A következő tanfolyam indul

2018. december 13.

Milyen számítógépet vegyek? Laptop vagy PC? Win vagy Mac?

Asztali PC- t, vagy inkább laptopot vegyek, ha szeretnék beruházni egy jó gépre? És milyen konfigurációt? Hány GB-os legyen és milyen procival? Hetente hallom ezeket a kérdéseket, ezért gondoltam írok egy összefoglaló cikket ezzel kapcsolatban. Hangsúlyozom, hogy nem vagyok számítástechnikai szakember, de a legjobb tudásom és több éves tapasztalatom szerint összegyűjtöm a legfőbb tudnivalókat.

Asztali gép vagy laptop?

Nos, megmondom őszintén, hogy asztali számítógépet én már több mint tíz éve nem veszek. Ellenben ez idő alatt 3 laptopot is „elfogyasztottam”. Sokan mondják, hogy a webdesignereknek mindenképp szükséges a nagyméretű monitor, ezért inkább az asztali számítógép mellett teszik le a voksukat. Én ezzel nem feltétlenül értek egyet, több okból sem:

 1. Nincs olyan feladat webdesignerként, amit egy normálméretű, 1366px széles laptop monitorján ne tudnál elvégezni anélkül, hogy kigúvadna a szemed. S ha mégis szükséges, minden programban ott a zoom tool, azaz nagyító eszköz, amivel a munkaterületre ránagyíthatsz, ha aprólékos munkát kell végezni. Hangsúlyozom, hogy normálméretű laptopra gondolok itt, nem a mini, ún. netbook- okra. Netbook (nem notebook!) webdesignernek munkára nem alkalmas. Notebook, azaz laptop már igen.
 2. Egy laptopra is bármikor csatlakoztathatsz nagyméretű monitort, sőt billentyűzetet is. Tehát ha akarod, mint egy asztali számítógép, úgy funkcionálhat. Persze azzal a lényegi különbséggel, hogy mégiscsak egy könnyen hordozható, igény esetén mobil „cuccod” lesz a laptop esetében, ami alkalom adtán nagyon jól tud jönni.

Tehát én amondó vagyok, hogy ha beruházás előtt állsz, mindenképpen a laptopot azaz notebook- ot javasolnám.

Milyen számítógépet vegyek?

A számítástechnika óriási ütemben fejlődik. Az a tapasztalatom, hogy 3 évente érdemes egy korszerűbb gépre beruházni. Nagy valószínűséggel ennek szükségességét 3 évente meg is fogjuk érezni. Azonban azért, hogy ezt minél később érezzük meg, érdemes – ha már beruházunk -, a lehető legkorszerűbb gépet megvenni. Tehát javaslom, hogy ne a minimális rendszerkövetelményeknek megfelelő gépet vegyél most, mert az hamar értékét veszti és előbb használhatatlan lesz az évek múltán megjelenő, új, nagyobb rendszerigényű programok esetében, mint egy „bika” kis gép. Gondolkodjunk mindig előre, és ha módunkban áll, ne sajnáljuk azt a plusz 50-100ezerFt- ot, amivel megfejelve az amúgy is elkölteni szánt összeget, egy sokkal komolyabb, jobb gépet kaphatunk.

Webdesignereknek az alábbi minimális rendszer követelményeket ajánlom Windows- ra:

 • Intel® Core 2 vagy AMD Athlon® 64 processzor (2 GHz-es vagy gyorsabb)
 • Microsoft Windows 7 vagy újabb operációs rendszer
 • Legalább 4 GB RAM memória
 • Legalább 10 GB szabad merevlemez-terület
 • Legalább 1024 x 768 képpont felbontású monitor
 • Legalább 2GB-os videókártya

Ezekkel a paraméterekkel már biztos, hogy futni fog minden szükséges program és szépen eldolgozhatsz velük. Ha azonban egy igazán „bika” gépet szeretnél, ami több év múlva is megállja a helyét és adott esetben 3 év múlva is jó pénzért el tudod majd adni, mert nem lesz elavult vacak, akkor inkább ezekkel a paraméterekkel kalkulálj:

• i7- es processzor

• 16 GB RAM – Ez felel a programok betöltéséért, annak gyorsaságáért, tehát ha több programot futtatunk egyszerre és nem szeretnénk várni azokra, akkor ajánlatos minél több RAM- mal venni a gépet. A RAM egyébként, ha van hely a gépünkben, olcsón bővíthető is.

• Windows 7 operációs rendszer tökéletes, nem kell a Windows 8- as, kivéve, ha érintőképernyős a számítógéped.

• 750GB szabad merevlemez terület már nem rossz, ott már el tudsz tárolni nagyobb méretű munkákat is. Azonban én azt mondom, hogy ez a paraméter a legjelentéktelenebb, mert akár külső merevlemezt is csatlakoztathatsz, ez könnyű és viszonylag olcsó bővítés.

