Milyen számítógépet vegyek? Laptop vagy PC? Win vagy Mac?

Asztali PC-t vagy inkább laptopot vegyek, ha szeretnék beruházni egy jó gépre? És milyen konfigurációval? Hány GB-os legyen és milyen procival? Hetente hallom ezeket a kérdéseket, ezért írtam egy összefoglaló cikket ezzel kapcsolatban. Hangsúlyozom, hogy nem vagyok számítástechnikai szakember, de a legjobb tudásom és többéves tapasztalatom szerint összegyűjtöttem a legfőbb tudnivalókat.

   

Asztali számítógép vagy laptop?

Nos, megmondom őszintén, hogy asztali számítógépet én már több mint tíz éve nem veszek. Ellenben ez idő alatt 3 laptopot is „elfogyasztottam”. Sokan mondják, hogy a webdesignereknek mindenképpen szükséges a nagy méretű monitor, ezért inkább az asztali számítógép mellett teszik le a voksukat. Én ezzel nem feltétlenül értek egyet, több okból sem:

 1. Nincs olyan feladat webdesignerként, amit egy normál méretű, 1366–1920 px felbontású laptop monitorján ne tudnál elvégezni anélkül, hogy kiguvadna a szemed. És ha mégis szükséges, minden programban ott a zoom tool, azaz a nagyító eszköz, amivel a munkaterületre ránagyíthatsz, ha aprólékos munkát kell végezni. Hangsúlyozom, hogy normál méretű laptopra gondolok itt, nem a mini, ún. netbook-okra. Netbook (nem notebook!) webdesignernek munkára nem alkalmas. Notebook, azaz laptop már igen.
 2. Egy laptopra is bármikor csatlakoztathatsz nagy méretű monitort, sőt billentyűzetet is. Tehát ha akarod, mint egy asztali számítógép, úgy funkcionálhat. Persze azzal a lényegi különbséggel, hogy mégiscsak egy könnyen hordozható, igény esetén mobil „cuccod” lesz a laptop esetében, ami alkalomadtán nagyon jól tud jönni.

Tehát én amondó vagyok, hogy ha beruházás előtt állsz, mindenképpen a laptopot, azaz a notebook-ot javasolnám.

 

Milyen paraméterekkel rendelkező gépet vegyek?

A számítástechnika óriási ütemben fejlődik. Az a tapasztalatom, hogy legalább 3 évente érdemes egy korszerűbb gépre beruházni. Nagy valószínűséggel ennek szükségességét 3 évente meg is fogjuk érezni. Azonban azért, hogy ezt minél később érezzük meg, érdemes – ha már beruházunk – a lehető legkorszerűbb gépet megvenni. Minél újabb gyártású (egy-kétéves) a gép, úgy annál valószínűbb, hogy friss technológiát kapsz, mely hosszú éveken át támogatni fog. Tehát javaslom, hogy ne a minimális rendszerkövetelményeknek megfelelő gépet vegyél most, mert az hamar értékét veszti, és előbb lesz használhatatlan az évek múltán megjelenő, új, nagyobb rendszerigényű programokhoz, mint egy „bika” kis gép. Gondolkodjunk mindig előre, és ha módunkban áll, ne sajnáljuk azt a plusz 50-100ezer Ft-ot, amivel megfejelve az amúgy is elkölteni szánt összeget, egy sokkal komolyabb, jobb gépet kaphatunk.

             

 

FRISSÍTVE!

