A következő tanfolyam indul

2019. december 12.

Ez gagyi!

Ez gagyi! – gondolta magában a látogató, mikor a Google találati listában jól szereplő weboldaladra tévedt és már kattintott is tovább…

Ebben a bejegyzésben nem csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a design mennyire fontos egy weboldalon, hanem egy sokkal inkább specifikusabb terület lényegességét hangsúlyoznám. Ez pedig nem más, mint a fotók a weboldalon. Legyen szó termékfotóról, vagy egyszerűen csak egy illusztrációs fotóról a blogbejegyzésedben. Ébresztő, itt az ideje észrevenni a fotók jelentőségét!

Mi az, ami nagyon gáz?

Tudod, vannak fényképek, amik a Vaterára megteszik, de a weboldaladra feltenni őket már gáz. Gáz egy termékfotó, ha a háttér a nagyanyád csipkés terítője, vagy a lepedőd. A weboldalad Rólunk menüpontjában gáz a fotód, ha a nappali szekrénysor előtt fényképezed magad, egy mobiltelefon kamerájával.

Tudod, mit árulsz el magadról, ha a fentiekhez hasonló képeket teszel közzé a weboldaladon? Ezt:

Gagyi vagyok. Kisstílű vagyok. Igénytelen vagyok. – így pocskondiázod saját magadat. Egyszerűen a fotóid láttán a látogató fejében pontosan ezek a gondolatok fognak megfordulni.

A profi fotó drága?

A túrót drága! Sőt, sosem volt még ilyen olcsó!

A blogbejegyzéseid mellé fillérekért vásárolhatsz profi stock fotókat webre megfelelő felbontásban és a célnak megfelelő méretben, ám profi minőségben! Pl. itt fél dollár egy small méretű fotó.

A digitális fotózás terjedésével sosem volt még ilyen elérhető árú egy profi fotós, aki elkészíti a saját profilképedet, vagy a termékeid profi fotóit.

Ez ma már nem pénz kérdése, csupán igényesség kérdése.

Te leszel az, aki profin, minden oldalról, minden szögből bemutatja a terméket, vagy a konkurensed? Ez döntő fontosságú ám, ha ugyanazt az árucikket áruljátok! Nézz meg egy komoly webáruházat, hány profi termékfotó van fent egy termékről? A felmérések szerint minél több, jó minőségű termékfotót talál a látogató, annál valószínűbb, hogy vásárolni is fog. 

Ha komolyan veszed magad, mások is komolyan vesznek.

Profi, esetleg retusált profilkép magadról– egy remekül megtérülő befektetés! Alkalmazhatod a weboldalad Rólunk oldalán, a privát FB profilodban, a céged FB oldalán. Csak egyszer kell megcsináltatni és évekig használhatod számos helyen.

És hogy értsd is, mire gondolok, néhány szemléletes példa:

Ez a cicus- fotó kiváló a gazdit keres rovatba:

De ha állatokról írsz a blogodban, akkor inkább ilyen illusztrációt használj:

Ez a cipő- fotó jó lehet a Vaterára:

De ha cipőket árulsz a weboldaladon, akkor inkább ilyen profi képeket készíttess:

Ez a gyümölcs- fotó remek, ha a Facebook- ra postolnád ki, hogy milyen szép lett idén az alma termés:

Azonban ha az egészséges életmódról vezetsz blogot, inkább ilyen képeket használj illusztrációnak:

A képek forrása: www.freeimages.com – ingyenes stock fotók.

Ha hajlandó vagy fél dollárt is áldozni egy fotóért, ajánlom a Depositphotos.com -ot, ahol számtalan profi felvételből válogathatsz és internetre megfelelő méretben és felbontásban már fél dollárért letöltheted őket.

(Leendő) webdesignerként kiemelten a Te felelősséged, hogy ügyfeledet tájékoztasd a profi fotók fontosságáról és ösztönözd azok használatát.

A szép, igényes webdesign- t bizony agyon lehet ütni rossz minőségű, gagyi fotókkal.

 

Hozzászólások

 • csiguszi

  Köszönöm. Pont jókor jött ez a bejegyzés, hogy a házi feladatot is probáljam ehhez mérten, igényesen megcsinálni. 🙂

 • Celleway

  Ez el megy azoknak akiknek fogalmuk sincs a html -ről észrevettem valamit amit hamar megcáfolnék. Nem igaz hogy túl sok design kell a google kereső pl kinem állhatja a csili vili lapokat sokkal inkább a text részesül előnybe. Könnyebb és gyorsabb kikeresni szal ez nagyon kezdőknek szól akiket még jól ellehet ámítani 😀
  Goodluck alis: Celleway webtester MN. Dr Donegal 101

  • Cziráki Barbara

   Kedves Celleway!
   Ha megfigyeled, a bejegyzésben nem arról van szó, hogy legyen csicsás a weboldalad, hanem arról, hogy minőségi fotókat használj, ne gagyikat.
   A minőségi, profi fotó és az igényes design nem ámítás, hanem ma már elvárás!
   Legjobbakat!
   Köszönettel és üdvözlettel,
   Cziráki Barbara

 • Ubul

  Nézegettem a képtárt, (deposit) filmes (közösségi) weboldalhoz keresgéltem valami használhatót. 99%-ban rettentő sablonnak tűnik az egész, mesterséges és nem tetszik. Lehet, hogy szakember mint elemeket fel tudja használni, lehet, hogy bennem is van hiba, és az is lehet, hogy az ilyen közösségi élményt, közvetlenséget, barátságosságot ilyen képekkel nehéz kifejezni.

  • Cziráki Barbara

   Hát hogy kinek mi tetszik, az már csak ízlés dolga… Esetleg másik stock fotós oldalakat is meg lehet próbálni, nagyon sok van, jobbnál jobb képekkel.

 • Sanya

  És esetleg tudnál is ilyen stock fotós oldalakat ajánlani még ?

  • Cziráki Barbara

   Sanya, kérdezd Google barátunkat, nagyon sok oldalt fog ajánlani a témában.

 • Chidimma

  ohh most megne9ztem zime1nyi kisasszonyt, he1t a kencopcif3 nem rossz, de van me9g mit javedtani e9s fejlődnie a playboy-nak(a ribancos sze1jtarte1s itthon me9g mindig menő.)