• SSD gyorsító 512GB-os

• Videókártyával kapcsolatban pedig a legjobb, amit javasolni tudok, hogy egy szaküzletben mondd meg az eladónak, hogy a számítógépen játékokat és Photoshopot akarsz futtatni, erre alkalmas videókártyával ajánljon gépet. Ezek a programok igénylik ugyanis a legjobb videókártyákat (akár 4-8GB-os is).

• Jó, ha van a gépben USB 3.0- s port, mert az erre alkalmas eszközökkel (pl. szintén USB 3.0- s külső merevlemezzel, pendrive- val) 10x gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint a hagyományos, 2.0- s portok.

Windows vagy MAC operációs rendszer?

A webdesignerként felmerülő teendők és futtatandó programok kapcsán gyakorlatilag mindegy. Én magam nagyon szeretem a MAC eszközeit, de csakis mobil kategóriában, azaz telefon és táblagép. iPhone és iPad szerintem a kategóriájuk legjobbjai, nem ismerek náluk jobb mobil eszközöket. Azonban laptop vagy asztali PC helyett sosem vennék MAC- et, mert ennyi év Windows használat után már képtelen lennék megszokni egy új platformot és a vele járó új billentyűkombinációkat, más egérhasználatot, stb…

Milyen márkájú számítógépet vagy laptopot vegyek?

Kérdezz meg erről egy szakeladót az üzletben, de én azt mondom, hogy ennek túlzottan nagy jelentősége nincsen. Inkább az eszköz paramétereire koncentrálj, ne a márkára.

 

Hozzászólások

 • zsombor89

  Nagyon jó kis cikk. Én mondjuk annyit tennék még hozzá, hogy a HDD, vagyis a hagyományos merevlemez sokkal nagyobb kapacitást nyújt a felhasználójának, azonban egy idő után érezhetően lelassul a rendszer. Egyik ismerősöm (informatikus) tanácsára beszereztem egy SSD merevlemezt, amire telepítettem a Windowst, illetve a legtöbbet használt programokat (PS,AI, Office2007). A gép sebessége lélegzet elállító, a programok megnyitásának ideje jócskán lecsökkent. Szóval én annyit javasolnék, hogy aki megteheti szerezzen be egy 120 Gb-os merevlemezt. 🙂

 • Melinda

  Hello
  Erdekelne hogy gond-e hogy a gepunk a windows 8 es a 8.1 mukodik?
  Igazabol es egy plusz kihivas mert most probalok vele ismerkedni.
  Koszonom

 • zsombor89

  Nem gond hohy windows i avgy windows 8.1 fut a gepeden. Jo magam is ilyen oprendszerrel csinalom a tanfolyamot. 🙂 hibatlanul mukodik minden program 😉

 • Amper007

  A cikk érdekes, természetesen a laikusoknak még akár hasznos is lehet , viszont elfelejt olyan dolgokat elmondani ami releváns a döntésben.
  Pl az ár. Egy tisztességes notival 300k környéki árral számolva még nem is a topot vettük meg.
  Ugyanennyiből brutális asztali konfigot lehet összerakni.
  Monitor: Ez ebben a formában elég rossz megközelítés. aki webdesignnel foglalkozik KELL a nagy monitor mert nem csak a képnek de az összes toolnak, egyebeknek is ki kell férnie.Nem árt ha normális méretben is látható nem csak 270%-os nagyítás után.Arról nem is beszélnék , hogy esetleg 2 monitor is csatlakoztatható az asztalihoz ,míg a laptophoz nem.Alkatrész/bővítés/karbantartás.Asztalinál elég egy csavarhúzó és egy átlagember is megcsinálja, notinál nem ez a helyzet , notiknál esetek nagy %-ban nem is lehet bővíteni lásd pl: a legújabb almás terméket amibe be van forrasztva a SSD és ha meghal a majd 1 millás gép megy a kukába. Kiírt konfig: ez egy régi cikk inkább azt mondanám a windowsnak bármekkora tárhely is kevés lesz , mert hajlamos gyűjtögetni a dolgokat mint egy rágcsáló.1-2 terrás HDD tárhelynek és egy gyors SSD rendszernek.Csodák lesznek láthatók.

  Szerintem.

  • Cziráki Barbara

   Amper007, köszi a hozzászólást, természetesen sok szempontból meg lehet fontolni a döntést. Én inkább arra törekedtem, hogy egy dinamikus “konfigurációt” ajánljak, amin bizonyosan minden szükséges program gond nélkül futni fog. Sokan olyan régi géppel rendelkeznek, amin még ez sem biztosított, ezért én ezt látom elsőrendűnek. Nyilván a két monitor, meg óriási monitor is hasznos, ha valaki már aktívan dolgozik a szakmában.

  • AlManó

   A MacBook-hoz 3 azaz 3 monitort lehet az 1 mellé csatlakoztatni. Egy összesen 4. A Mac Pro( drága, de nem bika hanem annál sokkal erőssebb)-hoz összesen 8 monitort lehet kötni.