Webdesignereknek az alábbi minimális rendszerkövetelményeket ajánlom Windows operációs rendszerű géphez:

 • Intel I (5 vagy 7) vagy AMD Ryzen (5 vagy 7) processzor, 64 bites támogatással
 • Legalább Microsoft Windows 10 operációs rendszer
 • Legalább 8 GB RAM memória
 • Legalább 20 GB szabad merevlemez-terület
 • Legalább 1366 x 768 képpont felbontású monitor
 • Legalább 2 GB-os videókártya

             

Ezekkel a paraméterekkel már biztos, hogy futni fog minden szükséges program a gépen és gördülékenyen dolgozhatsz velük. Ha azonban egy igazán „bika” gépet szeretnél, ami több év múlva is megállja a helyét, és adott esetben néhány év múlva is jó pénzért el tudod majd adni, mert nem lesz elavult vacak, akkor inkább ezekkel a paraméterekkel kalkulálj:

 • 16 GB vagy több RAM – Ez felel a programok betöltéséért, annak gyorsaságáért, tehát ha több programot futtatunk egyszerre és nem szeretnénk várni azokra, akkor ajánlatos minél több RAM-mal venni a gépet. A RAM egyébként, ha van hely a gépünkben, olcsón bővíthető is.
 • 750 GB szabad merevlemez terület már nem rossz, ott már el tudsz tárolni nagyobb méretű munkákat is. Azonban én azt mondom, hogy ez a paraméter a legjelentéktelenebb, mert akár külső merevlemezt is csatlakoztathatsz, ez könnyű és viszonylag olcsó bővítés.
 • 256 GB-os / 512 GB-os SSD gyorsító
 • 1920 x 1080 képpont felbontású kijelző, FULL HD, 13 vagy 16 col méretű kijelző
 • Videókártyával kapcsolatban pedig a legjobb, amit javasolni tudok, hogy egy szaküzletben mondd meg az eladónak, hogy a számítógépen grafikai programokat (és akár játékokat, stb) akarsz futtatni, erre alkalmas videókártyával ajánljon gépet. Ezek a programok igénylik ugyanis a legjobb videókártyákat, akár 4-8 GB-os videókártyát is.
 • Jó, ha van a gépben USB 3.0-s port, mert az erre alkalmas eszközökkel (pl. szintén USB 3.0-s külső merevlemezzel, pendrive-val) 10x gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint a hagyományos, 2.0-s portok.

 

A webdesign tanfolyamon például két olyan grafikai programot (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator) használunk, melyek nagyobb teljesítményt (például memória, hely) igényelnek a géptől. Ezek rendszerkövetelményeit mindenképpen érdemes csekkolni a gépvásárlás előtt. 

A webdesign tanfolyamon magához a weboldalkészítéshez már nincs szükség extra teljesítményre, de legyen megbízható a gép és az internet-csatlakozás. 

          

 

Windows vagy MAC operációs rendszer?

A webdesignerként felmerülő teendők és futtatandó programok kapcsán gyakorlatilag mindegy. Én magam nagyon szeretem a MAC eszközeit, de csakis mobil kategóriában, azaz telefon és táblagép. Az iPhone és az iPad szerintem a kategóriájuk legjobbjai, nem ismerek náluk jobb mobileszközöket. Azonban laptop vagy asztali PC helyett sosem vennék MAC-et, mert ennyi év Windows-használat után már képtelen lennék megszokni egy új platformot és a vele járó új billentyűkombinációkat, más egérhasználatot, stb…

 

Milyen márkájú számítógépet vagy laptopot vegyek?

Kérdezz meg erről egy szakeladót az üzletben, de én azt mondom, hogy ennek túlzottan nagy jelentősége nincsen. Asus, Lenovo, Dell, Macbook PRO…csak hogy néhány piacvezetőt említsek. Inkább az eszköz paramétereire koncentrálj, ne a márkára!

 

Milyen árkategóriájú gépet vegyek?

Ehhez nem adhatok “receptet”, hiszen jelenleg is folyamatosan emelkedik/változik a számítástechnikai eszközök ára. Nyilván mindenkinek a pénztárcája is határt szab, ha új gépre szeretne beruházni.

“A határ a csillagos ég” – a 150.000 Ft-os használt géptől kezdve az átlag felhasználó számára elérhető 300-400.000 Ft-os árkategóriájú gépeken át a milliós profi gépekig nagy a szórás.

