2020 színe – klasszikus kék

Az 1950-es években alapított színdiktátor, a Pantone 2020-ra is meghatározta az év színét, mely az időtlen, egyszerűségében is elegáns klasszikus kék.

                  

          

           

A Pantone így “vall” a klasszikus kékről:

 

Az alkonyatkori éghez hasonló Classic Blue visszaadja azt a bizalmat, hitet, állandóságot és védelmet, amelyre mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy erős alapokra építkezhessünk az új évtizedben.

Ennek van a legmélyebb hatása a lelkünkre. Ha a nemzetközi visszajelzéseket nézzük, az emberek a világ minden tájáról ugyanúgy reagálnak erre a színre. Ez a szürkés sötétkék azt jelzi, hogy lemegy a nap és itt az ideje visszavonulni, csendességre int. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek kötődnek ehhez a színhez: a stabilitás és a folytonosság érzetét adja. Minden nap 24 órából áll. Tudjuk, hogy reggel világosabb lesz és este pedig sötétebb. Szóval az éjszakára való felkészülés jelenik meg ebben az árnyalatban.

                

             

 

Míg 2019 színe a Living Coral “élénkítő és életigenlő” volt, addig a 2020-as kék “a béke és a nyugalom érzetét kelti, menedéket kínálva az emberi szellemnek”.

Színelméletből már ismerhetjük, hogy a színek jelentésekkel bírnak, üzeneteket hordoznak. A kék szín a tudás, a kommunikáció, a megbízhatóság, továbbá a nyugalom színe.

            

             

A KLASSZIKUS KÉK HÍVÓSZAVAI

időtlen

megbízhatóság, stabilitás

béke, nyugalom

lelki nyugalom, befelé fordulás, menedék, önellenőrzés

tisztaság

gondolkodás, gondolatok megszületésének elősegítése,  tudás, koncentráció (a rohamtempóban fejlődő technológiával szembeni védelem)

            

              

KLASSZIKUS KÉK SZÍNPALETTÁK

A kék árnyalat igazán sokoldalú, remekül kombinálható egyéb színekkel, szemrevaló színkombinációk, színpaletták születnek, melyek eltérő hangulatot közvetítenek.

                       

              

                 

                  

            

              

INSPIRÁCIÓK

A divatvilágban, a szépségiparban, az építészetben, a lakberendezésben, és nem mellesleg a design világában, arculatokban egyaránt visszaköszön az év színe.

              

              

            

           

              

            

                 

             

             

             

           

 


          

Hogy tetszik az év színe, a klasszikus kék? : )
Melyik munkádban fogod először alkalmazni?  : )

      

          

Illusztrációk forrása: Pantone, Designseeds, Pinterest

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.