A következő tanfolyam indul

2019. november 14.

Búcsúzunk a nyártól – tengerparti design stílussal

Idén szerencsére sokáig élvezhettük a nyárias időjárást, lassan tényleg elköszönve a nyártól, a könnyed, légies, webdesignban és grafikai tervezésben egyaránt felbukkanó tengerparti design stílussal búcsúzunk tőle.

Talán nem „árulunk zsákbamacskát” ezzel a design stílussal, hiszen mindenki odaképzelheti magát a homokos vízpartra, a hullámzó tengerhez, a pálmafák árnyékába, akár egy függőágyban sziesztázva, lágy szellővel, kellemes napfénnyel 🙂

Hogy hogyan lesz ebből design stílus?

Természetesen a tengerparton fellelhető színekből, textúrákból, formákból, hangulatokból és a köréjük szövődő hangulatokból, stíluselemekből tevődik össze ez a design.

Ezt a stílust a tisztaság és a minimalizmus jellemzi, leginkább a „minimalista elegancia” jelzőpárossal ruházhatjuk fel, írhatjuk körbe ezt a design trendet. Könnyedség, lágyság, légiesség, világosság járja át, a nyüzsgő, stresszes mindennapokból való visszavonulásra, megnyugvásra ösztönöz.

 

Érdekesség:

Hamptons designnak is nevezik – a Hampton vidék, a híres amerikai tengerparti üdülőhely után (csodás strandok, fényűző rezidenciák). A Hampton-vidék New York államban található, magában foglalja Southampton és East Hampton falvait és városait, amelyek együtt alkotják a Long Island-i South Fork-félszigetet.

Ugyanakkor tengerpart és tengerpart között is van ám a különbség, mindegyik egyedi sajátosságokkal bír, így a design stílusok tekintetében sem csak egyfajta tengerparti design stílusról beszélhetünk. 🙂 Gondoljunk a mediterrán tengerpartokra (spanyol, olasz) vagy éppen a trópusok óceánpartjaira. Míg a Hampton stílusban sok fehér üres tér és semleges színek (homokszínek, krémszínek) alkalmazása történik, finom, elegáns díszítésekkel, sok fehér és kékes-zöldes szín alkalmazásával, mint ahogyan ez a görög tengerpartokon is van, addig a mediterrán stílusban a meleg, terrakotta színek (vörös, narancs) és volumenesebb anyagok, dekorelemek (tégla, kő, fém) dominálnak, és mindehhez képest a trópusi, hawaii stílusban már az élénkebb színek, a trópusi minták és az olyan natúr anyagok kerülnek elő, mint például banánlevél, tengerifű, gyékény.

 

Nézzük akkor, hogy alapvetően mi jellemzi a tengerparti design stílust!
  • minimalizmus
  • sok fehér üres/negatív tér
  • fehér és szürke szín használata alapszínként
  • jellegzetes hűvös színpár, a kék-zöld alkalmazása
  • könnyed, légies színek, mint a tengerparti naplementét idéző lilás-rózsaszínes színek
  • mindezek mellett előkerülnek az élénkebb, intenzívebb színek, mint a türkízkék és a rózsaszín
  • jellegzetes tengerparti minták, mintázatok, mint például kagyló, csigavonal, hajózáshoz kapcsolódóan horgony, vasmacska, továbbá növénymotívumok, trópusi mintázatok (stílustól függően), valamint hullámos, csíkos, pöttyös, cikk-cakk (Chevron) mintázatok
  • természetes anyagok és textúrák (víz, homok, uszadékfa)
  • szőtt, fonott textúrák

 

És akkor lássuk példákat arra, hogy a design stílus hogyan tud megjelenni a különböző design/grafikai munkákban!

 

JELLEGZETES SZÍNEK A TENGERPARTRÓL

 

JELLEGZETES MINTÁZATOK, TEXTÚRÁK A TENGERPARTRÓL

 


 

ARCULAT IS ÉPÜLHET A TENGERPARTI STÍLUSRA

 

 

GRAFIKAI MUNKÁK IS KÉSZÜLHETNEK “HAMPTONS” STÍLUSBAN

 

 

KIADVÁNYOKBAN IS VISSZAKÖSZÖNHET A TENGERPARTI HANGULAT

 

 

A TENGERPARTI STÍLUS A WEBDESIGNBAN IS MEGJELENHET

 


 

 

Ráadásként a lakberendezés szerelmeseinek hozzunk néhány ízelítő példát, hiszen a lakberendezésben is remek példákat láthatunk a tengerparti stílus megvalósítására. Inspirálódni így is lehet! 🙂

nagy, tágas, világos terek, rengeteg természetes fény (nagy ablakokkal, tetőablakokkal, teraszajtókkal)

fehér falak, pasztellszínek

finom minták, puha textíliák, natúr elemek

tengerhez/tengerparthoz/hajózáshoz kapcsolódó szimbólumok és tárgyak (mint pl. homok, uszadékfa, kagyló, viharlámpa)

 

 


 

 

Vajon melyik munkád lesz a következő, amelyik tengerparti stílusban készül? 🙂

 

 

Illusztrációk forrása: Pinterest

Hozzászólások