A következő tanfolyam indul

2019. szeptember 19.

Watercolour effekt, azaz vízfesték hatás

Mára újra divatba jött az úgynevezett Watercolour hatás vagy effekt. Ez mint ahogy a neve is mutatja, egy vízfesték hatás, amit többféle módszerrel érhetünk el, például watercolour hátterek, textúrák, ecsetek, fontok használatával.

Ezt a hatást előszeretettel használják a shabby chic és vintage stílus kedvelői, de modern formában is megjelenik azért. ( Sőt ami számomra nagyon meglepő, például tetoválásoknál is igen népszerű kezd lenni ez a stílus. 🙂 )

A Watrcolour effektre jellemzőek a finom, pasztellesebb színek, kellemes tónusok, az elmosódott körvonalak és ecsetvonások, a finom átlátszóság. Vízfesték hatást használhatunk gyakorlatilag bárhol. Weboldal elemeként, grafikai elemként, logóban, egyszerű textúraként, ecsetmintázatú fontok segítségével tipográfiai elemként.

Egy tutorial segítségével, most készítsünk egy watercolour posztert

watercolour poster mockup

1. Photoshopban nyissunk meg egy 600*800 pixel méretű, 72dpi felbontású, új álló dokumentumot. (Ez a méret webre, pl. blogra illusztrációnak lesz megfelelő. Ha nyomtatni szeretnéd, akkor A4- es méret, 300dpi felbontás az ideális.)

Válasszunk ki az ecsetkészletünkből egy nekünk tetsző ecsetet, majd nyissuk meg az ecsetek panelt. (Ennek a cikknek a végén találsz linket, ahonnan a watercolour hatás eléréséhez szükséges ecseteket tölthetsz le. Az ecsetek telepítéséhez/betöltéséhez segítség itt. ) Itt állítsuk be az ecset méretét, az ecset közt, illetve majd az alakzat dinamikájánál az ecset méretének és szögének vibrálását. Alul láthatjuk is, hogy a köz növelésére az ecsetlenyomatok közti távolság nő meg, a méret dinamikájának növelésével az ecsetek méretei lesznek különbözőek, mig a szög vibrálásával az ecsetlenyomatok irányai változnak. Erre azért van szükség, mert alap esetben ha ezeket nem állítjuk át, akkor ha egymás után több lenyomatot is készítünk, akkor azok egyformák lesznek, ha viszont így állítjuk be az ecsetpanelen az ecsetet, akkor minden nyomat más irányú és méretű lesz, így nem kell minden ecsetlenyomatnál ezt külön külön állítani, ha ilyen összevissza hatást szeretnénk elérni. Itt láthatjátok, hogy megnőtt a távolság az ecsetek közt:

step1

Itt már látható, hogy a méretek és az irányok is mások lettek:

step2

2.Több rétegben többféle ecsettel és több, hasonló, pasztelles árnyalatú színnel fessük be a dokumentum teljes felületét:

step3

Használjunk több különböző ecsetet:

step4

3. Amikor a háttérrel készen vagyunk, nyissunk meg egy nekünk tetsző képet. Én most egy cseresznyevirágot ábrázoló képet választottam. A képet húzzuk át a dokumentumunkra, új rétegre, majd méretezzük a megfelelő méretűre CTRL+T- vel, a Shift lenyomva tartása mellett:

step5

Ezután a virág képének rétegén állva hozzáadunk egy színezet/telítettség korrekciós réteget. A réteget vágómaszkkal hozzáadjuk a virág rétegéhez (alt-ot nyomva tartva a két réteg közé vezetem az egeret és mikor átvált az egér egy kis fehér négyzetté mellette nyíllal, akkor kattintok. Így készítünk vágómaszkot. A vágómaszk lényege, hogy csak az alatta lévő rétegre hat, azaz amihez kapcsolva van) Vegyük le teljesen a telítettséget, így a kép fekete-fehér lesz:

step6

Ezután egy újabb, “szintek” korrekciós réteget, adunk vágómaszkként a virág képéhez (ha több ilyen réteget szeretnénk, akkor értelemszerűen az utolsó vágómaszk réteg és hozzákapcsolni kívánt réteg közé kattintunk alt-tal. A fekete és közép tónusokat húzzuk a fehér irányába, hogy a kép minél kontrasztosabb legyen.