Árukereső/árösszehasonlító oldalakon is érdemes körülnézni a “terep”, azaz a kínálat felméréséhez.

Ami biztos: minél drágább egy gép, annál többet is fog tudni, annál gyorsabb és kényelmesebb lesz vele a munka (gyorsabb betöltési idő, gördülékenyebb műveletek), és egyedi, pro felhasználói igényeket (pl. komolyabb programok futtatása) is kiszolgál.

         


         

Remélem, hogy hasznos volt a cikk számodra, ha éppen gépválasztás-és vásárlás előtt állsz. : )

13 hozzászólás a témában - “Milyen számítógépet vegyek? Laptop vagy PC? Win vagy Mac?”

 1. Nagyon jó kis cikk. Én mondjuk annyit tennék még hozzá, hogy a HDD, vagyis a hagyományos merevlemez sokkal nagyobb kapacitást nyújt a felhasználójának, azonban egy idő után érezhetően lelassul a rendszer. Egyik ismerősöm (informatikus) tanácsára beszereztem egy SSD merevlemezt, amire telepítettem a Windowst, illetve a legtöbbet használt programokat (PS,AI, Office2007). A gép sebessége lélegzet elállító, a programok megnyitásának ideje jócskán lecsökkent. Szóval én annyit javasolnék, hogy aki megteheti szerezzen be egy 120 Gb-os merevlemezt. 🙂

 2. Hello
  Erdekelne hogy gond-e hogy a gepunk a windows 8 es a 8.1 mukodik?
  Igazabol es egy plusz kihivas mert most probalok vele ismerkedni.
  Koszonom

 3. Nem gond hohy windows i avgy windows 8.1 fut a gepeden. Jo magam is ilyen oprendszerrel csinalom a tanfolyamot. 🙂 hibatlanul mukodik minden program 😉

 4. A cikk érdekes, természetesen a laikusoknak még akár hasznos is lehet , viszont elfelejt olyan dolgokat elmondani ami releváns a döntésben.
  Pl az ár. Egy tisztességes notival 300k környéki árral számolva még nem is a topot vettük meg.
  Ugyanennyiből brutális asztali konfigot lehet összerakni.
  Monitor: Ez ebben a formában elég rossz megközelítés. aki webdesignnel foglalkozik KELL a nagy monitor mert nem csak a képnek de az összes toolnak, egyebeknek is ki kell férnie.Nem árt ha normális méretben is látható nem csak 270%-os nagyítás után.Arról nem is beszélnék , hogy esetleg 2 monitor is csatlakoztatható az asztalihoz ,míg a laptophoz nem.Alkatrész/bővítés/karbantartás.Asztalinál elég egy csavarhúzó és egy átlagember is megcsinálja, notinál nem ez a helyzet , notiknál esetek nagy %-ban nem is lehet bővíteni lásd pl: a legújabb almás terméket amibe be van forrasztva a SSD és ha meghal a majd 1 millás gép megy a kukába. Kiírt konfig: ez egy régi cikk inkább azt mondanám a windowsnak bármekkora tárhely is kevés lesz , mert hajlamos gyűjtögetni a dolgokat mint egy rágcsáló.1-2 terrás HDD tárhelynek és egy gyors SSD rendszernek.Csodák lesznek láthatók.

  Szerintem.

  1. Cziráki Barbara

   Amper007, köszi a hozzászólást, természetesen sok szempontból meg lehet fontolni a döntést. Én inkább arra törekedtem, hogy egy dinamikus “konfigurációt” ajánljak, amin bizonyosan minden szükséges program gond nélkül futni fog. Sokan olyan régi géppel rendelkeznek, amin még ez sem biztosított, ezért én ezt látom elsőrendűnek. Nyilván a két monitor, meg óriási monitor is hasznos, ha valaki már aktívan dolgozik a szakmában.

