Tipográfia trend 2014

A múlt heti bejegyzésben írtunk a 2014-es év webdesign trendjeiről, most pedig leszűkítve a témát a tipográfiai trendekről olvashattok egy összefoglalót.

  

De mi is az a tipográfia?

A tipográfia a betűk, a szöveg beállításának a művészete. Magában foglalja a szöveg elhelyezését, méretét, tagolását, betűtípusát és minden egyéb paraméter kezelését ami a szöveg megjelenítéséhez kapcsolódik.

Azonban tipográfia nemcsak papír alapon létezik, hanem weben is, hiszen ott is szöveg van, amit az emberek elolvasnak. A webdesign-nak nagyon fontos eleme a tipográfia, hiszen a webdesign lényege a tartalom megfelelő tálalása, amivel segítünk az oldalon tartani az odalátogatókat és így vevőket, partnereket tudunk szerezni. Ebben azonban nem csak a képeknek, webergonómiának, tartalomnak és a színeknek van szerepe (ez utóbbiról itt olvashattok), hanem a tipográfiának is. Egy jól megválasztott font (betűtípus) teljesen egyedi hangulatot tud kölcsönözni az oldalnak.

 

Ne feledd! A tipográfia mint látvány hamarabb gyakorol hatást az olvasóra, mint maga a szöveg, a tartalom.

  

 

Nézzük most mik lesznek a tipográfiai trendek 2014-ben!

 

 

Handwritten fonts – Kézírás jellegű fontok

 

 

 

A mai világban, ahol minden a közösségi médiákon keresztül zajlik, minden mozdulatukat, tevékenységüket publikálják az emberek,  ahol minden olyan futószalagszerű és tömegjellegű, ott valahogy be kell csempészni az egyediséget, a személyiséget. Ennek kiváló eszköze a handwritten font, vagyis a kézírás jellegű fontok használata. Ezek lehetnek ténylegesen egyszerű kézírás fontok, vagy már-már rajzolt, akár skicc-szerű fontok, vastag duci, vagy elnyújtott keskeny betűk.

 

Íme néhány hely, ahol szuper jó handwritten fontokat találhattok:

http://blog.spoongraphics.co.uk/freebies/30-free-handwriting-fonts-every-designer-should-own

http://www.1001fonts.com/handwritten+script-fonts.html

http://www.fontspace.com/category/handwritten

 

 

Flat Design Tipográfia

 

 

 

A Flat designról már beszéltünk múlt heti Webdesign trendek 2014 bejegyzésben. Mint ott is írtuk, a Flat design lényege gyakorlatilag – ahogy a neve is mutatja (“lapos” design), –  hogy elhagy minden külcsínt és effektet mint a vetett árnyék, színátmenetek, ragyogás effektek, stb. Nem térbeli megjelenítésre törekszik, hanem szó szerint lapos. Egy teljesen letisztult, színeket és tipográfiát előtérbe helyező irányzat. A grafika is nagyon kezdetleges jellegű.

A Flat fontokra jellemző, hogy letisztultak, általában egyszerű vonalúak, könnyen olvashatóak.

  

Itt találhattok ilyen Flat fontokat:

http://www.hongkiat.com/blog/flat-design-free-fonts/

http://smashinghub.com/free-fonts-for-flat-design.htm

 

 

Mix & Match tipográfia – a fontok profi keverése

Szintén írtunk erről a 2014-es webdesign trendekről szóló cikkünkben. A lényege a különböző fonttípusok és fontok mesteri keverése úgy, hogy a végeredmény egy kompakt, egységes kép legyen.

Igen ám, de hogyan keverjük úgy a fontokat, hogy az eredmény ne egy nagy katyvasz legyen? Hogy csinálják a profik?

1. Először is jó, ha tisztában vagy a tipográfiai alapokkal. Hogy mik a legfontosabb betűtípus családok: pl. talpas (serif), talpatlan (sans serif). Aztán vannak például írott (script) típusok, ezen belül lehetnek további típusok. (handwritten, school, calligraphy…)

2. Hogyan válogassuk a fontokat össze? Alaphelyzetben az az általános elfogadott szabály, hogy maximum 3 típust használjunk és az írott keverhető a talpas vagy talpatlan fonttal, de a hármat együtt már ne használjuk. Nos azért ezeket a szabályokat is meg lehet szegni, ha jól csináljuk.

 

Nézd csak:

 

 

 

Azonban nemcsak a fontcsaládokkal, font típusokkal lehet játszani, hanem a méretekkel, a betűközökkel, illetve azzal is, hogy egy adott fontot normal (normál), bold (vastag), italic (dőlt) módban használunk. Sőt nyújthatjuk, lapíthatjuk, vagy azzal is variálhatunk, hogy NAGYBETŰVEL ÍRUNK (verzál) vagy kicsivel. : ) … stb.

 

 

Nagy betűk

Ez egyrészt takarja azt, hogy az normál szövegnél sem a 11-12-es betűméretet használjuk, hanem nagyobb méreteket. (És nem csak Arial, Times New Roman és társait használjuk a kitöltő szövegeknél, hanem bármilyen egyedi Google webfontot.) Fontos a jól olvashatóság és az átláthatóság.

Másrészről nagy fontokat használhatunk kiemeléseknél is például egy főoldali Slidernél, vagy képnél, mint azt a fenti példa is mutatja.

 

 

Ikon fontok

 

 

 

Az ikonok használata pár éve – főleg a közösségi média megjelenése óta – már elterjedt, megjelentek az ikon fontok. Mikor elkezdték gyártani a vektoros ikonokat, lehetővé vált azok fontként való felhasználása, és így gyakorlatilag ugyanazokat a színeket, effekteket alkalmazhatjuk rájuk, mint a normál fontokra.

 

Itt találhattok pár letöltőhelyet:

http://sixrevisions.com/resources/free-icon-fonts/

http://webdesignledger.com/freebies/10-super-useful-free-icon-font-sets

http://speckyboy.com/2013/02/20/free-icon-font-sets/

 

 


 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.