Milyen programokat használ a webdesigner?

Sokan kérdezitek, hogy milyen programokra lesz szükséges a webdesign tanfolyam során, illetve milyen programokkal kell majd dolgozni webdesignerként? Gyorsan sorra is vesszük a szükséges programok listáját.

 

Mind a programok beszerzését, mind a programok működését megismerheted a WebdesignSuliban, de íme egy lista arról, hogy milyen programokat használunk a webdesign tanfolyamon. 

 

Szerencsére nagyon sok általunk használt program teljesen ingyenesen és legálisan letölthető az internetről.

A webdesign tanfolyamon javarészt ilyen nyílt forráskódú, azaz ingyenes programokkal dolgozunk. 

  

Kódszerkesztő programok

Egy darab kódszerkesztő programra lesz szükséged.

A programozás világába „csak belelesünk”, de nem árt, ha kéznél lesz egy ún. kódszerkesztő program. A Notepad++, az Atom, a Visual Studio Code, vagy akár a Komodo IDE  kódszerkesztő programot is használhatjuk a különféle kódok szerkesztésére. Az, hogy ki melyiket használja, attól is függ, hogy milyen platformon, operációs rendszeren kívánja igénybe venni, hiszen például a Notepad++ csak a Windows operációs rendszerrel kompatibilis. Ezek a programok ingyenesen letölthetők. A letöltésükről és a használatukról természetesen lesz szó a webdesign tanfolyam tananyagában.

             

 

FTP kliensek

Egy darab ún. FTP klienst is be kell szerezned.

Ne ijedj meg ettől a mozaikszótól! : ) FTP = File Transfer Protocol. Egy ilyen program a fájlok „mozgatásában” van a segítségünkre. Egy FTP kliens egyrészt a tárhelyhez való csatlakozást valósítja meg, ezen felül a fájlok számítógépről tárhelyre és tárhelyről számítógépre történő „mozgatásában”, fel-letöltésében is közreműködik.

A tárhely az a felület, amelyre egyrészt feltöltjük, másrészt tároljuk, harmadrészt közvetlenül elérjük a weboldal tartalmait, összetevőit, azaz fájljait, mappáit.

Ilyen ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú FTP kliens például a FileZilla vagy a Total Commander – utóbbi program csak Windows operációs rendszerrel kompatibilis. Ezek az FTP kliensek a webdesign tanfolyamon is bemutatásra kerülnek.

     

   

Tartalomkezelő rendszerek

A „tartalomkezelők királyára”, a legkorszerűbb, legdinamikusabban fejlődő, sokoldalú és könnyen kezelhető honlapmotorra, a WordPress-re is szükséged lesz. : ) 

A dinamikus weboldalakat valamilyen tartalomkezelő rendszer (CMS = Content Management System), vagy ha úgy tetszik, honlapmotor működteti. Ma a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek például a WordPress, a Joomla, a Drupal, stb… 

A tisztán HTML alapú, statikus honlapok már nem felelnek meg a mai igényeknek, már nem elégítik ki a látogatók elvárásait. Dinamikus az a weboldal, amelyen a látogató nemcsak tartalmakat láthat/olvashat, hanem egyfajta interakcióban vehet rész, azaz például hozzászólhat, kitölthet egy űrlapot, szavazhat, írhat bizonyos oldalakra, stb… Ezzel szemben a statikus weboldalakon a látogatónak nincsen lehetősége ilyesfajta interakcióra, csak szemlélője a tartalomnak, de „szerkesztője” nem lehet. 

A tartalomkezelő rendszerek lényege, hogy segítik, rendszerezik és vizuálissá teszik a weboldalak felépítésének folyamatát, vagyis leegyszerűsítik a honlapok készítését, hogy azokhoz ne legyen szükség sajátos technikai, programozói, webfejlesztői ismeretekre. 

Mi a webdesign tanfolyam során a WordPress tartalomkezelő rendszert használjuk alapként a dinamikus weboldalaink létrehozásához, és ennek a tartalomkezelőnek tanuljuk meg a telepítését, beállításait, specifikációit, egyszóval a csínját-bínját. : ) A WordPress ingyenes, díjmentesen használható.

Kapcsolódó „eszközök”: A weboldal megjelenését ún. sablonokkal alakítjuk ki, a különféle funkciókat ún. bővítményekkel valósítjuk meg a weboldalon. Továbbá ún. „építő” bővítménnyel is dolgozunk, így szinte a nulláról építjük fel a saját terveink és elképzeléseink alapján a weboldalt, sok-sok egyedi dizájnnal, extra megoldással megfűszerezve. Ezekre itt most külön nem térünk ki, hiszen ezek száma szinte végtelen, rengeteg eszköz lesz a kezünkben, melyeket a webdesign tanfolyam keretében is bemutatunk. 

 

Az előzőekben bemutatott programokon felül két fizetős alkalmazást is használunk. 

Grafikai programok

A webdesign tanfolyamon két olyan grafikai programmal dolgozunk, melyek előfizetéssel bérelhetők, ingyenes verziójuk 7 napig használható. 

 

Adobe Photoshop és Adobe Illustrator

A Photoshop és az Illustrator az Adobe cég termékei, és egy időben elhíresültek úgy, mint megfizethetetlen, több százezer forintos programok, melyeket csak a nagy cégek engedhettek meg maguknak. Ezért nem csoda, hogy sokan illegálisan, ún. fájlcserélő rendszerekből töltötték le és használták. Ettől persze mi mindig is elzárkóztunk, és nagyon örültünk, amikor néhány éve az Adobe megszüntette ezen programok ún. dobozos verzióinak a méregdrága forgalmazását, és elindította az előfizetéses bérleti konstrukciót. A legfrissebb verziójú (CC) programok havi/éves előfizetéssel „bérelhetők” az Adobe Creative Cloud, azaz az Adobe alkalmazásgyűjteményen belül. Tehát a tanfolyam során használt Photoshop és Illustrator programokra is előfizethetünk. Ez a költség egy kisvállalkozónak is belefér, és főként azért nagyszerű, mert előre tervezhető, tehát bele lehet kalkulálni egy megrendelőnek kiajánlott munka vállalási díjába.

Az aktuális előfizetési lehetőségekről az Adobe hivatalos oldalán tudsz tájékozódni. 

      

 


 

Hamarosan kezdünk a WebdesignSuliban! Tarts velünk!

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.