Alapbeállítások WordPress weboldalon – Te elvégzed ezeket?

Ahogyan a legtöbb programot, de akár egy e-mail fiókot vagy egy közösségi oldalt is az alapbeállítások megadásával kell használatba vennünk, úgy egy weboldal esetében sincs ez másként. Fontos, hogy már az elején lefektessük az alapokat, így a továbbiakban zavartalanul dolgozhatunk, használhatjuk, szerkeszthetjük az adott felületet.

 

WordPress tartalomkezelő rendszer/ honlapmotor által hajtott weboldalak is számos alapbeállítást „követelnek”, most ezeket vesszük sorra.

Miután telepítettük a WordPresst és a telepítés nevű ablakban megadtuk az oldalra való belépéshez szükséges és egyéb adatokat (honlap neve, felhasználónév és jelszó, e-mail cím), a WP honlap adminfelületén landolunk. Igazi kincsesbánya, már ami a beállítási lehetőségeket illeti. : ) Menjünk is a bal oldalon található menüsáv Beállítások nevű pontjára, ezen belül pedig megtaláljuk a legfontosabb alapbeállítási lehetőségeket.

 

 

 Általános beállítások (Beállítások/Olvasás)

 • Honlap neve: a telepítés oldalon már megadtuk, de itt megváltoztatható
 • Honlap egysoros leírása: célszerű kulcsszavak segítségével röviden, tömören megfogalmazni, hogy milyen vállalkozás/szolgáltatás/termék weboldaláról van szó (ezt a mezőt SEO szempontból is célszerű kitölteni)
 • WordPress cím (URL): alapértelmezett (pl. http://domain.hu)
 • Honlap cím (URL): ugyanaz legyen mint a WordPress cím (probléma lehet, ha ezek eltérnek, hiszen egyik weboldalról ugrálnánk a másikra – ez a hiba elsősorban aldomaines oldalak esetében fordul elő)
 • E-mail cím: lehet a céges e-mail cím (pl. info@domain.hu), de lehet egy külön a weboldal adminjához létrehozott e-mail cím is, melyre pl. a weboldallal kapcsolatos értesítések érkeznek
 • Tagság: célszerű nem kipipálni
 • Új felhasználó alapértelmezett jogosultsága: célszerű az alapértelmezett „Feliratkozó” opciót hagyni
 • Időzóna: Budapest – kiválasztása a legördülő listából
 • Alapértelmezett dátum formátum: célszerű az első verziót (év-hónap-nap) kiválasztani
 • Idő formátum: célszerű az első verziót (óra-perc) kiválasztani
 • A hét első napja: alapértelmezett (hétfő)
 • A honlap nyelve: alapértelmezett (magyar) (ha magyar nyelvű WordPress-t telepítettünk)

 

 

Olvasási beállítások (Beállítások/Olvasás)

A kezdőoldalon jelenjen meg

 • a legutóbbi saját bejegyzések

VAGY

 • egy statikus oldal – ez lesz a főoldal/kezdőoldal

Statikus oldal kiválasztása – főoldal/kezdőoldal kiválasztása a legördülő listából

Bejegyzések oldalának kiválasztása – ha van Blog oldal a weboldal, akkor itt választhatjuk ki azt az oldalt, azaz a blog oldalt, amely összegyűjti a bejegyzéseket

(Továbbá itt tudjuk azt megadni, hogy a blog oldal mennyi bejegyzést mutasson meg egy oldalon (pl. 5 bejegyzést), valamint azt, hogy az RSS csatornában mennyi hír jelenjen meg, és hogy mi legyen az RSS csatorna tartalma.)

Keresőmotor láthatósága: Megtiltjuk a keresőmotoroknak, hogy bejárják az oldalunkat. – ha még nem éles a weboldal, mert dolgozunk rajta, akkor ajánlott kipipálni, azonban ha élesítjük a weboldalt, akkor ne felejtsük el visszavonni a pipát!

   

 

Kép/Videó beállítások (Beállítások/Médiatár)

Ajánlott minden méretet 0-ra venni, ugyanis ha meg vannak adva méretek (pl. közepes méret 300×300), akkor a WP a fotókat minden egyes méretben le fogja generálni, így nagyon sok fotó lesz, melyek sok helyet foglalnak a tárhelyen.

Tehát a Bélyegkép mérete, a Közepes méret és a Nagy méret esetében is 0-0 legyen a szélesség és a magasság értéke.

