Grafikai trendek – 2024

Beköszöntött az új év, hozzuk, mutatjuk az év legmeghatározóbb grafikai trendjeit, újdonságait. Legyél naprakész, csekkold őket Te is! : )

Az előző évek grafikai trendjeihez hasonlóan idén is találkozhatunk olyan irányzatokkal, melyek évről évre visszaköszönnek, vagy éppen már hosszabb ideje terítéken vannak. Ilyenek például az élénk színek, a figyelemfelkeltő színátmenetek – ezek már több éve nagy sikernek örvendenek, és ez bizony a 2024-es évben sem lesz másként.

Nézzük is meg, hogy ezek mellett még milyen grafikai trendekre számíthatunk 2024-ben! : )

Barbie rózsaszín árnyalatok

A 2023-ban megjelent Barbie című film a grafikai tervezésben is nagy nyomot hagyott: a rózsaszín árnyalatoknak a grafikai tervezésben is hatalmas szerepük lesz az idei évben. Ebben az irányzatban a harsány cukorkaszínek” a látványos, már-már rikító rózsaszín, pink színekkel „keverednek”, és ezek elsősorban játékos formákon, alakzatokon köszönnek vissza.

A trend egyik változata az erős pink árnyalat fekete színnel való kombinálása, mellyel elegánsabb, stílusosabb megjelenés kölcsönözhető az adott grafikának.

Élénk színek

Ahogyan a bevezetőnkben is beszámoltunk róla, az élénk színek már évek óta a középpontban vannak, és ez a 2024-es évben is töretlen marad. A pezsgő, szinte rikító szivárványszínek az erős, kontrasztos színekkel, színátmenetekkel, egymásba „átfolyó” árnyalatokkal ragadják meg a figyelmet.

Absztrakt színátmenetek

Az élénk színekhez hasonlóan a színátmenetek is évek óta porondon vannak a grafikai tervezés világában. Az idei évben ezek a színátmenetek az eddiginél elvontabbak, érdekesebbek, bámulatosak, már-már művészi-hatásúak lesznek. A harsány, rikító árnyalatok mellett nem mindennapos színpárosításokkal is találkozhatunk, melyek még egyedibbé varázsolják az adott témát, terméket.

Pontozott grafikák és feliratok

Ebben az irányzatban a retró és a modern stílus egyaránt fellelhető, ezáltal egy új stílust, hangulatot teremtve, amely kissé „futurisztikus” hatást kelt. A trend főbb jellemzője, hogy az adott fotó/illusztráció/grafika központi eleme egyszerű fekete-fehér „pöttyökből” tevődik össze. Sok esetben a pontozás nemcsak a vizuális elemeken, hanem a szöveges tartalmakban is visszaköszön.

Pixeles elemek

A pontozott elemek mellett a másik igazán népszerű trend a pixeles, pixel-hatású elemek kombinálása a modern, letisztult, tökéletes minőségű „alapanyagokkal”. A gyakorlatban a pixeles elemek csak egy-egy grafikában, vagy éppen bizonyos betűkön, karaktereken vagy feliratokon jelennek meg – ezzel is utalva az évekkel ezelőtti webes időszakra és a „pixeles” játékok grafikáira.

Részletgazdag elemek

Idén az üres, fehér terek helyett a részletekben és színekben gazdag, alaposan kidolgozott grafikai elemek kerülnek fókuszba, melyek a teret teljes egészében kitöltik, így jobban és hosszabb ideig magukra vonva a nézők figyelmét. Ezeknek a grafikáknak további jellemzője, hogy sok „esemény” történik egyszerre, azaz több folyamat, több mondanivaló is átadható a szemlélőknek. Ahogyan a legtöbb trend esetében, ebben is van néhány főbb tervezési szabály, melyeket lényeges szem előtt tartani – a legfontosabb, hogy egyensúlyt hozzunk létre a grafikában megjelenő részletgazdag elemek között.

Ilyen típusú részletes grafikai elemekkel többek között a Google kereső nyitó oldalán is már találkozhattunk.

AI segítségével készült grafikák

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret hódít magának, többek között a grafikai tervezés során is találkozhatunk vele, a „javunkra” fordíthatjuk, ugyanis nagyban megkönnyíthetjük vele a saját munkánkat, hatékonyabbá tehetünk vele bizonyos folyamatokat, lépéseket, leegyszerűsítheti és felgyorsíthatja magát a tervezést.

Az AI-t egy népszerű vállalkozás, a Nutella is már a javára fordította – kampányukban a mesterséges intelligencia segítségével 7 millió egyedi csomagolásterv készült a termékeikhez.

A grafikai elemek, illusztrációk mellett az AI a grafikák animálásában, a különféle animációk készítésében is hasznunkra válhat.

„Reeded Glass” effekt

A „nádüveg” hatás növeli a mélységet és „szétszórja” a fényt, ezáltal felkeltve a néző figyelmét. Ez az effekt fotókon, illusztrációkon, valamint szöveges tartalmakon egyaránt megjelenhet, akár animáció formájában is. Az effekt lényege, hogy kissé „elhomályosítja” az adott képet, ennek köszönhetően még jobban a középpontba helyezi az adott fotót vagy feliratot.

Rácsok, látható „határok”

A rácsok, vonalak, „határolókeretek” fő célja, hogy segítsék az alkotót az elemek pontos egymáshoz igazításában és az egységes összkép kialakításában, valamint az a további funkciójuk, hogy javítsák a szöveges tartalmak, feliratok olvashatóságát.

A stílus fő jellemzői az egyes elemek közti fehér térköz, „elválasztó” használata, valamint a jól átlátható, rendezett felépítés és hierarchia.

Természetközeli elemek

A természet inspirálta elemek már régebb óta velünk vannak, idén azonban egészen más formában jelennek meg. Ebben az irányzatban a természetes színeké, a világos, természetközeli mintázatoké, textúráké, valamint az újrahasznosított alapanyagoké (pl. papír) a főszerep. Ez a stílus nagyszerűen „áll” a természetes alapanyagokat tartalmazó, bio termékekkel, natúr kozmetikumokkal stb. foglalkozó cégek, vállalkozások arculatának.


Mi a véleményed a 2024-es grafikai trendekről? : )

Forrás: graphicmama.com

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.