A következő tanfolyam indul

2019. november 14.

Betűtípusok beszerzése és telepítése

Amikor designról/webdesignról van szó, hajlamosak vagyunk lebecsülni a fontok jelentőségét, pedig a jó font kiválasztása a design, a stílus egyik meghatározó eleme.

Gondoljunk csak a betűlogókra, amikor a font dominál, ezen van a hangsúly nagy része, hiszen a feliraton kívül nincs más design elem a logóban, legfeljebb a színekkel lehet még játszani. Ugyanennyire lehet a weboldalnál is meghatározó a kiválasztott font, ráadásul a Google Webfontnak köszönhetően ma már több száz font közül választhatunk, amiket képes megjeleníteni a weboldal, nem csak az Arial-ra és társaira vagyunk rákényszerülve.

Sajnos sok font nincs magyar nyelvre is optimalizálva, azaz nincsenek a fontkészletében magyar ékezetes betűk, mint az ú, ő, ű stb, de ezt tudjuk ellenőrizni a Google webfont oldalán, ugyanis az egyes betűkészleteknél be van mutatva, hogy milyen karaktereket tartalmaz. Ez azért is nagyon fontos, mert nem biztos, hogy minden szöveg jól mutat az adott fonttal.

googlefont

 

Természetesen nagyon fontos mindemellett az olvashatóságra is figyelni, mert bármennyire szép egy handwritten (kézzel írott) font, nem biztos, hogy nagy tömegben egyrészt jól mutat, másrészt jól olvasható. Arra is érdemes ilyen szempontból ügyelni, hogy ki a célközönség, ugyanis például egy időseknek szóló weboldal esetén mindenképpen jól olvasható fontcsaládot kell választani, és nagyobb méretet is érdemes beállítani a szöveges tartalomnak.

Ha nem weboldalra keresünk fontot, akkor nagyobb választék áll rendelkezésünkre. Bár sok igazán szuper font fizetős, azért rengeteg ingyenes fontlelőhelyet találhatunk a neten, sőt, ha egy adott stílushoz (pl. retro) keresünk betűtípusokat, és arra keresünk rá, akkor komplett gyűjteményeket is fellelhetünk.

Az egyik ilyen gyűjtőhely a kedvencünk, a PINTEREST. A Pinterestről és használatáról egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

pin2

 

Általában a különböző fontlelőhelyeken is szűrhetjük a fontokat stílus szerint. Lehet szűrni például arra, hogy talpas vagy talpatlan fontot keresünk, aztán stílus szerint, hogy nyomtatott, kézzel írott, festett, graffiti jellegű fontot keresünk, vagy éppen valamilyen eseményhez köthető, például karácsonyi fontot keresünk.

Az alábbiakban néhány ilyen ingyenes fontlelőhelyet ajánlunk, végül megnézzük azt is, hogyan lehet fontokat telepíteni a számítógépünkre, hogy aztán minden programban (pl. Word szövegszerkesztő, Photoshop, stb…) elérhetők és használhatók legyenek.

 

Font lelőhelyek

1. Dafont.com

A dafont.com az egyik kedvenc oldalam, rengeteg ingyenes fonttal és számtalan szűrési lehetősséggel.

 

dafont

 

2. FontSpace

Több mint 15 ezer font közül választhatunk, nem véletlen, hogy az oldal úgy hirdeti magát, mint az ingyenes fontok legtökéletesebb lelőhelye.

fontspace

 

3. 1001 Free Fonts

Ahogy az oldal neve is mutatja, rengeteg ingyenes font közül választhatunk, szintén sok szűrési lehetősséggel.

1001freefonts

 

4. Urban Fonts

Szintén egy ingyenes lelőhely remek fontokkal.

urbanfonts

 

Néhány helyen van lehetőség arra, hogy a font letöltése során kiválaszd: latin vagy latin-extended típusát töltöd le. Ez utóbbi egy bővített verzió, és abban vannak a magyar karakterek. Erre érdemes figyelni a letöltés során!

TIPP

Ha biztosra akarunk menni, hogy az adott betűkészlet tudja-e kezelni az ékezetes betűket, még a letöltése előtt gépeljük be (általában van ellenőrző sáv) az árvíztűrő tükörfúrógép szót. Ez az összes magyar ékezetes karaktert tartalmazza, így rögtön látjuk, hogy mi az, amit tud, és mi az, amit nem tud kezelni ez a betűkészlet.

 

A fontok telepítése

Ha megvannak a kiválasztott fontok, akkor nincs más hátra, mint telepítenünk kell őket a számítógépünkre. A fontokat jellemzően ZIP mappában tudjuk letölteni a számítógépünkre, ezt tehát a letöltést követően ki kell csomagolnunk. Ebben a mappában találjuk meg a font fájlját, magát a TrueType vagy OpenType betűkészletfájlt. A fontokat a számítógépünk operációs rendszerébe telepítjük, így azok minden programban (Word, Photoshop, stb…) elérhetők lesznek. Windows esetén a Betűkészletek mappába, MAC esetén a Fonts könyvtárba kell a fontot, azaz a betűkészletfájlt bemásolnunk, vagyis telepítenünk. Azonban legegyszerűbb, ha jobb egérgombbal kattintunk a letöltött fontfájlra, és a megjelenő lehetőségek közül a “Telepítést” választjuk. 

font-telepites

 

És máris használhatjuk az újonnan telepített fontokat bármely programban, ami a számítógépünkön fut! 🙂

 

Tudtad? 

True Type (.ttf), ill. Type 1 fontkészletek a Windows XP előtti időkből származnak, ún. rendszerfontok. Sok esetben nem működnek az aktuális operációs rendszerekkel, programokkal – így lehetséges az, hogy hiába van telepítve egy betűtípus a gépeden, de mégsem tudod használni, vagy eléggé hiányos.