A feltöltött elemek csoportosítása év-hó nevű könyvtárakba. – lehetőség kipipálása sem szükséges, ugyanis a Médiatárban év-hónap szerint is rákereshetünk a fotókra, tehát a WP alapból év-hónap szerint csoportosítja a fotókat.

 

 

Közvetlen hivatkozások beállításai (Beállítások/Közvetlen hivatkozások)

Erről tényleg nem szabad elfelejtkezni!

Ajánlott a Bejegyzés címe típusú hivatkozást/URL-t beállítani, ugyanis ennek felépítése (http://domain.hu/szolgaltatasok/) felel meg leginkább a weboldal oldalaihoz, továbbá SEO szempontból is ez az előnyös.

Ha például csak blogbejegyzésekből áll a honlap, tehát valóban blogról van szó, akkor célszerű lehet például a Nap és bejegyzés címe vagy a Hónap és bejegyzés címe típusú hivatkozást választani.

Itt még Egyéb lehetőségek is a rendelkezésünkre állnak, mint a kategória hivatkozások megadása, de itt is maradhatnak az alapértelmezett beállítások, tehát nem írunk semmit a mezőkbe.

A Beállítások menüponton belül van lehetőség még az Írási beállítások (Beállítások/Írás), valamint a Bejegyzések/hozzászólások kezelésének beállításai (Beállítások/Interakció) megadására, azonban első körben, tehát az alapbeállítások elvégzése során ezek maradhatnak az alapértelmezett beállításokkal. Később, amikor már tudjuk, hogy pl. érkezhetnek hozzászólások a bejegyzéseinkhez, akkor ezeket itt tudjuk szabályozni, illetve a bejegyzések alapértelmezett kategóriáját is itt adhatjuk meg.

   

Mit szükséges még elvégezni?

Célszerű törölni a Bejegyzések oldalon a „Hello Világ” mintabejegyzést, valamint az Oldalak oldalon a „Ez egy minta oldal” mintaoldalt (megjegyzés: törléssel csak a Lomtárba helyezzük át, véglegesen törölni csak a Lomtárban tudjuk).

A Bővítmények oldalon jó néhány plugint találunk, azonban ezekre általában nincs szükségünk a továbbiakban. Ilyen az Azigen, a Hello Dolly és a Magyar Video Embded bővítmény – ezeket nyugodtan töröljük! (Az egysoros leírásukból láthatjuk, hogy sok hasznukat nem tudnánk venni.) Az Akismet nevű pluginnal a hozzászólásokat tudjuk kezelni (ha lesznek ilyenek a weboldalon), viszont ehhez a fiókot aktiválni kell, API kulcsot kell kérni, stb.

 

Mit érdemes még beállítani?

A WP adminfelület bal oldali menüsávjában található Felhasználók fül alatt egyrészt láthatjuk, hogy kik az oldal felhasználói (Összes felhasználó), mi a nevük, az e-mail címük és a szerepkörük, másrészt új felhasználót is hozzáadhatunk az oldalhoz (Új hozzáadása), megadva a személyes adatait és a szerepkörét, harmadrészt a saját/alapértelmezett felhasználó, azaz az adminisztrátor adatait, beállításait is megadhatjuk, módosíthatjuk (Saját adatlap). Utóbbi esetében például azt, hogy milyen színséma legyen az oldalon, mi az admin valódi neve, mi a nyilvánosan megjelenő neve (pl. bejegyzéseknél), továbbá bemutatkozást is írhatunk és avatar fotó is beállítható, de például új jelszót is itt tudnunk megadni.

 

Ezek tehát az alapbeállítások egy WordPress weboldalon. Minden további beállítás már a konkrét sablonhoz, a konkrét tartalmakhoz és funkciókhoz kapcsolódik – de ez már egy másik történet.

  

  


 

2 hozzászólás a témában - “Alapbeállítások WordPress weboldalon – Te elvégzed ezeket?”

 1. Krisztina Ott

  Kedves Oktatók! A webdesigner suli “csak” wordpress-szel dolgozik, vagy joomlaval is?

  1. Webdesignsuli Oktató

   Kedves Krisztina!

   Köszönjük szépen az érdeklődést!
   A webdesign tanfolyamon WordPress weboldalakat készítünk. 🙂

   Ha lenne még kérdésed, keress minket bátran!

   Üdv,
   Bianka – oktató

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.