2022 színe – Very Peri

A Pantone Intézet már 23 éve minden évben új színek után “kutat a világban”, hogy kiválassza az aktuális év színét. Bejegyzésünkben be is mutatjuk, körbejárjuk a 2022-es év színét, a Very Peri, azaz a halvány liláskék/kékeslila árnyalatot.

A színdiktátorok évről évre meghatározzák azt a színt, amely véleményük szerint leginkább kapcsolódik az aktuális helyzethez, visszaadja az adott körülményeket, az életünk ezen szakaszára jellemző fontos dolgokat, reagál arra, ami jelenleg globálisan zajlik a világban, a kultúrában. 

A 2021-es év színpárosa, az ultimate gray és az illuminating, azaz az élénk napsárga színeket követően ezúttal egyetlen színre esett a Pantone választása.

Míg a tavalyi szürke és a sárga szín a bátorító erőt és a remény üzenetét szimbolizálja, hordozza magában, addig az idei év színe a jelen globális kor szellemét és az általunk átélt átalakulást jelképezi, valamint vidám, örömteli hozzáállást és dinamikus jelenlétet mutat, amely bátor kreativitásra és fantáziadús kifejezésmódra ösztönöz. 2022 színe a vörös árnyalattal “átitatott” kék, amely a kék nyugalmát ötvözi a piros energiájával.

Ez a halvány lilás-kékes tónus azért is olyan különleges, mivel ez az első olyan alkalom, hogy a Pantone egy konkrét színt “gyártott”, “készített”, ahelyett, hogy az eddigi meglévő archívumban szereplő színek közül választott volna. 

Nagyon fontos volt számunkra, hogy új színt dolgozzunk ki, mert most egy nagyon új elképzelésünk van a világról.

Szó szerint ez a legboldogabb és legmelegebb az összes kék árnyalat közül.

 

– így fogalmazott Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet igazgatója.

A Pantone alelnöke, Laurie Pressman kiemelte, hogy a hosszú ideje tartó világjárvány nagymértékben befolyásolta az egész világot, az emberek életét, akiknek számtalan kihívással kellett szembenézniük, ezért véleménye szerint: ami átsegítheti őket ezen az időszakon, az a kíváncsiság.

“A kíváncsiság az, ami segít az embereknek átvészelni ezeket a nehéz időket. Amit bátor kreativitásnak neveznénk.”

Ahogyan minden évben, az év színe természetesen a dizájn mellett különféle papírtermékeken, a divat és a lakberendezés világában is jelen van.


INSPIRÁCIÓK

“VERI PERI” SZÍNVILÁGHOZ


Te is belecsempészed az év színét a kreatív alkotásaidba? 

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.