A következő tanfolyam indul

2019. szeptember 19.

Fejleszthető-e az ízlés?

Egyeseknek jó ízlésük van, másoknak meg kevésbé. Így van ez a webdesignsuli tanoncaival is. Kapásból meglátom, ha valaki elve jó ízléssel rendelkezik, mert az bizony a webdesign tanfolyam házi feladataiban is megnyilvánul.

De mi van azokkal, akik nem fejlesztették még tökélyre az ízlésüket?

Nos, a jó hír az, hogy az ízlés igenis fejleszthető. Bizony, nem egy velünk született adottság, hanem egy szerzett képesség, aminek művelése csakis rajtunk múlik.

Hogyan fejlesszük az ízlésünket?

Most nem kifejezetten a webdesign-ból fogok hozni példákat, mert az csak egy kis terület. Sokkal globálisabb lehetőségeket kell megnéznünk az ízlés fejlesztésére. Mert akinek jó ízlése van pl. a divathoz, a lakberendezéshez – az a webdesign-ban is kamatoztatni tudja azt.

Ízlésfejlesztő feladatsor

Gyakorlat #1

Olvassunk, lapozgassunk igényes magazinokat. A téma gyakorlatilag mindegy. Lehet az egy igényes fotós magazin, vagy egy női magazin – a kulcsszó az igényesség. De még csak nem is kell papír alapon a kezünkbe venni ezeket, hiszen a neten rengeteg, szebbnél-szebb, igényesen kidolgozott online magazint találhatsz. Itt van pl. a Menta Magazin, de a www.issuu.com -on más, akár külföldi magazinokat is elérhetsz ingyenesen.

Miért jó ez? Egy dizájnos magazin segít, hogy képben legyél az aktuális trendekkel kapcsolatban. Pl. egy női magazinból is kiderül, mik a szezon aktuális divatszínei, amiket a webdesign- ban és egyéb kreatív munkákban is felhasználhatsz.

Gyakorlat #2

Járj nyitott szemmel és nyitott elmével. Mit jelent ez? Nyitott szem ahhoz kell, hogy bárhol jársz, észrevedd azokat a sokszor szokatlan vagy furcsa dolgokat, amik inspirálhatnak. A nyitott elme ahhoz szükséges, hogy elemezni tudd, mitől lesz az a valami számodra érdekes, klassz. Figyeld meg és elemezd az utolsó részletig. Ha kell, jegyzeteld fel, vagy firkáld fel egy noteszbe.

Miért jó ez? Ha a buszon ülve megpillantasz egy plakátot, ami marha jó, nagyon bejön Neked, de mire hazaérsz, már nem is igazán emlékszel rá, hogy MITŐL is volt annyira klassz. Csak az összkép marad meg Benned, hogy de jó volt… Ezért feltétlenül elemezni kell a látottakat. De igaz ez egy weboldal esetén is. Mitől annyira mutatós? Mik a színei? Milyen a felépítése? Hol helyezkedik el a menüsor? Van-e oldalsáv, vagy váltakozó képek a főoldalon? Milyen fotókat használ? Vannak- e effektek, szűrők a fotókon? És még sorolhatnám…

Gyakorlat #3

Használd a Pinterestet! A webdesigner tanoncoknak szinte kötelező érvényűen előírnám a Pinterest napi legalább 10 perces használatát 🙂 Bámulatosan kreatív megoldásokat nézegethetsz végeláthatatlanul, akár a webdesign, grafika, vagy más kreatív szakmákban. El is mentheted (úgymond pinnelheted) őket, hogy bármikor visszanézhesd. Ez az inspirálódás felbecsülhetetlen. Engem is megtalálhatsz a Pinteresten, a profilomban olyan gyűjteményekkel (táblákkal), mint a webdesigner tanoncok munkái, saját portfólióm, fotós munkásságom, vagy épp a hobbijaim 🙂

 

Hozzászólások