step7

Most változtassuk meg a virág rétegén állva a keverési módot. Ebben az esetben én a raszter módot választom:

step8

4. Egy kicsit mégis vissza veszek a telítettségen, így a virág belső részén egy kicsit erősebb lesz a szín:

step9

5. Következő lépésként nyissuk meg a virág rétegén állva a Szűrő/Szűrőgaléria menüpontot. Ekkor a képünk egy új ablakban nyílik meg, ahol megnézhetjük, hogy a különböző szűrők hogy változtatják meg a képet. Válasszuk a Művészi/Száraz ecset szűrőt és az alábbi beállításokat. Ezután OK-kal mentsük a módosítást. (Figyelem, a mentés után a módosítások nem változtathatóak csak visszavonással!)

step10

Ilyen lesz az eredmény:

step11

6. Készítsük el a feliratot. Én most a Chiller nevű fontot használtam az alap felirathoz.

step12

Hogy érdekesebb legyen az összhatás, a LOVE és LIVE feliratokat megkettőztem, majd Tamoro Script fontot használva fekete színnel kiemelem azt.

Hogy a fehér felirat és a fekete kontraszt is jobban érvényesüljön az ecsethátterek rétege fölé állva megint egy korrekciós réteget teszek be, mégpedig Színezett/telítettséget, melyen a színezetet kicsit pinkesebb árnyalatúra módosítom. Most nem kell vágómaszkkal a réteghez adni ezt a korrekciós réteget, mert pont azt szeretném, hogy az alatta lévő összes ecsetháttér rétegre hasson.

step13

7. Még egy utolsó lépésként a virág rétegre teszek egy maszkot, fehérrel töltöm ki a maszk rétegét és fekete ecsettel (szintén vízfesték jellegű ecset) a maszkra festve kicsit tompítom a virág szirmainak szélét:

step14

 

És ezzel készen is vagyunk, íme az eredmény:

watercolour poster mockup

 

Vízfesték jellegű ecsetek:

http://speckyboy.com/2011/05/05/38-watercolor-photoshop-brush-sets-950-brushes/

Vízfesték jellegű további fontok:

http://www.urbanfonts.com/fonts/brush-fonts.htm

http://www.dafont.com/theme.php?cat=604

 

Hozzászólások

 • Fné Ildikó

  Szia Barbi!

  Ez fantasztikusan szép, nagyon tetszik! De a végére érve csalódtam! Hogyan állítottad a fal mellé? Hisz ez dobja fel , ez teszi látványossá az egészet!
  Leírnád hogyan készítetted?!!!

  Köszönöm!

  Üdvözlettel: Ildikó

  • Cziráki Barbara

   Kedves Ildikó!

   🙂 A varázsszó: mockup 🙂 Google a barátod, keress rá és meglátod 🙂
   Örülök, hogy tetszik a poszter 🙂

   Köszönettel és üdvözlettel,
   Cziráki Barbara

   • Fné Ildikó

    Kedves Barbi!

    Köszönöm válaszod.
    A karácsonyi fotókönyv is jó ötlet, el is készítem!
    Köszönöm Neked az egész évi hírleveleid, köszönöm, hogy önzetlenül megosztod másokkal tudásod!
    Kívánok boldog karácsonyt és boldog új évet sok-sok sikerrel!

    Szeretettel: Ildikó

   • Junior

    I can’t see the illustrations and I tried in IE, Firefox and Google Chrome. Is there a prloebm with my computer or are have the links disappeared into internet limbo? I’d love to see the illustrations as you describe what you’re doing. I absolutely LOVE your work and wish we had the money for me to buy out your store!

 • Gábor Havasi

  Köszönöm az eddigit 🙂 Sokat tanultam Tőled!