  2. A MacBook-hoz 3 azaz 3 monitort lehet az 1 mellé csatlakoztatni. Egy összesen 4. A Mac Pro( drága, de nem bika hanem annál sokkal erőssebb)-hoz összesen 8 monitort lehet kötni.

 5. Monitor vásárlás előtt állok (laptophoz csatlakoztatom), ezzel kapcsolatban is van esetleg néhány tippetek, hogy mire figyeljünk, milyen monitort keressünk?

  1. Webdesignsuli Oktató

   Kedves Ági!

   Köszönjük a kérdést! 🙂

   Monitor kapcsán is szakemberektől, szaküzletben érdemes tanácsot kérni. 🙂
   Azonban az a legfőbb kérdés, hogy milyen munkák végzéséhez keresel monitort?
   Egy grafikus, egy fotós és egy gamer is más típusú monitort keres.

   Ha laptophoz csatlakoztatható monitort szeretnél vásárolni, akkor nyilván azért, hogy nagy méretű monitoron tudj dolgozni.
   – A méret mellett a felbontás is fontos szempont.
   – A megfelelő színhűségre (színtér) is érdemes figyelmet fordítani.
   További lehetséges szempontok:
   – matt képernyő/nem matt képernyő
   – egyéb eszközökhöz való csatlakoztatási lehetőség
   – monitor elforgatásának lehetősége
   – ár-érték arány

   Kezdetben a laptop képernyője is abszolút alkalmas mind grafikai tervezésre, mind weboldalkészítésre (a “mi területünkön” maradva), és ha esetleg a jövőben magasabb szinten is dolgoznál például komplexebb grafikai anyagokon, fotókat restusálnál, akkor érdemes lehet nagyobb méretű monitorra beruházni.

   Üdv,
   Bianka – oktató

 6. Gábor Sándor

  Jó napot!

  Monitor helyett ma már oko TV is ugyanúgy használható, cak HDMI-kábel kell hozzá.

  PC-ből van már mini is, ami gakorlatilag hordozjató, de ugyannnyit tud, mint a nagy tesója, éppúgy bővíthető is.

  A gépet amúgy általában rendszer nélkül szoktam megvenni,így olyan op.rendszert telepítek rá, amilyet szeretnék.
  Windows, Linux, stb. Nekem a Linux bejön, mert ingyenes, és sokklal gyorsabb. Kevesebb erőforrást eszik,ezért gyorsabb, és alig van rá vírus.
  Az egyetlen hiba, ami nem a Linux disztribúciók hibája, hanem a szoftverek gyártőié, hogy linux alá nem éri meg fejleszteni nekik, pl. Adobe szoftverek. Vannak Linux-os alternatív szoftverek viszont, csak nem tudnak annyit, vagy másképp működnek, pl. Gimp a Photoshop helyett, K-den Live az Adobe Premiere Pro helyett, stb.

  Windows-os programok is működhetnek persze Linux alatt, de nem mind, a Wine, és a Play on Linux szoftverek segítségével.

  1. Webdesignsuli Oktató

   Kedves Gábor!

   Köszönjük szépen a hasznos kiegészítést! 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

 7. sziasztok!

  ha a javasolt gépigénynél kisebb teljesítményű laptopom van, azon is elfutnak ezek a dolgok? nyilván nem optimális, de technikailag pl. működhet egy fele ekkora RAM-os 1,8GHz-es gépen?

  köszi

  1. Webdesignsuli Oktató

   Szia Inez!

   Köszönjük szépen az érdeklődést! 🙂

   A “puding próbája az evés”. 🙂

   A két grafikai program (Photoshop és Illustrator) igényel nagyobb teljesítményt a géptől, ezek rendszerkövetelményei a következők:
   https://helpx.adobe.com/hu/photoshop/system-requirements.html
   https://helpx.adobe.com/hu/illustrator/system-requirements.html

   Ezek is fontos irányadók a gép paramétereit illetően.

   Ha tudok még segíteni, keress minket bátran! 🙂

   Üdv,
   Bianka – oktató

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.