Ezzel szemben az Open Type (.otf) betűtípus formátum platformfüggetlen, melyet az Adobe és a Microsoft közösen fejlesztett ki.  Az Open Type formátum egyik előnye tehát a platformfüggetlenség (ugyanaz a fontfájl Mac és Windows számítógépeken is használható), a másik pedig az, hogy a karakterkészletek és a kódlapok széles választékát támogatja, ami többféle nyelv használatát, valamint a szöveg magasabb szintű tipográfiai kezelését teszi lehetővé.

 

Betűkeresésre fel! 🙂

Hozzászólások

 • Marianna Makai

  szia

  Nekem az volna kerdésem h amikor egy fontot (True Type) Telepítés opciót választva azt a lehetőséget kapom h megnyit v ment,(nyilván kiválasztom a mentést )és utána a Windows képnézegetőbe tudom elmenteni.Az jó megoldás?Vagy teljesen máshová kellene?
  Köszönöm a választ,

 • Marianna Makai

  sziasztok

  a Zip fájl megnyitás szerintem megtörtént-lehetőség:(megnyitás:Windows intéző alapértelmezett)majd Telepítés
  Azonban most nem tudom ezt hol nyithatom meg.
  Bocsánat ha nagyon amatőr kérdés de nemtudom hol keressem a számítógépben azt h betűkészlet.

  • Webdesignsuli Oktató

   Szia Marianna!

   Windows esetén a Vezérlőpultban találod a Betűkészletek nevű mappát – ebbe kell bemásolnod az adott betűtípus betűfájlját.
   Ha azonban kicsomagoltad a letöltött ZIP mappát és megkerested benne magát a betűfájlt, akkor ha jobbklikkelsz rá és a Telepítés opciót választod, akkor automatikusan települ az adott betűfájl a számítógéped Betűkészletébe.

   Üdv,
   Bianka

 • Marianna Makai

  Szia

  Köszönöm megtáláltam.
  Már csak egy kérdés ami itt nem világos de az biztos most még normális egy kezdőnél 🙂
  Innen majd mit fogunk tudni ezekkel csinálni?Kinyomtatni…,beszerkezteni valahova,,,?
  Bocsánat ha idétlen a kérdés csak most még nem látom ebből hova lesz a következő lépés majd .

  • Webdesignsuli Oktató

   Szia Marianna!

   A betűtípusokkal mit fogunk kezdeni? 🙂
   Alkalmazzuk őket logókban, grafikai munkákban, kiadványokban. 🙂

   Üdv,
   Bianka

 • Marianna Makai

  Szia

  Persze tudom 😀 , rosszul kérdeztem.
  Tehát ahol most van (már elvileg jó helyen),úgy értem onnan jelenleg azért nem tudom h “mit kezdünk vele”…mert nem tudom most innen jelenleg pl kimásolni sehova h tudjam formázni .Ilyesmire gondoltam.

  • Webdesignsuli Oktató

   Szia!

   Az adott betűtípus betűfájlja bekerült a számítógéped betűkészletébe, ugye? – erre érted azt, hogy “elvileg már jó helyen van”.
   Magával a betűfájlokkal nem kell semmit kezdened. 🙂
   Ezek automatikusan megjelennek a számítógéped programjaiban, például a Word-ben, a Photoshop-ban, az Illustrator-ban, ahol használni tudod őket – adott szövegeket adott betűtípussal tudsz szedni.

   Üdv,
   Bianka

 • Tamás Gazdag

  Sziasztok!

  Mac-en dolgozom…
  Próbából letöltöttem egy font típust. Telepítettem. Ám sem a Word, sem az Excel nem adja fel opcióként, tehát nem látja. A Font mappában ugyan benne van, mégsem műxik! A Font mappából 3 is van, ebből kettőben szabadon mozgathatom, a harmadikba nem engedi telepíteni. Másolni sem lehet, egyszerre csak egy mappában lehet jelen. A Mac-en pedig nincs jobb egér gomb, de ebből a szempotból talán lényegtelen is, mert telepíteni elvileg sikerült…

  Üdv:
  Tamás

 • Tamás Gazdag

  Időközben sikerült. Ha valaki más is Mac-et használ és hasonló problémával találja magát szemben, akkor a megoldás: Microsoft Office Compatible mappába át kell húzni és ha engedi, akkor utána bekerül a listába és fel is adja. Viszont sok betűtípus van, amit már telepíteni sem enged, mert hibásnak véli…

  • Webdesignsuli Oktató

   Szia Tamás!

   A MAC-használók nevében külön is köszönjük ezt a fontos észrevételt és a hozzá kapcsolódó megoldást! 🙂

   Üdv,
   Bianka

 • Rita Perlaki

  Szia Bianka!

  Letöltöttem egy csomó nekem tetsző betűtípust, aztán a negyede sem jól működik magyar nyelven. Nincs valami “szűkítsd a keresést” csak magyar nyelvre alkalmazható fontokra?

  • Webdesignsuli Oktató

   Szia Rita!

   Tuti tipp:

   Jellemző, hogy a nagyon ütős betűkészletek, melyek a mi munkánkhoz éppen jól jönnének, nem tartalmazzák a magyar ékezetes karaktereket, és erre csak használat közben jövünk rá. Ha biztosra akarunk menni, hogy az adott betűkészlet tudja-e kezelni az ékezetes betűket, még a letöltése előtt gépeljük be (általában van ellenőrző sáv) az árvíztűrő tükörfúrógép szót. Ez az összes magyar ékezetes karaktert tartalmazza, így rögtön látjuk, hogy mi az, amit tud, és mi az, amit nem tud kezelni ez a betűkészlet.

   Üdv,
   Bianka