14.

Skandináv design – ötletek, inspirációk

Hallottál már róla? Bejegyzésünkben a skandináv designt járjuk körül, inspiráló példák társaságában. 🙂

Először is: mi is az a „skandináv”?

A skandináv design az északi országokhoz, azaz Dániához, Norvégiához, Svédországhoz, valamint Finnországhoz és Izlandhoz kapcsolódik. Ez az 1950-es években kibontakozó design stílust az egyszerűség, a minimalizmus jellemzi, ugyanakkor a funkcionalitás szolgálatában is áll. Elve: a szépség, az esztétikus megjelenés, valamint a minimalizmus és a funkcionalitás nem zárja ki egymást, nem megy egyik a másik rovására, kölcsönösen együtt tudnak működni. A skandináv design stílus tehát az egyszerűség-esztétika-funkció triumvirátusa köré épül.

 

Eredete, érdekesség:

A II. világháborút követően a designerek próbáltak egyszerű, ugyanakkor jól kinéző, és mindeközben még jól is funkcionáló tárgyakat, belső tereket létrehozni, tehát egyszerű, de mégis egyszerre vonzó és praktikus darabokat kínálni, melyek a tömegek számára is elérhetőek, nem csak a gazdagok számára.

Ezt a designt a formatervezés demokratizálásának is nevezik.

 

A skandináv design stílusban megalkotott kompozíciókban (legyen ez akár grafikai munka, akár lakberendezés), tehát nincsenek részletgazdag illusztrációk, összetett színpaletták, minden alkotóelem egyszerű és egyértelmű, a „kevesebb több” elve érvényesül, a lényeget ragadja meg.

 

Nézzük meg közelebbről is a skandináv design jellemzőit, szemrevaló példákkal együtt!

Egyszerűség – letisztultság – minimalizmus

A skandináv design kulcsszava az egyszerűség, mellyel szorosan együtt jár a letisztultság és a minimalizmus.

  • letisztult, sima vonalak, egyszerű formák, kifinomult alakzatok
  • sok fehér üres tér (whitespace) alkalmazása
  • egyszerű, talpatlan betűtípusok
  • tiszta, visszafogott színek

A skandináv design stílusban készült alkotások tehát az egyszerűség-letisztultság-minimalizmus jegyében vannak megkomponálva. Nincsenek komplex, összetett elemek, apró részletek, amelyek megzavarnák az adott kompozíció egyszerű, letisztult, minimál megjelenését, látványát, összképét.

skandinav-1

 

Szemmel láthatóan a „kevesebb több” elve érvényesül. Kevés alkotóelem, sok whitespace alkalmazása, szabályos elrendezések, precíz kidolgozás.

skandinav-szabalyos

 

A sok fehér tér alkalmazásával a világos koncepciót is biztosítják.

(A sötét telek, a kevés természetes fény arra ösztönözték az északi designereket, hogy a fényt, a világosságot mindenhova becsempésszék.)

 skandinav-2

 

A szabályos, geometrikus formák is gyakran visszaköszönnek.

skandinav-geometrikus1

skandinav-geometrikus2

 

 

Természet

Páratlan természeti környezet jellemzi ezeket az északi országokat, nem csoda, hogy a természet és annak szépsége kiemelkedő és visszatérő design elem a grafikai munkákban is. Jellemző díszítő elemként kerülnek előtérbe az erdő, fák, fenyőfák inspirálta alakzatok, mintázatok, növénymotívumok, organikus textúrák, melyeket szintén az egyszerűség jellemez.

 skandinav-termeszet

skandinav-noveny

skandinav-textura

 

Színek

Ehhez a visszafogott stílushoz természetesen a visszafogott színek passzolnak. A skandináv design alapvetően semleges színekkel dolgozik, a fehér, a krémszín, a szürke és az égszínkék könnyed, légies árnyalataival, ugyanakkor néhány sötétebb, természetből eredő szín is fel-feltűnik a palettán, melyek fenntartják ezen eltérő tónusú színárnyalatok egyensúlyát. A skandináv design színpalettája éppen ezért ennyire egyedi: olyan színeket tudsz összetársítani, melyeket alapvetően nem párosítanál össze, a végeredmény mégis szemrevaló lesz.

skandinav-szin1

skandinav-szin2

skandinav-szin3

 

 

Betűtípusok

Az egyszerűséghez, minimalizmushoz természetesen az egyszerű, minimál talpatlan betűtípusok dukálnak. A feliratoknak, szövegnek is a letisztultságot kell sugározniuk, nem zavarhatják meg kompozíció letisztult összképét.

 skandinav-betu1

skandinav-betu2

skandinav-betu3

 

 

A skandináv stílus, és annak jellemző jegyei sok területen visszaköszönnek:

Arculattervezés

 skanidnav-arculat

skandinav-arculat2

skandinav-arculat3

 

Webdesign

skandinav-webdesign

 

Lakberendezés

Egyszerű, letisztult formák és felületek, világos terek, sok fény (a lámpák egyúttal hangulatfokozóként is funkcionálnak), natúr alapanyagok (pl. fa padló, mely szintén világos), természetes/természetközeli anyagok (pl. báránybőr, gyapjútakaró, melyek melegséget, kényelmet sugároznak, és még vizuális textúraként, design elemként is funkcionálnak a térben)

skandinav-lakberendezes1

skandinav-lakberendezes2

skandinav-lakberendezes3

skandinav-lakberendezes4

 

Gyerektéma

skandinav-gyerek1

skandinav-gyerek2

 

Esküvő

skandinav-eskuvo1

skandinav-eskuvo2

 

Divat

skandinav-divat

 

Egyéb hangulatfokozók 🙂

skandinav-dekor2

skandinav-dekor3

skandinav-dekor4

sknadinav-dekor1

 

 

Számos remek alkotás – akár arculat, akár webdesign, akár grafikai munka is – születhet skandináv design stílusban. 🙂

Alkotásra fel!

Hozzászólások