A következő tanfolyam indul

2019. november 14.

Milyen programokat használ a webdesigner?

Sokan kérdezitek, hogy milyen programok lesznek szükségesek a webdesign tanfolyam során, illetve milyen programokkal kell majd dolgozni webdesignerként? Ezért sorra vesszük a szükséges programok listáját.

Ingyenes programok

Szerencsére nagyon sok általunk használt program teljesen ingyenesen és legálisan letölthető a netről.

Kódszerkesztők

Notepad++, az Atom vagy akár a Komodo IDE  kódszerkesztő programot is használhatjuk a html, css, php, stb… kódok szerkesztésére. Az, hogy ki melyiket használja, attól is függ, hogy milyen platformon kívánja igénybe venni, ugyanis míg az első Windows alatt fut, addig a másik kettő egyéb operációs rendszereken is fut. Ezek a programok ingyenesen letölthetők. A letöltésükről és használatukról lesz szó a webdesign tanfolyam tananyagában.

FTP kliensek

Ezek a kis programok azért szükségesek, hogy a tárhelyünkhöz csatlakozhassunk FTP kapcsolaton keresztül és ott le-fel tölthessünk fájlokat, pl. a weboldalunk fájljait. Ilyen pl. a Filezilla vagy a Total Commander. Ezek a programok ingyenesen letölthetők. A letöltésükről és használatukról lesz szó a webdesign tanfolyam tananyagában.

Tartalomkezelő rendszerek

A dinamikus weboldalakat valamilyen tartalomkezelő rendszer (CMS), vagy ha úgy tetszik, motor működteti. Ma a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek pl. a WordPress, Joomla, Drupal, stb… Ezek ún. nyílt forráskódú, ingyenes programok, letölthetők a netről. Mi a webdesign tanfolyam során a WordPress tartalomkezelő rendszert használjuk a dinamikus weboldalaink létrehozásához és ennek a tartalomkezelőnek tanuljuk meg a telepítését, beállításait, specifikációit, dizájnolását, egyedivé varázsolását, egyszóval a csínját- bínját 🙂

Apropó… Mindig mondjuk, de tudjuk is, hogy mitől dinamikus egy weboldal?

Dinamikus az a weboldal, amelyen a látogató nem csak tartalmakat lát/olvashat, hanem egyfajta interakcióban vehet rész, azaz pl. hozzászólhat, kitölthet egy űrlapot, szavazhat, írhat bizonyos oldalakra, stb… Ezzel szemben a statikus weboldalakon a látogatónak nincsen lehetősége ilyesfajta interakcióra, csak szemlélője a tartalomnak, de szerkesztője nem lehet semmilyen mértékben. A mai igényeknek megfelelő weboldal feltétlenül dinamikus. Statikus weboldalt ma már nem igazán készítünk.

Fizetős programok

Ezen programoknak a 7 napos ingyenesen letölthető próbaverziója használható a webdesign tanfolyam során.

Adobe Photoshop és Adobe Illustrator

A Photoshop és az Illustrator az Adobe cég termékei és egy időben elhíresültek úgy, mint megfizethetetlen, több százezer Forintos programok, melyeket csak a nagy cégek engedhettek meg maguknak. Ezért nem csoda, hogy sokan illegálisan, ún. fájlcserélő rendszerekből töltötték le és használták. Ettől persze mi mindig is elzárkóztunk és roppant örültünk, mikor pár éve az Adobe megszüntette ezen programok ún. dobozos verzióinak a méregdrága forgalmazását és elindította a havi előfizetéses bérleti konstrukciót. Ez azt jelenti, hogy ma már havi pár ezer Ft- ért előfizethetsz a Photoshopra és Illustratorra. Ez a költség egy kisvállalkozónak is belefér és főként azért nagyszerű, mert előre tervezhető, tehát bele lehet kalkulálni egy megrendelőnek kiajánlott munka vállalási díjába. A konkrét előfizetési konstrukciók országonként változók, a www.adobe.com -on tudsz tájékozódni.

 

Hozzászólások