A következő tanfolyam indul

2017. október 19.
caryn_display2-f

Készítsünk kreatív önéletrajzot!

Amikor megpályázunk egy állást, akkor az egyik legfontosabb eleme a pályázatnak az önéletrajz. Ez hatványozottan igaz egy kreatív munkapozíció esetén, hiszen így egyből megmutathatjuk, mennyire kreatívak vagyunk és jó benyomást kelthetünk, valamint tutira ki fogunk tűnni a többi jelentkező közül. Azonban mindenképpen meg kell találni az egyensúlyt a leendő munkahely és a lehetőségeink között, hiszen nem minden munkához, munkahelyhez illik egy egyedi, trendi önéletrajz. Úgy gondolom, hogy azért kicsit lehetünk merészek és bátran használhatunk egy letisztult, kifinomult designt ami azért mégiscsak “más”.

Amennyiben Te is szeretnél egy kreatív és professzionális önéletrajzot magadnak, nézd át az alábbi tanácsainkat.

1. Tagoljuk az információkat

Az egyik legjobb módja bemutatni az információkat és biztosítani, hogy a munkaadók számára könnyen olvasható és átlátható legyen az önéletrajz, ha oszlopokba, egységekbe rendezzük a leírtakat. A tagolás segítségével egyértelműen elkülöníthetjük a különböző jellegű infókat, mint az elérhetőségét, az oktatás és a szakmai tapasztalat.

olivia_two2-f

2. Az információ egyértelmű vizuális hierarchiája

Ha a potenciális munkáltató megkapja az önéletrajzod, nagy eséllyel csak egy pillantást vet rá. Ahhoz, hogy ne kerülje el a figyelmét, a legrelevánsabb infók és a közelmúlt tapasztalatai feljebb és láthatóbb helyen legyenek, mint a kevésbé fontos információk

 

dakotatwo2-f

 3.  Használj letisztult fontokat

Kreatív emberként bennünk van a kisördög, hogy igazán kifejezzük a személyiségünket designos, szórakoztató és díszített betűtípusok használatával. Ne tegyük, vagy csínjával tegyük. Törekedjünk arra, hogy tiszta és könnyen olvasható betűtípusokat alkalmazzunk az önéletrajzban, mert így a potenciális munkaadó könnyen olvashatja és nem utolsó sorban professzionális hatást kelt.
madison_display2-f
Ha mégis szeretnél valami különleges fontot használni, akkor használd például csak a nevednél.
fancy-resume-template-f

4. Használj színeket, de csak mértékkel

Csábító lehet, hogy kreativitásunkat sok színnel fejezzük ki az önéletrajzban. Azonban itt is érvényes a “kevesebb néha több” elmélet. Következetesen használjunk színösszeállítást, két vagy legfeljebb három színt. Olyanokat, melyek együtt szépen harmonizálnak és melyek azért megmutatják a személyiségünket, anélkül, hogy zavaróak lennének. Használjuk a színeket kiemelésekre, a különböző egységek elválasztására.
Használjunk egy színt:
aplji6-f
Egy szín több árnyalatát:
emma-f
Vagy több színt:
amy_leaves2_1-f

5. Emeld ki a képességeidet

Ma már nem feltétlenül a végzettség és a korábbi munkahelyek a legfontosabb tényezők, hiszen sokan vagyunk, akik nem a valós végzett szakmájukban dolgoznak, így annak nem sok hasznát veszik egy önéletrajzban. Ezért fontos a valós képességein feltüntetése. Ez lehet kiemeléssel vagy ami ma nagyon trendi, különböző grafikonokkal, infógrafikai megoldásokkal.
marcele_cover-f

6. Használj profi fotót

Ahhoz, hogy igazán személyessé és bizalmat sugallóvá tegyük az önéletrajzunkat használjunk fotót. De ne egy családi képből kivágott képet, vagy egy 10 éves igazolványképet! Fektessünk bele annyi időt és pénzt, hogy csináltassunk profi képet magunkról.
caryn_display2-f

7. Használj bátran ikonokat kiemelésekre

Igazán trendi a flat design és ezzel együtt az ikonok használata is. Te is bátran használd őket akár a kapcsolati adatoknál, vagy a különböző egységek elkülönítésére.
mockup-1st-page-f
A blogban példaként mutatott önéletrajz minták mind megvásárolhatóak a CreativeMarket weboldalán, de természetesen mi magunk is készíthetünk hasonlókat Photoshopban egy kis gyakorlással :)

Hozzászólások