Színek a webdesignban

A webdesignerek és grafikusok legjobb és egyben talán legfontosabb “barátai” a színek. Egy weboldal, logó színvilága nem csak egyben fő arculati elem, hanem üzenetet is hordozhat.

 

Nézzük, mit üzennek a színek…

Például a zöld szín utalás lehet a természetre, nyugalmat, harmóniát áraszt, a kék frissességet is áraszthat, de sötétebb klasszikusabb árnyalatai a tudást sugallják. A piros lehet a szerelem, szenvedély színe és ugyanakkor figyelemfelkeltő is, a fehér a tisztaság, ártatlanság szimbóluma de a feketéhez hasonlóan  luxussal, eleganciával is párosulhat. Mint látjuk az arculati szín megválasztásakor tudatalatti üzenetet is közvetítünk magunkról, a cégünkről, termékünkről, ezért érdemes nagyon odafigyelni a kiválasztásakor, mert akár egy szín 2 árnyalata is teljesen mást közvetíthet. Természetesen mint gyakorlatilag minden területen, a webdesignban is megvannak a trendi színek, színpárok. Például minden évben vannak ún. divatszínek, amiket a Pantone választ ki több tényező figyelembevételével?

 

 

Íme a 2014 tavaszi színtrendek előrevetítése a Pantone színskála szerint:

 

 

 

A Pantone megválasztja minden évben az Év színét is. Ez a szín 2013-ban az Emerald zöld volt, 2014-ben pedig a Radiant Orchid.

 

2014 év színe a Pantone szerint

 

 

 

De nem csak a Pantone oldalán találhattok segítséget a megfelelő színek kiválasztásához. Íme néhány remek oldal, amiknek ott a helye a kedvencek között:

 

 

1.  Colourlovers

Az oldalon készíthetsz saját magad is színpalettát, akár egy adott képről is “leszedheted” a színeket, válogathatsz mások által készített paletták közül, készíthetsz egyedi patternt vagy a már meglévő patterneket színezheted a saját színeiddel.

 

 

2.  Adobe Kuler

Színskálákat állíthatunk össze, sőt az egyéni beállításokon túl segít is nekünk, pl. beállíthatjuk, hogy monokróm színeket, komplementer színeket vagy árnyalatokat… szeretnénk látni.

 

 

3. Colourcode

Az Adobe Kulerhez nagyon hasonló kis oldal hasonló lehetőségekkel. Amit személy szerint nagyon szeretek benne, hogy nagy felületen – teljes képernyőn – láthatom a kiválasztott színeket, így jobban segít vizualizálni a kívánt eredményt.

 

 

4. DesignSeeds

Az elmaradhatatlan kedvencünk. : ) Itt nem nem Te készíthetsz színpalettát, hanem kész palettákat találhatsz amiket csodás fotókból készítettek. Gyönyörű képek – gyönyörű paletták. : ) Szóval ha nincs ötleted egy logóhoz, weboldalhoz stb, akkor nézz szét itt és inspirálódj!

 

 

5. Webcolourdata

Egy kis kakukktojás. : ) Ezen az oldalon más weboldalak színeit elemezheted. Egyszerűen beírod a Neked tetsző oldal URL-jét és pár pillanat után elemzi az oldalon használt összes színt, elkészíti a színpalettát belőle megadja a hexakódokat.

  

  


 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.