Az akadálymentes web

Előfordult-e veled, hogy hosszú ideig kerestél valamit egy honlapon? Vagy mobiltelefonnal akartál valamit megnézni és nem sikerült? Netán ráklikkeltél valami nem egyértelmű linkre, és megnyitott egy érdektelen honlapot? Töltögetted-e a kosaradat egy webáruházban, és mikor fizetni akartál, kiderült, hogy a kosarad üres? Ez csak néhány olyan eset, amire számítani lehet, ha a honlap nem akadálymentes.

 

Amikor látássérült feleségemmel elkezdtünk honlapokat készíteni és tesztelni, azt hittük, hogy az akadálymentesítés csak a fogyatékkal élők problémája. Hamar kiderült, hogy egy nagy gondossággal készített honlap az ügyesebbek számára is lehet nehezen használható. Nem elég a vonzó tartalom, legyen gyorsan megtalálható, jól érthető és könnyen használható. Úgy foglaltam össze a vállalkozásom mottójában: Jó tartalom, jó formában.

 

No, de kezdjük az elején. Közel egy évtizednyi munka után az Európai Unió ISO40500 néven elfogadta az internet akadálymentességi szabványát. Ez WCAG 2.0 néven fut a szakemberek közt (azért írtam le, ha találkozol ezzel a rejtélyes betűszóval ne ijedj meg!). Az Európai Bizottság indítványa szerint idén a tagállamoknak is jogszabályban kell meghatározniuk, mely szervezetek honlapjainak kell a WCAG 2.0 szabványnak megfelelni.

 

 

Miről szól az akadálymentességi szabvány?

 

Infografika: A WCAG 2.0 négy alapelve: észlelhetőség, érthetőség, működtethetőség és kompatibilitás.
A WCAG 2.0 négy alapelve: észlelhetőség, érthetőség, működtethetőség és kompatibilitás.

 

 

Az ingyenes akadálymentességi témájú blogomban érthetően elmagyarázom. A lényege röviden a következő négy pont:

• A honlap minden eleme legyen észlelhető,
• a funkciók legyenek használhatók,
• a tartalom érthető,
• és mindez kompatibilis legyen más programokkal.

 

A szabvány eredeti célja, hogy a látás, hallás, értelmi, tanulási, nyelvi és fizikai hátránnyal élő emberek számára is elérhetővé tegye az internetet. A honlapodra valószínű nem fog vonatkozni e jogszabály, de miért zárnál ki bárkit, ha kis ráfordítással őket is hozzá juttathatod fontos tartalmadhoz?

 

 

Miért érdemes akadálymentes honlapot készíteni?

A sok-sok érv közül most hármat emelek ki:

1. A Google a legnagyobb vak felhasználó: A WCAG 2.0 legtöbb feltétele olyan, hogy a keresők számára megkönnyíti a honlap feltérképezését. Ne feledd, az akadálymentes honlap: olvasható, érthető, működtethető. Ennek a bejegyzésnek minden képéhez megadtam a helyettesítő szöveget. Ez a HTML kód alt attribútumában jelenik meg. A vak ember e szövegből értesül arról, hogy mit ábrázol a kép. A Google pedig az alt tagot ugyanúgy felhasználja a tartalom megismeréséhez, mint a többi szöveget: kulcsszavak is elhelyezhetők benne. E bejegyzésnél megmutatom neked, mit írtam helyettesítő szövegnek: vezesd rá az egered az alábbi képre (de ne kattints!), és figyeld a kiírást a kurzor mellett!
 
 
 
Illusztráció: a Google autója vezető nélkül működik, ezért a volánhoz egy vak is beszállhat.

  

 

2. Reszponzivitás: Lassan többen interneteznek mobiltelefonon, és egyéb mobil eszközökön, mint asztali gépeken. Az akadálymentesség része, hogy a mobiltelefonon is éppen ugyanúgy olvasható legyen a tartalom, ugyanolyan funkciókkal rendelkezzen, mint az asztali számítógépen. Egy átlagos felhasználó azzal szembesül, hogy az öt évvel ezelőtt készült, akkor még profinak számító honlapot nem tudja használni a modern eszközén. Hogyha a kütyüinket 2-3 évente cserélni kell, a honlapjaink sem maradhatnak a régiek.
 
 
 

Asztali PC, tablet, okostelefon fektetve és állítva. Az akadálymentes honlap ugyanúgy jelenik meg minden eszközön.

 

 

3. Az emberek 15 százalékának csak így elérhető Tudod, hogy rengeteg vak internetezik? Tömérdek különböző segédeszköz áll rendelkezésükre. Mindez hiába, ha a honlapot vagy webes alkalmazást nehezen (vagy egyáltalán nem) tudják vele használni. De miért tartanád távol a siketeket, vakokat, epilepsziásokat, diszlexiásokat a honlapodtól?

 

Egy Nokia kommunikator (pda) bluetooth-on keresztül kapcsolódik egy braille író-olvasóhoz. Mindez egy zsebben is elfér.

 

 

Összefoglalás

• Az akadálymentes honlapot nemcsak a fogyatékkal élők képesek használni, a legtöbb internetező számára is könnyebbség.
• A WCAG 2.0 szabvány szerinti honlap keresőoptimalizálás szempontjából is jobb.
• Akadálymentesség = Jó tartalom, jó formában.

 

 

Ha szeretnél kicsit foglalkozni a témával:

• Ha értékesítési oldalamon megadod a honlapod címét, ingyen küldök egy akadálymentesítési tanácsot.
• A közérthető, gyakorlatias blogom az akadálymentesítési tippek, tanácsok, technikák gyűjteménye.

 

 


 

 A cikket írta: Edelényi Zsolt
Ugrás az értékesítési oldalamra

 

1 hozzászólás a témában - “Az akadálymentes web”

  1. Novák Eszti

    Ez egy nagyon klassz cikk! Érdemes lenne máshol is népszerűsìteni. Igyekszem beépíteni a tanultakat majd a vizsgahonlapomba is. Köszönöm!

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.